Ilmakuva Oulusta, kuvituskuva

Finaalipaikka avautui Euroopan innovaatiopääkaupunki 2024 -kilpailussa – Oulu kuuluu Euroopan kolmen innovatiivisimman kaupungin joukkoon

20.09.2024

Oulu kilpailee Portugalin Bragan ja Itävallan Linzin kanssa innovatiivisimman eurooppalaisen kaupungin tittelistä alle 250 000 asukkaan kaupunkien sarjassa. Euroopan innovaatiopääkaupunki 2024 -kilpailun voittaja julkistetaan 13.11. vuoden 2023 innovaatiopääkaupungissa Lissabonissa.

Kilpailuun osallistuneita kaupunkeja ovat arvioineet eurooppalaisen kaupunkikehittämisen huippuammattilaiset. Oulusta sanotaan arvioinnissa muun muassa näin: Oulu erottuu kaupunkina, jossa innovaatiot ja luonto elävät rinnakkain luoden innovaatiokulttuuria, jota ohjaavat uteliaisuus ja sitoutuminen asukkaiden elämän parantamiseen. Oulun hakemuksessa kiinnitettiin huomiota myös innovaatiotoiminnan kohdentamisesta eri ikäryhmiin päiväkoti-ikäisistä ikäihmisiin saakka.

- Olen erittäin ylpeä finaalipaikasta. Uskon, että Oulun sitoutuminen koulutukseen, teknologiaan, kiertotalouteen ja osallisuuden kehittämiseen erottaa meidät muista kilpailijoista. Innolla myös jatkamme tätä työtä! Haluan myös onnitella muita finalisteja: me luomme Euroopalle kirkkaampaa tulevaisuutta, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava.

Myös BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula iloitsee finaalipaikasta:

- Kovassa kilpailussa jo kolmen parhaan joukossa on upea saavutus ja hieno tunnustus toimivasta innovaatioekosysteemistämme, hän sanoo.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan STEAM, Fablab ja kestävän kehityksen opinvirta ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten lasten ja nuorten työelämätaidot ja kestävän kehityksen innovaatiot voivat kukoistaa. Satsaamme tulevaisuuden osaajiin innovatiivisella tavalla.

-Tämä finaalipaikka on osoitus siitä, että olemme oikealla tiellä kohti tulevaisuuden osaamista ja kestävää kehitystä.

Oulu korosti hakemuksessaan kolmea pääteemaa:

1) Taidot kestävään tulevaisuuteen ja jatkuvaan oppimiseen 

2) Pitkä yhteistyöhistoria ja paikallisen T&K-ekosysteemin jatkuva kehittäminen 

3) Yhteiskehittäminen ja kokeilut: Kaupunki innovaatioiden testausalustana

 

Finaaliin päässeet kaupungit saavat palkintorahana vähintään 50 000 euroa ja voittaja 500 000 euroa.

European Capital of Innovation (iCapital) Awards -kilpailussa on kaksi sarjaa, yli 250 000 asukkaan kaupungeille suunnattu Euroopan innovaatiopääkaupunki ja Euroopan nouseva innovatiivinen kaupunki (Rising Innovative City).

Lue kilpailunjärjestäjän uutinen täältä: https://eic.ec.europa.eu/news/celebrating-decade-innovation-cities-meet-finalists-10th-european-capital-innovation-awards-icapital-2024-09-20_en