Tukea opiskeluun
Lukiossa olevalla opiskelijalla on oikeus saada ohjausta opinnoissaan ja opiskeluhuoltoa.
Opiskeluhuolto koostuu koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman mukaisesta opiskeluhuollosta ja opiskeluhuollon palveluista, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.
Opiskeluterveydenhuolto on terveyden edistämistä, sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyskasvatusta, jonka tavoitteena on opiskelijoiden hyvä terveys ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen. Myös seksuaaliterveysneuvonta sekä ehkäisyasiat hoituvat opiskeluterveydenhuollon kautta.
Sairausasioissa sekä työ- ja vapaa-ajan tapaturmissa hoito järjestetään hyvinvointikeskuksessa tai virka-ajan ulkopuolella Oulun yhteispäivystyksessä.
Käynnit ja keskustelut opetusalan ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaajan tehtävänä on ohjata opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä huolehtia siitä, että opiskelijalla on riittävät tiedot jatko-opintoihin hakeutumiseen. Hän auttaa opiskelijaa tunnistamaan erilaisia jatko-opintomahdollisuuksia sekä kehittää opiskelijan taitoja arvioida omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan suhteessa näihin mahdollisuuksiin ja tuleviin siirtymävaiheisiin.
Erityisopetus
Lukion erityisopettaja voi auttaa opiskelijoita esimerkiksi luki -vaikeuteen tai opiskelutaitoihin liittyvissä haasteissa sekä opiskelussa tarvittavien tukitoimien arvioinnissa.
Kaikki ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat osallistuvat tietokoneella tehtävään luki -seulaan, jonka tulosten perusteella osalle opiskelijoita tarjotaan tapaamisaikaa erityisopettajalle. Mikäli opiskelijalla todennetaan luki tms. -vaikeus, on tärkeätä arvioida millaisilla tukitoimilla opiskelijaa voidaan auttaa.
Tukitoimenpiteet arvioidaan, kirjataan ja toteutetaan vain opiskelijan suostumuksella. Todennetun luki -vaikeuden tai muun koesuoritusta mahdollisesti heikentävän syyn perusteella on mahdollista hakea erityisjärjestelyjä ylioppilaskirjoituksia varten (esim. lisäaikaa kokeeseen).
Terveydenhoitaja
Terveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä terveyteen liittyvissä asioissa.
Terveystarkastusaikaa tarjotaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille. Lääkärintarkastukseen tarjotaan aikaa tytöille toisen opiskeluvuoden aikana, pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastuksen yhteydessä.
Terveydenhoitaja kuuluu myös koulun opiskelijahuoltoryhmään ja osallistuu sovitusti opiskelijakohtaisiin monialaisiin palavereihin.
Tarkemmin terveydenhoitajan tehtävistä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen verkkosivuilla.
Ehkäisyhoitaja
Seksuaaliterveysneuvonta sekä ehkäisyasiat.
Kuraattori ja psykologi
Kuraattori- ja psykologityön keskeinen tavoite on tukea ja ohjata opiskelijaa opiskeluun ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä, sekä edistää opiskelijoiden ja koko opiskeluyhteisön psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lukiokuraattori ja lukiopsykologi osallistuvat oppilaitoksen opiskeluhuollollisen työn suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen mm. oppilaitoksen moniammatillisessa opiskeluhuoltoryhmässä.
Kuraattori ja psykologi tapaavat opiskelijoita yksilökäynneillä sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä opiskelijan vanhempien, oppilaitoksen henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston, sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi.
Lukiopsykologiin tai -kuraattoriin kannattaa ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat vielä pieniä. Keskustelut ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Kuraattoriin ja psykologiin voit olla yhteydessä mm. seuraavissa pulmissa:
- opiskelu, motivaatio, ajanhallinta ja opiskelutaidot
- kaveri- ja perhesuhteet sekä yksinäisyys
- raha-asiat, itsenäistyminen ja asumisasiat
- elämäntilanteen muutokset, tulevaisuuden suunnitelmat tai kriisitilanteet
- kaverisuhteet, seurustelu tai perhetilanne
- itsetunto, voimavarat ja vahvuudet
- jännittäminen, mieliala, stressi ja palautuminen
- päihteiden käyttö ja muut riippuvuudet
Häirintäyhdyshenkilö
Häirintäyhdyshenkilö tarjoaa neuvontaa ja tukea häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille opiskelijoille.
Voit olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön, vaikket olisi itse häirinnän kohteena, mutta olet nähnyt häirintää ja haluat keskustella siitä.
Häirintäyhdyshenkilö on vaitiolovelvollinen ja jokainen tapaus käsitellään luottamuksellisesti. Jatkotoimenpiteisiin ei ryhdytä ilman asianomaisen suostumusta.
Koulumme häirintäyhdyshenkilön tiedot löydät yhteystietosivun opettajistosta. Hänet tavoittaa helpoiten Wilma-viestillä. Käytävälläkin voi tulla juttelemaan.
Muistathan kuitenkin: jos joudut häirinnän kohteeksi tai näet sitä ympärilläsi, voit kertoa asiasta kenelle tahansa Oulunsalon lukion henkilökuntaan kuuluvalle. On todella tärkeää kertoa asiasta, jotta siihen voidaan puuttua.
Huolehditaanhan yhdessä, että kaikilla oli hyvä ja turvallinen opiskella meidän koulussa!