Hintan vesilaitoksen laajennus varmistaa Oulun vedensaannin tulevaisuudessa

12.09.2024

Oulun kaupungin vesihuollon keskeinen elinvoimainvestointi, Hintan vesilaitoksen laajennus, on edennyt yleissuunnitelmien tarkentamiseen. Rakennustyöt pyritään käynnistämään ensi vuonna, ja laajennuksen myötä kaupungin vedenpuhdistuskapasiteettia lisätään vastaamaan kasvavaan vedentarpeeseen. 

Hintan vesilaitoksen laajennukseen liittyvä kaavamuutos hyväksyttiin Oulun kaupunginvaltuustossa helmikuussa 2022, mutta siitä tehtiin valitus, joka hylättiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Lopullinen sinetti hankkeelle saatiin kesäkuussa 2024, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen. Näin laajennusta koskeva kaava on saanut lainvoiman ja rakennustyöt voidaan aloittaa. Investoinnin arvioidaan olevan noin 30 miljoonaa euroa, ja se ajoittuu pääosin vuosille 2026–2027.

Kapasiteetin kasvattaminen on välttämätöntä

Hintan pintavesilaitoksen laajennus on Oulun kaupungin talousveden varmistamisen kannalta keskeinen hanke. Nykyisin Oulun kantakaupungin talousvesi puhdistetaan Oulujoen vedestä Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitoksilla, ja Hintan laitoksen osuus on yli puolet kaupunkilaisten vedestä. Laajennus vastaa kaupungin kasvavaan vedenkulutukseen, jonka ennustetaan lisääntyvän merkittävästi vuoteen 2050 mennessä.

"Oulun vesihuollon kapasiteettilisäys ovat kriittisessä roolissa kaupungin elinvoiman ja häiriöttömän vedensaannin takaamisessa," kertoo Oulun Vesi -liikelaitoksen johtaja Jouni Lähdemäki.

Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitosten kapasiteetti on nykyisin kokonaan käytössä vedenkulutuksen huippuhetkinä. Molemmat laitokset ovat yli 50 vuotta vanhoja, ja niiden perusparannus on välttämätöntä. Ennen perusparannusten aloittamista tarvitaan kuitenkin lisää kapasiteettia, jotta puhtaan veden saanti voidaan turvata myös häiriö- ja poikkeustilanteissa. 

Uusi laitosyksikkö ja yhdysvesijohto tukevat kasvavaa vedentarvetta

Hintan laajennus käsittää uuden laitoksen, joka toimii itsenäisesti nykyisen vesilaitoksen rinnalla. Uuteen laitosyksikköön rakennetaan myös uusi raakavesiputki ja puhdasvesiallas, jotka tukevat nykyistä ja tulevaa vesihuoltoa. Lisäksi Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitosten välille rakennetaan uusi yhdysvesijohto, joka parantaa vesihuollon varmuutta.

Laajennuksen valmistuttua Oulun vesihuolto on entistä kestävämpi ja kykenee vastaamaan niin väestönkasvuun kuin mahdollisiin häiriötilanteisiin.

"Oulun vedensaannin turvaaminen on kaupunkitason riski, ja tämä laitoslaajennus on merkittävä askel kohti vedenjakelun häiriöttömyyttä tulevaisuudessa," Lähdemäki toteaa.

Hintan vesilaitoksen laajennuksen jälkeen voidaan aloittaa myös vanhojen Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitosten perusparannukset, joilla taataan kaupungin vedensaannin luotettavuus pitkälle tulevaisuuteen.

Oulun kaupunki varmistaa lähivuosina kantakaupungin vedenhankintaa merkittävästi. Hintan uuden laitosyksikön suunnittelu on käynnissä ja sen rakentaminen alkaa vuonna 2025.  Vedenhankintaa kehitetään myös pohjaveteen perustuvalla varavesihankkeella. Viinivaaran pohjavesialueelta saatiin 21.11. 2023 myönteinen lupapäätös ja valmistelulupa tarkkailujen käynnistämiseksi. Käsittely Vaasan hallinto-oikeudessa kestänee vuoden 2025 loppuun. Oulun kantakaupunki kuuluu tällä hetkellä alhaiseen varmuusluokkaan 3, mikä pohjavesihankkeen avulla paranee, kun pintaveden käytön lisäksi käyttöön saadaan pohjavettä.