Oppimisen tuki
Kouluterveydenhuolto
Terveydenhoitaja paikalla:
Patamäen koulu: maanantai, tiistai ja keskiviikko ( klo 12-13 päivystystunti)
Maikkulan koulu: torstai ja perjantai ( klo 12-13 päivystystunti)
LÄÄKÄRIN VASTAANOTTO PATAMÄEN KOULULLA
Terveydenhoitajan tavoittaa puhelimitse numerosta 044 703 4578
(puhelinaika päivittäin klo 8.00-8.30)
Oppilaanohjaus
Oppilaan opintojen ohjauksesta ja koulunkäynnin tukemisesta huolehtivat kaikki koulumme opettajat yhteistyössä koko perusopetuksen ajan. Luokilla 7 - 9 oppilaanohjaus on oma oppiaine, josta vastaa oppilaanohjaaja.
Yläkoulussa oppilailla on oppilaanohjausta jokaisella vuosiluokalla ja oppilaanohjauksen tunnit on merkitty lukujärjestykseen. Oppituntien lisäksi oppilaaohjauksessa keskeisenä työmuotona on henkilökohtainen ohjaus ja tarvittaessa pienryhmäohjaus.
Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaan persoonallista kasvua ja kehitystä siten, että oppilaan opiskeluvalmiudet sekä sosiaaliset taidot kehittyvät ja elämänhallintataidot lisääntyvät. Oppilas ja huoltaja saavat oppilaanohjauksen avulla tietoa opiskelutaidoista, valinnaisaineista ja niiden merkityksestä oppimiselle ja tulevaisuudelle.
Oppilaanohjaus antaa myös eväitä jatko-opintoihin hakeutumiseen ja niissä pärjäämiseen. Lisäksi oppilaat saavat Maikkulan koulussa koko peruskoulun ajan työelämävalmiuksia ja tietoa työelämään siirtymisestä.
Perusopetuksen luokilla 7 - 9 oppilaan opetussuunnitelmaan kuuluu myös työelämään tutustumista (TET).
Lue lisää Työelämään tutustumisesta (TET) tästä.
Ohjaus ja tiedonkulku korostuvat erityisesti opintojen nivelvaiheissa, kuten siirryttäessä alakoulusta yläkouluun ja peruskoulusta toiselle asteelle.
Maikkulan koulun opinto-ohjaajat:
Anne Pernu, puh. 044 703 9356 anne.pernu(at)eduouka.fi. 7ACD, 8BD, 9ABD
Sofia Ikonomidis, puh. 040 529 4742. sofia.ikonomidis(at)eduouka.fi. 7B, 8AC, 9C
Oppilashuolto
Katso video oppilashuollon palveluista esi- ja perusopetuksessa
Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. On tärkeää, että lapsi kokee koulun turvalliseksi ja viihtyisäksi työskentely-ympäristöksi ja saa apua ongelmatilanteissa. Oppilashuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien tehtävä.
Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tavoitteena on hyvinvoiva kouluyhteisö, joka tukee ja edistää jokaisen oppilaan oppimista ja hyvinvointia, ehkäisee pulmia ja tarjoaa niihin tukea mahdollisimman varhain sekä ennakoi mahdollisia riskejä. Hyvinvoivassa opiskeluyhteisössä vallitsee luottamus ja avoimuus ihmisten välillä: jokainen tuntee kuuluvansa kouluyhteisöön ja kokee tulevansa kuulluksi.
Jokaisella oppilaalla on oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, koulupsykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Yksilökohtaista oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa
Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän tehtävänä on kehittää, arvioida, suunnitella ja koordinoida oppilashuollollista työtä koulussa. Koulumme oppilashuoltoryhmä kokoontuu keskustelemaan yhteisöllisistä oppilashuollollisista asioista säännöllisesti.
Maikkulan koulun oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori, kouluterveydenhoitaja, laaja-alaiset erityisopettajat, opinto-ohjaajat, koulunkäynnin ohjaaja, koulukuraattori ja koulupsykologi. Lisäksi voidaan kutsua muita asiantuntijoita, opettajia tai ohjaajia. Oppilashuoltoryhmän koordinoijana toimii laaja-alainen erityisopettaja Raija Ylitalo-Kokko.
Yksittäistä oppilasta koskevien oppilashuollollisten palavereiden kokoonpano määritellään aina erikseen. Kokoonpanosta sovitaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.
Koulukuraattori ja koulupsykologi
Koulukuraattorin ja koulupsykologin työn tavoitteena on edistää ja tukea oppilaan hyvinvointia, tervettä kasvua ja kehitystä sekä turvata koulunkäynnin sujuvaa etenemistä. Yhteyttä voi ottaa lapsen tai nuoren kasvuun, kehitykseen, oppimiseen ja yleensä koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenottaja voi olla oppilas itse, huoltaja, opettaja tai jokin muu taho.
Koulukuraattorin ja koulupsykologin tehtäviin kuuluu mm.:
- oppilaan kehityksessä, koulunkäynnissä, oppimisessa, psyykkisessä terveydessä tai vuorovaikutussuhteissa esiin tulevien pulmien selvittely ja arviointi sekä niiden perusteella tarvittavan tuen ja toimenpiteiden suunnittelu
- yksittäisen oppilaan ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden sekä myönteisen opiskeluilmapiirin edistäminen yhteistyössä opettajien ja koulun muun henkilökunnan kanssa
- oppilaan sekä hänen perheensä tukeminen tarvittaessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa
Yhteystiedot
koulukuraattori Sini Laamanen p.050 597 4899.
Yhteyttä voi ottaa myös Wilman kautta.
Kuraattori paikalla
Patamäen koulu: maanantai ja perjantai
Maikkulan koulu: keskiviikko
Nuokkari : torstai ja perjantai
Psykologi paikalla
Patamäen koulu: torstai ja perjantai
Maikkulan koulu: maanantai
Nuokkari: perjantai
Patamäen koululla työhuoneet sijaitsevat vanhan koulun puolella 2krs.
Maikkulan koululla työhuone sijaitsee 1krs, Y159 teknisen tilan vasemmalla puolella oleva huone
Nuokkarilla työhuone sijaitsee ruokalan oikealla puolella olevassa tilassa
Oppimisen yleinen, tehostettu ja erityinen tuki
Tuen kolmiportaisuus - yleinen, tehostettu ja erityinen tuki
Koulutyön tukeminen perustuu kolmiportaisen tuen malliin, jossa tukimuodot vahvistuvat asteittain. Tukitoimet suunnitellaan aina yksilöllisesti yhteistyössä oppilaan, opettajien ja huoltajien kanssa.
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada yleistä tukea sekä ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti, kun tarvetta ilmenee. Koulun tukimuotoja ovat mm. monipuoliset eriyttämisen käytänteet, tukiopetus, koulunkäynninohjaajan tuki, oppilaanohjaus, osa-aikainen erityisopetus, joustavat opetusjärjestelyt sekä oppilashuollon palvelut.
Tehostettua tukea annetaan oppilaalle, joka tarvitsee säännöllistä tukea ja/tai samanaikaisesti useita tukimuotoja. Tuki on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää ja se suunnitellaan yksittäistä oppilasta varten kokonaisuutena yksilölliset tarpeet huomioiden. Tuen järjestelyt kirjataan pedagogisen arvion pohjalta laadittuun oppimissuunnitelmaan.
Mikäli oppilas tarvitsee erityistä tukea, hänelle haetaan hallinnollista erityisen tuen päätöstä. Erityisen tuen oppilaalle laaditaan pedagogisen selvityksen pohjalta henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS.)
Siinä määritellään tavoitteet, pedagogiset menetelmät, opetusjärjestelyt ja tarvittavat tukitoimet. Erityisen tuen muotona voi olla mm. jonkin oppiaineen yksilöllistäminen. Tällöin oppilaan opetus ko. oppiaineessa suunnitellaan yksilöllisesti hänen edellytyksiään vastaavaksi ja arvioidaan näiden tavoitteiden mukaan.
Erityisopetus
Erityisopettaja toimii laaja-alaisena kasvatustyön ja oppimisen tukijana koulussa yhteistyössä oppilaan, huoltajien, opettajien ja muiden oppilashuollon työntekijöiden kanssa. Erityisopettaja osallistuu oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyyn, tunnistamiseen, tukitoimien suunnitteluun ja tuen toteutukseen.
Opetus tapahtuu samanaikais-, yksilö- tai pienryhmäopetuksena. Erityisopetuksen tavoitteena on joustavin järjestelyin tukea oppilaan koulunkäynnin sujumista, monipuolisesti tukea oppimista yksilölliset erot ja elämäntilanteet huomioiden.
Yläkoulun erityisopettajana (8–9 lk.) toimii Päivi Kangas 046-9214186
Ala- ja yläkoulun erityisopettajana (5-7 lk.) toimii Paula Friman 040-1849704
Alakoulun erityisopettajana (1-4 lk.) ja oppilashuoltotyön koordinoijana toimii Raija Ylitalo-Kokko 044-7039182
Alueelliset erityisryhmät ja vaativan erityisen tuen ryhmät
Erityisryhmät toimivat erityisenä tukena oppilaille, jotka tarvitsevat pienemmän opetusryhmän, yksilöllisempää opetusta ja erityisiä opetusjärjestelyjä. Oppilas voi opiskella erityisryhmässä joko kokoaikaisesti tai osan oppitunneista.
Hakeutuminen erityisryhmään valmistellaan yhteistyössä oppilaan, huoltajan ja moniammatillisen yhteistyöverkoston kanssa. Erityisryhmän opettaja tekee tiivistä yhteistyötä oppilaan opettajien kanssa arvioinnin ja tuen riittävyyden osalta.
Alueellisen erityisryhmän (1-3 lk.) erityisluokanopettaja Jenni Kouvala 044-7039347
Alueellisen erityisryhmän (4-6 lk.) erityisluokanopettaja Pirjo Heikki 040-1871493
Alueellisen erityisryhmän (7-9 lk.) erityisluokanopettaja Erno Hautamäki 044-7039343
Vaativan erityisen tuen ryhmän (VET 1) erityisluokanopettaja Hanna Koskela 044–7039358
Vaativan erityisen tuen ryhmän (VET 2) erityisluokanopettaja Tiina Södervall 044–7039831
Vaativan erityisen tuen ryhmän (VET 3) erityisluokanopettaja Jutta Kemppainen 040-6216414
Koulunkäynninohjaajapalvelut
Koulunkäynninohjaajan työ sisältää kasvatus-, ohjaus- ja huolenpitotyötä sekä yleistä opiskelun ja hyvinvoinnin edistämistä.
Koulunkäynninohjaaja ohjaa ja tukee oppilaan oppimista ja tehtävistä suoriutumista, hyvää käytöstä ja koulun sääntöjen noudattamista, oppilaan sairauden omahoitoa ja luo tasavertaisia osallistumisen mahdollisuuksia koulutyön sosiaalisissa tilanteissa siten, että oppilaan omatoimisuus ja itsenäisyys kehittyvät.
Koulun yhteisöllisessä oppilashuoltotyössä koulunkäynninohjaaja on yhtenä toimijana kehittämässä ja toteuttamassa oppilaiden hyvinvointia tukevia käytänteitä.
Maikkulan koulussa koulunkäynninohjaajina toimivat
Alueellinen erityisryhmä (1. - 3. lk.) Tiia Jurvakainen 050-3682928
Alueellinen erityisryhmä (4 - 6. lk.) Susanna Sikiö 040-6316603
Alueellinen erityisryhmä (7-9 lk.) Mari Kotilainen 050-4628584
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 1) Anneli Jokelainen 050-3829482
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 1) Natalia Kaartinen 050-5644343
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 1) Katja Tammi 040-5893548
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 2) Henna Väntti 050-4628549
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 2) Miia Tyvitalo 040-6237936
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 3) Minna Aura 040-5723312
Vaativan erityisen tuen ryhmä (VET 3) Katri Ervasti-Taskila 040-3528119
Yleisohjaajat
Vertti Arola 040-1858356
Ana Figueredo 046–9214196
Tiina Haaga-Halmetoja 040-1940193
Sofia Hypen 040-4857659
Taru Kulju 040-1950897
Marja Pyhtilä 050-5603807 (virkavapaalla)