Luottamustoimen hoitaminen

Tämän sivun sisältö:

Kunnan luottamushenkilö

Kunnan luottamushenkilöitä ovat valtuutetut ja varavaltuutetut, kunnan toimielimiin valitut jäsenet, kunnan kuntayhtymän toimielimiin valitsemat jäsenet sekä muut kunnan luottamustoimiin valitut henkilöt. 

Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Eettiset ohjeet

Kaupunginhallituksen hyväksymä ohjeistus koskee kaikkea Oulun kaupungin toimintaa ja toimijoita: työntekijöitä, viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä. Sen tarkoituksena on edistää eettistä käyttäytymistä ja toisaalta estää epäeettistä tapaa toimia, eli niillä haetaan selvennystä sallitun ja kielletyn rajaan. Toisaalta asiat eivät ole joko oikein tai väärin, ne ovat monimutkaisuudessaan usein jotain siltä väliltä. 

Eettisyyden arviointi alkaa siitä, mihin laki loppuu, ja lainsäädäntö asettaa päätöksenteolle pelkästään reunaehdot. Eettisesti kestävä kunnallinen päätöksenteko on sekä lainmukaista että yhdessä sovittuja arvoja toteuttavaa. Se kannustaa toimimaan entistä paremmin, avoimemmin ja kestävämmin ja kiinnittämään huomiota siihen, miten asiat tehdään ja miltä ne näyttävät ulkopuolisen silmissä. 

Ohje täydentää muita Oulun kaupungin voimassaolevia ohjeita. Lisäksi ammattiryhmillä on omia eettisiä ohjeita.

Tutustu Oulun kaupungin eettisiin ohjeisiin.

Vaalikelpoisuus

Yleisestä vaalikelpoisuudesta kunnan luottamustoimiin säädetään Kuntalain 71 §:ssä. Sillä tarkoitetaan edellytyksiä, jotka henkilön on täytettävä, jotta hänet ylipäänsä voidaan valita kunnan luottamustoimeen.

Lain 72 - 77 §:ssä säädetään toimielinkohtaisista vaalikelpoisuuden rajoituksista. Vaalikelpoisuus toimielimen jaostoon arvioidaan samoin perustein kuin vaalikelpoisuus toimielimeen (30.5 §).

Vaalikelpoisuuden menetyksen vaikutuksista säädetään Kuntalain 78 §:ssä. Jos luottamushenkilö menettää vaalikelpoisuutensa, hänet valinnut toimielin toteaa luottamustoimen päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee valtuusto. 

Erityiset määräykset toimielimien kokoonpanoista hallintosäännössä

Oulun kaupungin hallintosäännön 5 §:ssä on lisäksi erityisiä määräyksiä siitä, että kaupunginhallituksen ja suurten lautakuntien jäsenten tulee olla esim. valtuutettuja. 

Luottamushenkilön oikeus saada vapaata työstään luottamustoimen hoitamista varten

Kuntalain 81 §:n mukaisesti kunnan luottamushenkilöllä on oikeus saada vapaata työstään kunnan toimielimen kokoukseen osallistumista varten. Työnantaja voi kuitenkin kieltäytyä antamasta vapaata, jos työnantaja ei ole saanut tietoa tarvittavasta vapaasta viimeistään 14 päivää ennen kokouspäivää ja työnantajalla on kieltäytymiselleen työhön liittyvä painava syy. 

Päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja osa-aikaiset puheenjohtajat

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii päätoimisena luottamushenkilönä. Kaupunginvaltuuston, yhdyskuntalautakunnan, sivistyslautakunnan ja hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtajat  toimivat osa-aikaisesti. Tehtävästä maksetaan kuukausipalkkiota hallintosäännön 153 §:n mukaisesti.

Yleisesti ottaen puheenjohtajat vastaavat johtamansa toimielimen poliittisen prosessin johtamisesta sekä omalta osaltaan koko kaupungin edustamisesta ja kaupungin edunvalvonnasta kaupunginhallituksessa sovitun mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänä on seurata toimielimien, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden toimintaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät on tarkemmin kuvattu hallintosäännön 6.3 §:ssä. Lautakunnan puheenjohtajan tehtävät 8.1. §:ssä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävät 94.1 §:ssä.

Päätoimisella ja osa-aikaisella luottamushenkilöllä on oikeus saada vuosilomaa, sairauslomaa ja perhevapaata sekä työterveyshuollon palveluja samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla. (Kuntalaki 80 §)

Valtuuston ja muiden toimielimien kokousmenettely

Hallintosäännön luvussa "10 Valtuuston toiminta ja kokoukset" on määräykset valtuuston kokousten koolle kutsumisesta ja valtuustotyöskentelystä. Lisäksi luvussa 12 on määräykset valtuutettujen aloiteoikeudesta.

Lisäksi hallintosäännön osassa "IV Kokousmenettely" on yleiset määräykset kokousten koolle kutsumisesta ja varsinaisen kokouksen kulusta.

Esteellisyys

 

Luottamushenkilön tietojensaantioikeus

Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina ja jotka viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 6 ja 7 §:n mukaan eivät ole vielä julkisia, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan konsernijohdolta konsernijohdon hallussa olevia kunnan tytäryhteisöjen toimintaa koskevia tietoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. (Kuntalaki 83 §)

Sidonnaisuuksien ilmoittaminen

Tiettyjen kaupungin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on kuntalain mukaan kerrottava julkisesti sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuuksia voivat olla johtotehtävät sekä luottamustoimet elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävä varallisuus tai muu sidonnaisuus, jolla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävän hoitamisessa. (Kuntalaki 84 §)

Sidonnaisuusilmoitus tehdään tarkastuslautakunnalle, joka valvoo ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuuston tiedoksi Oulussa kaksi kertaa vuodessa.

Lisätietoa sidonnaisuusilmoituksen tekemisestä löytyy sivulta Sidonnaisuudet

Palkkiot ja muut korvaukset

Luottamushenkilölle maksetaan kokouspalkkiota, korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä sekä matkakustannusten korvausta ja päivärahaa. Palkkioista ja korvauksista on tarkemmat määräykset hallintosäännössä "VI osa Luottamushenkilöiden palkkiot".

Luottamustoimesta eroaminen

Luottamushenkilön tulee toimittaa vapaamuotoinen eropyyntö kirjaamo(at)ouka.fi osoitteeseen. Valitseva viranomainen myöntää eron ja nimeää tilalle uuden luottamushenkilön jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kuntalain 79 §:n mukaan luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu, ja sen jälkeenkin siihen saakka, kunnes toimeen on valittu toinen. 

Lomakkeet

Luottamushenkilöille tarkoitetut lomakkeet on koottu sivulle Luottamushenkilöille