Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Kulttuuri Oulu

OULU ON TÄYNNÄ KULTTUURIELÄMYKSIÄ

Oulun seutu on täynnä kulttuurielämyksiä, pieniä ja suuria. Omien kulttuurilaitosten lisäksi kaupungilla on kumppanuussopimukset 15 eri kulttuurialan toimijan kanssa. Ne muodostavat yhdessä laajan kentän, jota täydentävät vapaat taiteilijat, yhdistykset ja organisaatiot. 

Oulun kaupunki on myös päättänyt hakea Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodelle 2026. Hanke kulkee nimellä Oulu2026. Sen avulla koko seutukunta saa näkyvyyttä, nostetta ja uutta elinvoimaa niin kulttuuri-,  yritys- ja ihmisten arkielämäänkin. 

Tältä sivustolta löytyy tietoa kaupungin omasta palvelutuotannosta.

Oulun kulttuuristrategia 2030

Oulun kulttuuristrategia 2030 kuvaa Oulun kulttuuri-ilmastonmuutoksen, jossa kulttuuri on yksi koko kaupungin tulevaisuuden keskeisiä kehittämisen voimavaroja. Kulttuuri-ilmastonmuutoksessa ymmärrämme kulttuurin laajasti: se on sivistystä ja taidetta, luovia aloja sekä arjen yhteisöllistä kulttuuria.

Kulttuuri-ilmastonmuutos vahvistaa sekä Oulun kansainvälisiä yhteyksiä, että myös alueiden paikallisidentiteettiä.

Tutustu Oulun kulttuuristrategiaan!

Oulun kulttuuristrategia 2030 (PDF)
Oulun kulttuuristrategian 2030 tiivistelmä (PDF)

Kulttuuritalo Valve

Kulttuuritalo Valve on seitsemänä päivänä viikossa avoinna oleva kulttuurin keskus kaikenikäisille. Valveella pääset nauttimaan niin oululaisesta kulttuuriosaamisesta kuin kansallisista ja kansainvälisistä vierailuistakin; nähtävää ja koettavaa on kolmen gallerian, kahden esityssalin ja yhden elokuvateatterin täydeltä!

Valveella pitää majaansa myös iso joukko eri taiteenalojen ammattilaisia, ja vireä yhteistyö taide- ja kulttuuriyhdistysten sekä taiteilijoiden kanssa tuo oman värinsä talon toimintaan. Säpinää tuovat myös festivaalit, joita Valveella vietetään miltei vuoden jokaisena kuukautena.

Paitsi tapahtumia ja tilaisuuksia, Valveelta löytyy monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Kädentaitojen tilan ja tanssisalien tarjonnan lisäksi talossa järjestetään lukuisia kerhoja erityisesti lapsille ja nuorille. Valveella toimii Oulun Lastenkulttuurikeskus, jonka toimintaan kuuluu mm. Valveen elokuvakoulun ja sanataidekoulun taideopetusryhmät ja tapahtumat.

Kulttuuritalo Valveen verkkosivut

Pohjois-Pohjanmaan museo

Pohjois-Pohjanmaan museossa tulee tutuksi lähialueen sekä Suomen historia. Näyttelyt tempaavat mukaansa menneisyyden pyörteisiin niin päiväkoti-ikäiset, nuoret kuin senioritkin. Tervantuoksua ja tunnelmaa, seikkailuja maailman merillä ja Vaaran kaupunginosan vähäväkisten elämää. Sitä kaikkea ja paljon muuta on Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan menneisyys. Museon sijainti jokisuistossa, Hupisaarilla, keskellä upeaa Ainolan puistoa tekee vierailusta silmiä hivelevän jo ennen sisääntuloa.

Voit tutustua museoon omatoimisesti tai varata opastetun kierroksen ryhmällesi. Me olemme täällä sinua varten.

Pohjois-Pohjanmaan museon verkkosivut

Oulu Sinfonia

Oulu Sinfonia on nuorekas ja jatkuvasti uusiutuva maamme pohjoisin sinfoniaorkesteri, joka konsertoi lähes joka torstai-ilta Madetojan salissa.  Oulu Sinfonia tarjoaa monipuolisen ja laadukkaan konserttikattauksen kaikki ikäryhmät huomioiden – kotisalina orkesterilla on upea Madetojan sali.

Orkesterin vuotuiseen ohjelmaan kuuluvat päätehtävänä olevan korkeatasoisen sinfoniamusiikin esittämisen lisäksi myös kirkkomusiikki, viihdekonsertit, lapsille ja nuorille suunnatut konsertit sekä oopperaorkesterina toimiminen vuotuisissa oopperaproduktioissa. Yhteistyötä tehdään jatkuvasti myös Oulun ja Oulun seudun lukuisten kuorojen kanssa.

Oulu Sinfonian verkkosivut

Oulun kaupunginkirjasto

Oulussa on pääkirjaston lisäksi 23 kirjastoa eri puolilla kaupunkia ja kolme kirjastoautoa. Kirjastoista puolet toimii myös omatoimikirjastoina.

Oulun kaupunginkirjasto hoitaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alue käsittää 38 kunnankirjastoa. 

Kirjaston verkkosivut

 

Oulun taidemuseo

Näyttelyohjelmistossa näkyy monipuolisesti oman alueen kuvataide, erilaiset teemat, kokoelmanostot, kotimaiset ajankohtaiset tekijät sekä kansainväliset vierailijat. Näyttelyissä kaikki on periaatteessa sinun ja sinulle; tulkinnat, kysymykset, oivallukset, tunteet. Ei ole olemassa elämänaluetta, jota taide ei käsittelisi. Ja makuasioista voi aina kiistellä!

Näyttelyiden lisäksi taidemuseossa tapahtuu viikoittain – on ohjattuja työpajoja, taiteilijatapaamisia, näyttelyesittelyjä, luentoja, esityksiä, liikuntatuokioita. Joka vuosi ideoimme jotain uutta!

Taidemuseo palvelee sinua kaikissa kuvataideasioissa.

Oulun taidemuseon verkkosivut

 

Tiedekeskus Tietomaa

Tietomaa on tarjonnut huikeita elämyksiä kaikenikäisille jo vuodesta 1988. Halusitpa sitten oppia tai pitää hauskaa, kuluttaa aikaa kaiken kivan äärellä tai haastaa aivojasi ja kehoasi, on Oulun oma tiedekeskus juuri oikea paikka sinulle.

Tiedekeskus Tietomaa on Oulussa ja koko Pohjois-Suomessa jo käsite. Vuosikausia se on jo ollut yksi tunnetuimmista Suomen nähtävyyksistä Oulussa. Monet ikäluokat ovat vierailleet siellä joko kouluryhmien tai perheidensä kanssa. Kävijöitä on jo reilusti yli miljoona, ja monet tulevat vuosi vuodelta uudestaan.

Tiedekeskus Tietomaan verkkosivut

 

Oulun Teatteri

Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Oulun Teatterin verkkosivut

Taideoppilaitokset, esitystoiminta

Esityksiä, näyttelyitä ja konsertteja Oulun musiikkikeskuksessa, Pohjankartanossa, Nuottasaaritalolla, Teatterikuopalla, Oulunsalo-talolla ja Syke-talolla.

Oulun konservatorio 

Taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaan ja ammatillista opetusta klassisessa musiikissa, pop &  jazz musiikissa ja kirkkomusiikissa.

Oulu-opisto  

Taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan musiikissa, teatteri- ja tanssitaiteessa, kuva- ja mediataiteessa ja käsitöissä. Kansalaisopisto-opetusta taito- ja taideaineissa, kielissä, liikunnassa ja yhteiskunnallisissa aineissa. Liikuntakoulu.

Oulun taidekoulu 

Taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan 4–20-vuotiaille esittävän taiteen, tanssitaiteen ja visuaalisen taiteen linjoilla: animaatio, arkkitehtuuri, baletti, breikki, elokuva, hiphop, kuvataide, käsityö, lastentanssi, leikkikoulu (kuvataide/teatteri), nykytanssi, poikatanssi, poikatemppu, sarjakuva, showjazz, sirkus, street, tanssimix ja teatteri.
 

Kulttuurikumppanit

Oulun kaupunki on solminut kulttuurikumppanuudet 15:n eri kulttuuritoimijan kanssa.

Tutustu Kulttuurikumppaneihin tästä.

Tutustu Oulu2026-hankkeeseen

Oulu lupaa lapsille! – Elämyksiä jokaiseen viikonloppuun

YHTEYSTIEDOT

Samu Forsblom, kulttuurijohtaja,
044 703 7558

Kreetta Kallunki, tiedottaja,
040 359 3271

Sähköpostit:
etunimi.sukunimi@ouka.fi