Oulu sai kansainvälisen Fab Lab -konferenssin elokuulle 2027

19.08.2024

Kansainvälinen Fab Lab -konferenssi ”STEAMing Creativity” järjestetään Oulussa elokuussa 2027. Steam-pedagogiikka ja luovuus ovat Oulun konferenssin tärkeitä teemoja. Oulun kaupunki tulee toimimaan vastuullisena järjestäjänä ja Oulun yliopisto yhteistyökumppanina.

Fab Lab -konferenssi on jokavuotinen tapahtuma, joka järjestetään jossakin päin maailmaa. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin Meksikossa. Konferenssi järjestetään yhdessä Fab Foundation -organisaation kanssa. Konferensseissa on keskimäärin noin 800 osallistujaa, joista hiukan yli puolet on kansainvälisiä vieraita. 

Oulu pyrkii nousemaan viiden suosituimman kongressikaupungin joukkoon ja vahvistamaan asemaansa tapahtuma-, kokous- ja kongressikaupunkina. Oulu Convention Bureau (OCB), kaupungin oma kokous- ja kongressitoimisto, tarjosi asiantuntija- ja markkinointitukea jo kongressin hakuprosessin aikana.

Oulun kaupunki liittyi vuonna 2023 maailmanlaajuiseen Fab City -verkostoon ensimmäisenä suomalaisena ja suurena pohjoismaisena kaupunkina. Verkoston tavoitteena on kestävämmän ja innovatiivisemman yrittäjyyden saavuttaminen, kiertotalouden kehittäminen, elinikäisen oppimisen mahdollistaminen kaikille kansalaisryhmille sekä hiilineutraali tulevaisuus. Verkosto tarjoaa jäsenilleen kumppanuuksia, työkaluja, koulutusohjelmia, resursseja ja näkyvyyttä Fab City -teemassa globaalisti. 

Fab Lab on globaali konsepti, joka on saanut alkunsa MIT:n yliopistosta vuonna 2001. Fab Lab -verkosto käsittää noin 3000 laboratoriota ympäri maailman. Suomessa laboratorioita on tällä hetkellä 12, joista puolet sijaitsee Oulussa. 

Oulussa Fab Lab -toimintaa on Oulun kaupungilla ja Oulun yliopistolla. Oulun kaupungin Fab Labit ovat Hintan, Ylikiimingin ja Yli-Iin kouluissa sekä BusinessAsemalla. Oulun yliopistolla toimii yksi super Fab Lab. Lisäksi koulujen ns. Maker Space -tilat sekä Steam-toiminta ja Kestävän tulevaisuuden opinvirta -toiminta tukevat kokonaisuutta. Oulun kaupunginkirjaston digiverstas on myös FabLabin kaltainen tila. Fab Lab -toiminnalla kehitetään hajautetun valmistuksen osaamista ja resurssiviisasta taloutta eli se liittyy vahvasti tulevaisuuden yritystoimintaan ja kestävään kehitykseen.

Sivistys- ja kulttuuripalveluissa Fab Lab -toiminnan kohderyhminä ovat lapset ja nuoret sekä asukkaat. Business Oulun kohderyhminä ovat yritykset ja työnhakijat. Oulun yliopiston ensisijainen kohderyhmä on opiskelijat. Kirjaston digiverstas on kaikille avoin.