
Oulun kaupunki on käynnistänyt Lähekkö nää luontoon? -toiminnan, jonka tavoitteena on tuoda lähiluonto osaksi oululaisten arkea. Toiminnan tarkoituksena on innostaa oululaisia liikkumaan enemmän lähiluonnossa ja hyödyntämään sen tarjoamia hyvinvointivaikutuksia.
Lähiluonto on tärkeä voimavara, joka voi merkittävästi parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua. Tavoitteemme on tehdä lähiluonnosta helposti saavutettava ja kaikille oululaisille tuttu paikka, jossa voi rentoutua ja nauttia luonnon monimuotoisuudesta.
Kyselyn tulosten avulla kehitetään lähiluonnon saavutettavuutta
Toiminta käynnistettiin syksyllä 2024 kyselyllä, jolla kartoitettiin oululaisten kokemuksia ja ajatuksia lähiluonnosta. Kyselyssä selvitettiin, missä ja miksi oululaiset liikkuvat lähiluonnossa sekä mitkä tekijät estävät sinne lähtemistä.
Halusimme myös kuulla, millainen merkitys lähiluonnolla on oululaisten elämässä. Kyselyn tulokset auttavat kehittämään lähiluontoalueiden saavutettavuutta ja monipuolista hyödyntämistä.
Maalis-huhtikuussa 2025 järjestettiin kaupungin työntekijöille työpajat, joissa etsittiin ratkaisuja oululaisten kyselyssä esittämiin haasteisiin lähiluontoon pääsyssä. Työpajat ovat osa opinnäytetyötä, jonka keskiössä on Oulun lähiluonnon saavutettavuus sekä oululaisille että kaupungin työntekijöille.
Luontokaveritoiminta edistää yhteisöllistä luonnossa olemista
Kyselyn yhteydessä kartoitettiin myös kiinnostusta osallistua myöhemmin käynnistettävään luontokaveriohjelmaan, jossa tarjotaan mahdollisuus oppia ja nauttia luonnosta yhdessä muiden kanssa.
Luontokaveriohjelmassa järjestämme työpajoja ja tapahtumia, joissa voit tutustua lähiluontoon, oppia luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä sekä löytää uusia tapoja nauttia luonnosta.
Järjestämme retkiä lähiluontoon eri vuodenaikoina sekä osallistumme myös muiden järjestämiin luontotapahtumiin.
Verkosto kokoaa luontohyvinvoinnin parissa toimivia yhteen
Lähekkö nää luontoon -toiminnan osana on ollut koota yhteen toimijoita, jotka edistävät omassa organisaatiossaan luontohyvinvointia, esim. yhdistyksiä, yrityksiä tai muita tahoja.
Verkosto on jo kokoontunut marraskuussa 2024 ja helmikuussa 2025 ja saanut aikaan upeaa pöhinää luontohyvinvointiteeman ympärillä: uusia ideoita ja konkreettisia yhteistyökuvioita. Ilmoitamme seuraavan tapaamisen aikataulusta sekä verkoston Teams-alustalla että sähköpostitse verkostoon mukaan ilmoittautuneille. Yhdessä olemme enemmän.