Ohje opintojaksojen valitsemiseen Wilmassa
Opintojaksot valitaan Wilmassa Kurssitarjotin-välilehdellä.
Valinnat voi tehdä kerralla koko lukuvuodeksi, mutta ne olisi hyvä olla tehtynä viimeistään kaksi viikkoa ennen periodin alkua. Jos valintoja ei tee ajoissa, ei välttämättä mahdu mukaan juuri haluamalleen opintojaksolle tai opintojakson aloitus voi viivästyä. Kun olet tehnyt valintasi, näet lukujärjestyksesi Wilmassa, kohdassa Työjärjestys.
Teet valinnat lähtökohtaisesti itse, mutta voit aina kysyä neuvoa opinto-ohjaajalta, jos olet epävarma.
Mikäli aikataulusi muuttuu, etkä aiokaan osallistua opintojaksolle, poistathan valintasi hyvissä ajoin.
Minimivaatimus lukion päättötodistuksen saamiseksi aikuislukiossa on 88 opintopistettä. Tämä on kuitenkin aika pieni määrä, jos haluaa menestyä ylioppilaskirjoituksissa. Suurin osa opiskelijoista opiskelee enemmän.
Oheisesta taulukosta voit tarkistaa, mitkä opintojaksot ovat pakollisia ja mitkä valtakunnallisia valinnaisia. 88 opintopisteen suorittaminen vaatii myös valtakunnallisten tai paikallisten valinnaisten opintojaksojen suorittamista.
Muutama vinkki opintojaksojen valitsemiseen
Opintojen määrä yhdellä periodilla
- Jos tavoitteesi on valmistua kolmessa vuodessa, on hyvä valita noin 4 opintojaksoa jokaisessa periodissa (4 opintojaksoa on noin 8 opintopistettä).
- Oppivelvollisilta opiskelijoilta edellytetään lähtökohtaisesti vähintään kahden opintojakson suorittamista periodin aikana (noin 4 opintopistettä).
- Jos kamppailet jaksamisen kanssa, ja haluaisit valita vähemmän opintojaksoja, keskustele asiasta opinto-ohjaajan kanssa.
Päivä-, ilta- ja etätarjottimet
- Sinulla on oikeus valita opintoja niin päivä-, ilta- kuin etätarjonnasta. Tähän ei tarvitse pyytää erikseen lupaa. Neuvottele opinto-ohjaajan kanssa erikseen, jos et halua osallistua lainkaan lähiopetukseen. Emme suosittele kokonaan etäopetukseen siirtymistä.
- Huolehdi, että lukujärjestyksestä muodostuu aikataulujen suhteen sellainen, että jaksat noudattaa sitä. Kannattaa välttää esimerkiksi useamman tunnin hyppytunteja keskellä päivää tai sitä, että kaikki opinnot osuvat samoille viikonpäiville.
Opintojaksojen suoritusjärjestys
- Opintojaksot suoritetaan lähtökohtaisesti numerojärjestyksessä. reaaliaineissa suoritusjärjestys ei ole aina yhtä oleellinen. Kysy tätä aineenopettajalta.
- Katso tarkasti opintojakson numero. Esimerkiksi RUB14 (4. opintojakso) ja RUB114 (kertaava opintojakso ennen kirjoituksia, 14. opintojakso) menevät herkästi sekaisin.
- Wilma kurssitarjottimella opintojakson numero on ennen pistettä oleva numero. (esimerkiksi RUB14.2N tarkoittaa keskipitkän [B1] ruotsin 4. opintojaksoa, periodissa 2, koodilla N)
- Kannattaa aloittaa valitsemalla ensin pakollisia opintojaksoja.
- Oppiaineissa, joissa on paljon pakollisia opintoja (äidinkieli, matematiikka, pitkä kieli) kannattaa huolehtia, että jo ensimmäiselle vuodelle tulee valittua noin kolme opintojaksoa, mikäli tavoittelet valmistumista kolmessa vuodessa.
Opiskeletko vanhan opetussuunnitelman mukaisesti?
Jos suoritat opintojasi vanhemman, vuonna 2016 käyttöön otetun opetussuunnitelman mukaisesti, ole erityisen tarkkana opintoja valitessasi. Erityisesti äidinkielen ja pitkän matematiikan kohdalla vanhojen kurssien ja uusien opintojaksojen sisällöissä on muutoksia.