Oulun kaupungintalon peruskorjauksesta Tuumastukki-palkinto 2024
Oulun rakennusvalvonta palkitsee vuosittain Tuumastukki-palkinnolla laadukkaassa rakentamisessa onnistuneen rakentamisteon. Vuoden 2024 Tuumastukki -tunnustuspalkinnon saa Oulun kaupungintalon peruskorjaushankkeen ammattitaitoisesta läpiviemisestä työmaan vastaava työnjohtaja, rakennusmestari Sami Hyvärinen KTC Group Oy:stä.
Sami Hyvärinen vei läpi erityisen onnistuneesti Oulun ja koko valtakunnan mittakaavassakin poikkeuksellisen vaativan arvorakennuksen peruskorjaushankkeen. Vastaavana työnjohtajana Hyvärinen on henkilökohtaisella panoksellaan, ammattitaidollaan ja asiaan perehtyneisyydellään taannut projektin onnistumisen.
Oulun kaupungintalo on yksi Oulun keskustan merkittävimmistä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmista rakennuksista. Arkkitehti Johan Erik Stenbergin suunnittelema uusrenessanssityylinen kaupungintalo valmistui 1886 ja toimi tuolloin Oulun seurahuoneena. Kaupungintalona rakennus on toiminut 1921 alkaen. Rakennus on suojeltu Oulun yleiskaavassa ja se on arvotettu valtakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Rakennukseen on tehty useampia peruskorjauksia.
Tuorein peruskorjaus oli edellisiä perusteellisempi ja laajempi, sillä siinä korjattiin myös täysin alkuperäisiä osia sekä edellisten korjausten kohteita. Korjauksen vaativuudesta kertoo esimerkiksi erittäin vaativa kuparikaton uudistaminen, jota tekemään ja samalla tietotaitoa nuoremmilleen jakamaan saatiin eläkkeelle jäänyt arvostettu ammattilainen. Korjaustyön muihinkin vaativiin tehtäviin hankittiin erityisosaajia. Työmaalla valmistettiin esimerkiksi korvaavia, aikaisemmin vanhoilla rakennusmenetelmillä tehtyjä rakennusosia, kuten kuparisia vesikaton osia sekä sisäkattojen koristeellisia kipsilistoituksia.
"Kaupungintalon peruskorjaus oli poikkeuksellisen vaativa hanke ja onnistuimme mielestäni siinä hyvin. Korjaustyön laadukkaaseen lopputulokseen vaadittiin koko työmaahenkilöstön ammattiylpeyttä sekä huolellisuutta. Rakennuksen historiaan, eri aikakausiin sekä aiemmin toteutettuihin korjaustöihin perehtymiseen käytettiin paljon aikaa, mikä mahdollisti osaltaan korjaustöiden onnistumisen. Hanke vaati runsaasti kädentaitoa sekä poikkeuksellista erityisosaamista eri rakennusosien uudelleen rakentamiseen sekä rekonstruointiin.
Oululaisena urakoitsijana olen ylpeä siitä, että käytännössä kaikki taito ja tekijät löytyivät Oulun talousalueelta. Omasta ja koko hankkeen puolesta haluan osoittaa kiitokseni Oulun Tilapalveluille, käyttäjille, hankkeen valvojille, rakennusvalvonnalle, museoviranomaiselle, suunnittelijoille, ulkopuolisille asiantuntijoille sekä ennen kaikkea työmaahenkilöstölle. Oli etuoikeus ja kunnia olla hankkeen vetäjänä. Tällaiseen pääsee mukaan vain kerran elämässä", Hyvärinen kommentoi.
Rakennusvalvonnan havaintojen mukaan työmaa oli koko peruskorjauksen ajan erittäin siisti ja hyvässä järjestyksessä, mikä näkyi kaupunkikuvaan positiivisesti. Työmaan siisteys kertoo myös työnjohdon ennakointi- ja organisointikyvystä aikana, jona materiaalien hinnat ja saatavuus ovat jatkuvassa muutoksessa.
”Työmaan siisteys vaikuttaa ennen kaikkea työmaan turvallisuuteen, mutta myös työntekijöiden viihtymiseen ja työn laadukkaaseen suoritukseen”, kertoo tarkastuspäällikkö Tapani Hoppu Oulun rakennusvalvonnasta.
Oulun rakennusvalvonta luovutti Tuumastukki-palkinnon Hyväriselle Oulun kaupungintalolla 18.11.2024.