Oppimisen tuki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuella vahvistetaan oppilaan perustaitoja ja ehkäistään vaikeuksia ennakolta siten, että oppilas saavuttaa oppimistavoitteensa.
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti tuen tarpeen ilmetessä. Lähtökohtana kasvun ja oppimisen tuelle on toimiva kodin ja koulun yhteistyö.
Kouluterveydenhuolto
Talvikankaan koululla toimii kouluterveydenhoitajina Teija Laakso ja Meri Soukka.
Terveydenhoitaja Teija Laakso on koululla pääosin päivittäin. Teija vastaa 1.-6.lk, Jopo-luokan ja 9.lk kouluterveydenhuollosta.
Terveydenhoitaja Meri Soukka puolestaan vastaa pääosin 7.lk ja 8.lk oppilaiden kouluterveydenhuollosta ja hän on koululla 2-3 päivää viikossa.
Terveydenhoitajan työn pääpaino on ennaltaehkäisevässä työssä, muun muassa terveystarkastusten toteuttamisessa sekä kasvun ja kehityksen seurannassa.
Terveydenhoitajilla on Walk In-aika käytössä pääosin ma-ke klo 12-13, jolloin terveydenhoitajalla voi käydä ilman ajanvarausta. Huomioittehan, että vapaa-ajan tapaturmat ja pitkittyneet vaivat hoidetaan omalla terveysasemalla.
Flunssanoireiset voi opettajakin ohjata tarpeen tullen kotiin, tähän ei tarvitse erikseen terveydenhoitajan vastaanottoa.
Terveydenhoitajat tavoittaa jättämällä yhteydenottopyyntöä tekstiviestillä tai wilmassa ja sopimalla tarkempaa soittoaikaa.
Wilman kautta emme hoida asiakkaiden terveysasioita, vaan ainoastaan yleisluontoista informointia ja aikojen tiedottamista.
Mikäli lapsellanne on jokin sairaus tai jatkuva lääkitys, ilmoittakaa siitä ensisijaisesti lapsen opettajalle. Tarvittaessa tehdään oppilaalle lääkehoitosuunnitelma, jossa sovitaan hoidon toteuttamisesta koulupäivän aikana.
Koulutapaturmissa ensiapua antavat kaikki koulun aikuiset. Tarvittaessa ohjataan kouluterveydenhoitajalle arvioon. Oppilaan jatkohoito tapahtuu tarvittaessa omalla terveysasemalla tai OYS:n yhteispäivystyksessä. Vanhempiin ollaan aina tapaturmien sattuessa yhteydessä mahdollisimman pian.
Hoitolomaselvitykset saa kouluterveydenhoitajalta. Yhteydenotot hoitolomaselvityksissä puhelimitse (selvityksiä ei voida kirjoittaa jälkikäteen). Jos jostain syystä ette saa yhteyttä kouluhoitajaanne, voitte tarvittaessa soittaa neuvolan keskitettyyn ajanvaraukseen.
Allergia-asiat: Jos lapsellanne on jokin ruoka-aine allergia, teettehän ilmoituksen opettajalle.
Infoa koululaisten terveystarkastuksista:
- Terveystarkastukset pyritään toteuttamaan vuosittain. HUOM! Laajat terveystarkastukset ensisijaisia.
- 1.lk, 5.lk ja 8.lk on laajat terveystarkastukset, jotka pitävät sisällään terveydenhoitajan että lääkärin käynnin. Opettajan palaute oppilaan koulunkäynnistä on myös osa laajaa terveystarkastusta. Tarkastuksista tulee kotiin infoa tarkemmin lukuvuoden aikana.
- Vanhemmat ovat tervetulleita tarkastuksiin kaikilla luokilla. Jos haluatte osallistua lapsenne terveystarkastukseen, otattehan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, niin voimme sopia yhteistä aikaa. Muutoin lapset käyvät välitarkastuksissa yksin koulupäivien aikana.
Jos huoltajalla herää huolta lapsen/perheen asioista ja toivotte terveydenhoitajan tapaamista aiemmin kuin luokkakohtaiset tapaamiset alkavat, olkaa rohkeasti yhteydessä omaan terveydenhoitajaan.
Yhteistyöterveisin:
Terveydenhoitajat Teija ja Meri
Teija 0505942345 (1.-6.lk + Jopo sekä 9.lk oppilaat)
Meri 0447034604 (7.lk + 8.lk oppilaat)
Oppilaanohjaus
Oppilaanohjauksessa ohjataan oppilasta selviytymään mahdollisimman hyvin opiskelussaan. Oppilasta ohjataan ikävaiheen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Oppilaanohjauksen tuella hankitaan jatko-opintojen ja työelämän kannalta tarpeellisia tietoja ja valmiuksia.
Oppilaanohjaus on
- luokkatunteja
- henkilökohtaista ja pienryhmäohjausta
- työelämään tutustumista
- oppilaitosvierailuja
- työpaikkavierailuja
- tiedottamista mm. opinnoista, valinnaisaineista, työelämään tutustumisesta ja jatko-opinnoista
Jatko-opinnot
Päättöluokkalaiset hakevat toisen asteen opintoihin valtakunnallisessa yhteishaussa helmi-maaliskuun aikana. Peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin haetaan kesällä.
Lue tästä lisää perusopetuksen oppilaanohjauksesta.
Lue lisää jatko-opinnoista Opintopolun verkkosivuilta.
Opinto-ohjaaja
Opinto-ohjaaja on tavattavissa koulupäivinä sekä kesäkuussa yhteishaun tulosten selvittyä. Kodin ja koulun välinen tiedottaminen oppilaanohjauksen ajankohtaisista asioista tapahtuu Wilmassa. Vanhempainilta järjestetään yhteishakuasioista.
Tiina Töyrä
p. 044 703 9598 / Wilma/
tiina.toyra(at)eduouka.fi
Krista Roivainen
p. 040 643 1178 / Wilma/
krista.roivainen(at)eduouka.fi
Opiskeluhuolto
Oppilashuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa.
Talvikankaan koulussa toimii oppilashuoltoryhmä, jonka toimintaa ohjaa rehtori. Monialainen ryhmä koostuu koulupsykologista ja – kuraattorista, terveydenhoitajasta, oposta ja erityisopettajista. Tarvittaessa ryhmään kutsutaan muita asiantuntijoita.
Oppilashuoltoryhmä vastaa koulun oppilashuollon suunnittelusta, kehittämisestä ja toteuttamisesta sekä arvioinnista.
Oppilashuoltoryhmä kokoontuu sovitun aikataulun mukaisesti kerran kuukaudessa.
Yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin ja opiskeluun liittyvien ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen ja tukeminen mahdollisimman varhain.
Yksittäisen oppilaan asioita käsitellään yhteistyössä ja luottamuksellisesti oppilaskohtaisessa asiantuntijaryhmässä huoltajien suostumuksella. Ryhmään nimetään tarvittavat asiantuntijat huoltajien ja/tai oppilaan lisäksi.
Huoltajat voivat ottaa yhteyttä oppilashuoltoryhmän jäseniin milloin vain.
Yhteystiedot
- vs. rehtori Pirjo-Riitta Silvén puh. 050 596 2937
- erityisopettaja Minna Järvelä puh. 044 703 92 43
- erityisopettaja Leena Taponen puh .050 441 64 71
- erityisopettaja Sanna Paaso puh. 040 486 83 98
- erityisopettaja Jukka Härkönen puh. 040 643 1790
- koulupsykologi Laura Kortela puh. 044 703 96 54
- koulukuraattori Hanna Illikainen puh. 044 703 9662
- kouluterveydenhoitaja Teija Laakso puh. 050 594 23 45
- opinto-ohjaaja Tiina Töyrä puh. 044 703 95 98
Oppilashuoltoryhmän jäseniin saa yhteyden myös Wilman kautta.
Oppimisen yleinen, tehostettu ja erityinen tuki
Kolmiportainen tuki
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti tuen tarpeen ilmetessä. Koulussa annettava pedagoginen tuki jaetaan kolmeen osaan: yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen.
Yleinen tuki on ensisijainen tuen järjestämisen muoto ja sillä pyritään ennaltaehkäisemään tehostetun tai erityisen tuen turvetta. Jokaiselle oppilaalle suunnattua yleistä tukea ovat mm. eriyttäminen, tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, samanaikaisopetus, koulunkäynninohjaajien tai resurssiopettajan tuki sekä kodin ja koulun yhteistyö.
Silloin, kun yleinen tuki ei ole riittävää ja oppilas tarvitsee säännöllistä tukea ja /tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, tulee oppilaan saada tuki tehostettuna. Ennen tehostettuun tukeen siirtymistä oppilaalle laaditaan pedagoginen arvio yhteistyössä huoltajien ja oppilaan kanssa ja tehdään päätös tehostettuun tukeen siirtymisestä. Oppilaan saama tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan. Tehostettua tukea ovat mm osa-aikainen erityisopetus, säännöllinen tukiopetus, eriyttäminen, erilaiset koejärjestelyt tai koulunkäynninohjaajan tuki.
Jos oppilaalle annettu tehostettu tuki ei riitä yleisopetuksen tavoitteiden saavuttamiseen, voidaan oppilaalle tehdä päätös erityisestä tuesta. Erityisen tuen päätös tehdään pedagogisen selvityksen ja mahdollisten asiantuntijalausuntojen pohjalta yhteistyössä huoltajien ja oppilaan kanssa. Tällöin esim. joku oppiaine voidaan yksilöllistää.
Erityinen tuki on suunnitelmallista ja yksilöllistä oppilaan tukemista sekä tavoitteellista yhteistyötä oppilaan tarvitsemien muiden tukipalveluiden kanssa. Oppilaan saama tuki ja oppisisällöt kirjataan henkilökohtaiseen asiakirjaan (hojks), joka laaditaan yhteistyössä huoltajien ja oppilaan kanssa.
Erityisen tuen päätös tulee tarkistaa vähintään toisen vuosiluokan jälkeen ja seitsemännelle vuosiluokalle siirryttäessä sekä aina tuen tarpeen muuttuessa. Erityisestä tuesta voidaan palata takaisin tehostettuun tukeen ja edelleen yleiseen tukeen. Siirtymät eri tukivaiheesta toiseen tehdään yhteistyössä huoltajan kanssa.
Erityisopetus ja erityisopettajien yhteystiedot
Koulumme erityisopetus on osa-aikaista erityisopetusta, jota annetaan yksilö-, pienryhmä- tai samanaikaisopetuksena yleisopetuksen yhteydessä. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan oppilaalle, jolla on lieviä oppimisvaikeuksia esim. lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa tai kielten opiskelussa. Puheopetusta annetaan resurssien mukaan lähinnä 1.–2. luokkien oppilaille.
Erityisopetuksen tavoitteena on tukea jokaisen oppilaan kehittymistä ja oppimista.
Koulumme laaja-alainen erityisopettaja toimii yhteistyössä koulun opettajien, oppilashuollon, muiden asiantuntijoiden ja vanhempien kanssa.
Talvikankaan koulussa toimivat 1.–3. luokkien pienryhmä ja JOPO-luokka monitoimitalon tiloissa sekä 3.–6. ja 7.–9. luokkien pienryhmät isolla koululla.
Talvikankaan koulun erityisopettajien yhteystiedot
- 1.–2. lk Minna Järvelä p. 044- 703 92 43
- 1.–3. lk pienryhmä Anni Tuomela p. 040- 662 07 58
- 3.–6. lk Leena Taponen p. 050- 441 64 71
- 3.–6. lk pienryhmä Päivi Holmgren p. 040- 683 77 87
- 6.–9. lk Miira Suomalainen p. 040-191 2416
- 7.-9. lk Sanna Paaso p. 040- 486 83 98 (ke ja to)
- 7.-9. lk Jukka Härkönen p. 040- 643 17 90
- 7.-9. lk pienryhmä Sirkku Katajamäki p. 040- 641 33 68
Erityisopettajiin saa yhteyden myös Wilman kautta tai sähköpostissa, osoite muotoa etunimi.sukunimi@eduouka.fi