Kaukovainion kampukselle saapuva näyttämöteos tekee näkymätöntä tilaa näkyväksi 26.–28. syyskuuta

26.08.2024

Valveen kaupunginosakulttuuri tuo 26.-28. syyskuuta Kaukovainion entiselle kampusalueelle paikkasidonnaisen näyttämöteoksen jaettujen ja yksityisten tilojen historiasta, ajasta, arkkitehtuurista ja kodista. I was living in a strange place on Henriikka Himman ja työryhmän teos, joka uppoutuu arkkitehtuurin merkitykseen esitystaiteen keinoin.

I was living in a strange place yhdistää tyylilajeina esitystaidetta ja performanssia sekä kirjallista ilmaisua. Tapahtumapaikkana on purkuun menossa oleva hallirakennus Kaukovainion kampusalueella. Esitys nähtiin ensimmäistä kertaa Baltic Circle -festivaalilla Helsingissä vuonna 2022, jolloin se toteutettiin yhteistuotantona Circus Maximuksen kanssa.

Vain neljä esityskertaa

Teoksesta järjestetään neljä esitystä. Esityksessä yleisö istuu tuoleilla ja liikkuu muutamaan otteeseen teoksen mukana tilassa. Esityksessä on englanninkielinen tekstitys, joka heijastetaan tilaan.

Ensi-ilta: to 26.9. klo 18
Muut esitykset: pe 27.9. klo 18, la 28.9. klo 14 ja la 28.9. klo 18
Paikka: Kotkantie 3 A14 (Kaukovainion kampusalue)
Kesto: 120 min. (ei väliaikaa)
Kieli: suomi, tekstitys englanniksi

Liput: 15/10 € Valveen lippumyymälä ja Ticketmaster (+ käsittelykulut ja tilausmaksu). Liput ovelta korttimaksulla, mikäli esityksessä on tilaa. Esityksessä käy Kaikukortti. Paikkoja rajoitetusti.


Henriikka Himma kertoo teoksen olevan teemoiltaan runsas: 

“Esitystä voi katsoa monesta näkökulmasta. Esityksessä koti, aika, rakentaminen ja rakentamisen materiaalit kuten betoni tulevat esiin näkökulmilla, joita en ennen teoksen valmistumista osannut kuvitella olevan mahdollista yhdistää. Pyrimme havainnollistamaan miten arkkitehtuuri, henkilökohtainen elämä ja arki kietoutuvat yhteen. Lisäksi esitys tapahtuu tilassa, jota ei ole totuttu pitämään teatteritilana. Yleisölle näyttäytyy kenties aiemmin lähes näkymättömänä pidetty rakennus uudessa valossa.”

Henriikka Himma työskentelee näyttämön ja radion parissa dramaturgina ja koollekutsujana. I was living in a strange place -teoksessa hän kertoo itseään miellyttävän eniten sen, miten hänelle läheiset kirjallisuus, dokumentaarisuus, materiaalitietoisuus ja henkilökohtaisuus kohtaavat esityksessä intiimillä ja hienovaraisella tavalla.

I was living in a strange place käy myös dialogia arkkitehti Helmi Kajasteen esseekokoelman Rakenna, kärsi ja unhoita (Kosmos 2020) kanssa. Kokoelmassa Kajaste kirjoittaa, että “arkkitehtuurin luomat rajat mahdollistavat monille asunnon ja kodin turvallisen suojan. Ne rajaavat ulkopuolelle kaoottisen maailman ja sanovat, että tässä voit levätä hetken”.
 

I was living in a strange place -työryhmään kuuluvat Henriikka Himman lisäksi Kaisa Karvinen, Julia Lappalainen, Nicolas Rehn ja Sofia Palillo. Teos toteutetaan yhteistyössä Valveen kaupunginosakulttuurin kanssa. Alkuperäisteos on toteutettu yhteistuotantona Circus Maximuksen ja Baltic Circlen kanssa.