Koululiikunnan tapahtumat ja kilpailut
Kilpailu- ja tapahtumakutsut lukuvuosi 2024-2025
Sankarit-tapahtuma 8.4.2025, alakoulu 3.-4.lk
Tapahtumakutsu
Oulun alakoulujen 3.-4-luokkalaisten Sankarit-tapahtuma
Aika: tiistaina 8.4.2025
Paikka: Ouluhalli
Kohderyhmä: 3. ja 4. luokan oppilaat ja opettajat
Ilmoittautuminen
Opettaja ilmoittaa luokkansa Koululiikkuu-ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään torstaina 27.3.2025 klo 23.00 mennessä. Ilmoittautuessa yksi luokka ilmoitetaan järjestelmään halutulle tapahtuma-ajalle niin, että koko luokka on arvona 1. Ilmoita oppilaiden määrä kohtaan Luokka/sarjaan esim. Alakylän koulu 3A, 24 oppilasta. Kohtaan Sopimattomat tapahtumapäivät/muu infotieto (vapaatekstikenttä) osallistuvan luokan opettajan yhteystiedot. Hänelle lähetetään tapahtuman infot suorana sähköpostiin.
Tapahtumakuvaus
Sankarit-tapahtuma on suunnattu alakoulun 3. ja 4.luokan oppilaille ja opettajille toiminnalliseksi tapahtumaksi. Tapahtumassa tutustutaan Koululiikuntaliiton Sankarit-toimintaan toiminnallisten rastien avulla. Juoksu-, pallo-, pyörä-, juoksu-, vesi- ja temppusankarit toiminta antaa positiivisia liikuntaelämyksiä kaikille koululaisille. Tapahtumasta opettaja saa ideoita, joiden avulla pystyy järjestämään omia liikunnallisia hetkiä koulupäivään ja lisäämään liikunnan avulla yhteisöllisyyttä.
Tapahtumassa on liikunnallisia rastipisteitä, joita oppilaat kiertävät opettajansa johdolla. Rastipisteiden ohjaajina toimivat Oulun yliopiston luokanopettaja- ja varhaiskasvatuksenopettajaopiskelijat.
Aikataulut
Tapahtumassa on kaksi samansisältöistä tapahtuma-aikaa.
- Klo 9.00-10.30
- Klo 11.00-12.30
Mukaan mahtuu molemmille tapahtuma-ajoille 9 luokkaa eli koko päivän aika tapahtumaan mahtuu 18 luokkaa (isot luokat voidaan jakaa kahteen osaan, mikäli tapahtuma-ajat eivät täyty kokonaisista luokista).
Lisätietoja
Liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi, 050 5747 048.
Sankarit-tapahtumassa mukana on Koululiikuntaliitto ja Oulun yliopiston luokanopettajaopiskelijoita.
KLL Power Mover 24.4.2025 aluekilpailu, alakoulu, yläkoulu ja lukio
Kilpailukutsu
Koululiikuntaliiton Power Mover -oman tanssin aluekilpailu 2025
Alakoulu, yläkoulu ja lukio
Aika: Torstaina 24.4.2025 klo 8.30 alkaen
Paikka: Pohjankartanon juhlasali (Leevi Madetojan katu 1)
Sarjat vuonna 2025 (muuttuneet vuodesta 2024)
- A1-sarja: alakoulun (1.-2.lk) pienet ryhmät, 3-6 tanssijaa
- A2-sarja: alakoulun (1.-2.lk) isot ryhmät, 7-12 tanssijaa
- B1-sarja: alakoulujen (3.-6.lk) pienryhmät, 3-6 tanssijaa
- B2-sarja: alakoulujen (3.-6.lk) isot ryhmät, 7-12 tanssijaa
- C1-sarja: yläkoulujen ja toisen asteen pienryhmät, 2-3 tanssijaa
- C2-sarja: yläkoulujen ja toisen asteen isot ryhmät, 4-12 tanssijaa
Jos alueella ei ole omaa kisaa tai joukkueella ei ole mahdollisuutta osallistua aluekisaan, on mahdollista osallistua karsintaan videokilpailun kautta.
Ilmoittautumiset
Oulussa järjestettävään aluekisaan ilmoittaudutaan Koululiikuntaliiton kotisivujen kautta.
- Osallistuminen on maksutonta Oulun koulujen joukkueille osallistuessa Oulun aluekilpailuun. Muille joukkueille osallistuminen on maksullista. Maksu suoritetaan Koululiikuntaliitolle.
- HUOM! Ilmoittautumisen yhteydessä tulee liittää mukaan joukkueen esityksen musiikki oikean mittaisena Mp3-tiedostona. Nimeä kappale sen alkuperäisellä nimellä ja esittäjällä.
- Ilmoittautuminen päättyy 23.3.2025.
Oman tanssin kilpailu
Oulun kaupungin Koululiikunta yhdessä Pohjankartanon koulun kanssa järjestää Koululiikuntaliiton Power Mover -aluekilpailun. Power Moverissa oppilaat suunnittelevat uuden oman tanssiesityksen ja valitsevat siihen musiikin. Tanssin on oltava uusi, mutta sen voi esittää aiemmin koulun joulujuhlassa tai muissa lukuvuoden aikana olevissa juhlissa. Tanssilaji ja tyyli ovat vapaita, mutta tanssikisan ko. vuoden teeman pitää näkyä ryhmien esityksessä. Kisan tuomaristo arvioi esitykset sarjoittain paremmuusjärjestykseen. Samasta koulusta voi osallistua vapaasti useampia esityksiä.
Säännöt vuonna 2025
- Tanssiesityksen kesto 2-3 minuuttia, maksimipituus on 3 min!
- Tanssilaji ja musiikki on vapaasti valittavissa.
- Tanssin on oltava uusi ja koululaisten suunnittelema.
- Kaikkien tanssiryhmään kuuluvien on oltava saasta koulusta tai oppilaitoksesta. Koulupäivän välittömässä yhteydessä tapahtuva Suomen mallin harrastuskerho voi ottaa osaa omalla ryhmällään, mutta osallistumisen järjestelyt ja mahdollinen finaaliin osallistuminen tulee selvittää koulun kanssa etukäteen ennen ilmoittautumista.
- Alaluokkien esityksissä opettaja saa osallistua ryhmän ohjaukseen (A- ja C-sarjat).
- Kaikissa sarjoissa esityksissä tulee näkyä sama teema. Vuoden 2025 teemaa on "Tarinat". Tarina voi olla olemassa oleva tai itse keksitty. Tarinan nimi/aihe tulee ilmetä esityksen nimestä. Esityksen teema arvioidaan palautteen yhteydessä. Kaikille ryhmille annetaan kirjallinen palaute.
- Kisaan osallistuvan koulun opettajan/opettajien on nähtävä ja hyväksyttävä esitys ennen kisaan osallistumista. Esityksen on sovelluttava koulun eettisiin arvoihin.
- Esiintymisalueen koko on aluekisoissa vähintään 8x9m.
- Poikkeuksena isojen ryhmien tanssijoiden määrän rajoitukseen on seuraava kevennys: jos koko tanssiryhmä on samalta luokalta (esim. 3C tai 5A), saa koko luokka osallistua yhtenä ryhmänä. Muussa tapauksessa tulee käyttää annettuja ryhmäkokoja.
Aluekilpailuista on mahdollista voittajien edetä finaaliin A2, B, C2 ja D-sarjoista. Finaali järjestetään Porissa 20.5.2025. Mahdollisesti finaaliin valittavat Oulun joukkueet voivat osallistua finaaliin omalla kustannuksellaan (Koululiikunta ei kustanna). Sarjoista A1 ja C1 (1.-2.lk) sarjoista ei jatketa finaaliin vaan he kilpailevat vain aluekisoissa.
Musiikki ja valaistus
- Esitysmusiikki tulee toimittaa oikean mittaisena Mp3-tiedostona ilmoittautumisen yhteydessä. Nimeä kappale sen alkuperäisellä nimellä ja esittäjällä.
- Oulun kisaan osallistuvia joukkueita pyydetään ilmoittamaan viimeistään 1 viikko ennen kilpailua kirjalliset ohjeet/kuvaukset miten ryhmän tulo lavalle tapahtuu, milloin/miten musiikki käynnistetään ja mahdolliset valotoiveet (väri, kirkkaus) Oulun Koululiikunnan liikuntakoordinaattori Tanjalle tanja.ylisirnio@ouka.fi.
Ruokailu
Joukkueet voivat järjestää itselleen kisapäivän aikana ruokailun parhaaksi katsomallaan tavalla. Oulun koulujen joukkueet voivat siirtää kouluruokailunsa oman keittiönsä kautta Pohjankartanon koululle, mikäli ruoanvalmistaja on sama (Tilapalvelut). Muilla kouluilla ei ole mahdollista ruokailla (ostaa eikä tilata) Pohjankartanon koululla.
Tiedustelut ja lisätietoa
Liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, 050 5747 048 tai tanja.ylisirnio@ouka.fi
Liikunta-asiantuntija Paula Liljeström, 040 5070 322 tai paula.liljestrom@kll.fi
Lentopalloturnaus 28.4.2025, alakoulu 5.-6.lk
Kilpailukutsu
Oulun koulujen lentopalloturnaus 2025
5.-6. lk tytöt ja pojat koululentis
Aika: maanantai 28.4.2025 klo 9.00 alkaen
Paikka: Ouluhalli
Sarjat:
- 5.-6. luokka tytöt
- 5.-6. luokka pojat
Ilmoittautuminen
Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu - ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään torstaina 10.4.2025 klo 23.00 mennessä.
Lisätietoja
Liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, 050 5747 048 tai tanja.ylisirnio@ouka.fi.
Rajoitukset
Ei osallistumisrajoituksia.
Säännöt
Turnauksessa noudatetaan Koululiikunnan turnaukseen sovellettuja sääntöjä Suomen lentopalloliiton koululentiksen 5.-6. luokan ja minilentiksen säännöistä.
Pelin tarkoitus
Lentopallo on joukkuepeli, jota pelaa kaksi joukkuetta verkon kahtia jakamalla pelikentällä. Peliajatus on, että kumpikin joukkue lyö pallon sääntöjen mukaisesti verkon yli yrittäen saada sen koskettamaan vastustajan kenttää sekä estää palloa koskettamasta omaa kenttää.
Pelikenttä ja välineet
- Pelikentän pituus on 13,4 m ja leveys 6,1 m (sulkapallokenttä nelinpelirajoin).
- Iskurajan etäisyys on 2,2 m keskilinjasta.
- Aloitusraja on 4,5 m keskilinjasta. Aloitusalue on koko kentän takarajan levyinen.
- Pelikenttää rajoittavat 5 cm levyiset rajat.
- Verkon korkeus on 200 cm.
- Ottelun erotuomari valitsee pelipallon. Pelipallona tulee kuitenkin käyttää minipallo (koko 4) tai SKV5 junioripalloa.
Joukkue
joukkueet muodostetaan saman koulun oppilaista (ei tarvitse olla samalta luokalta) eikä mukana ole sekasarjaa. Joukkueet voivat olla siis tyttö- tai poikajoukkueita. Joukkueeseen kuuluu vähintään 5 pelaajaa ja enintään 10 pelaajaa. Mikäli joukkue tulee turnaukseen vajaalla pelaajamäärällä (esim. sairastumistapaus ilman varapelaajia) saa joukkue pelata alkusarjan pelit, mutta joukkueen tuloksia ei huomioida jatkopeleissä eikä mitalipeleissä.
Pisteet
Ottelut pelataan kahden erän peleinä. Erän voittaa joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa 15 pistettä (juoksevat pisteet; joka pallosta piste), mikä on peleissä pistekatto. Peli voi päättyä tasapeliin. Mitalipelien kohdalla selvitetään voittaja, jolloin erien ollessa 1-1 pelataan ratkaisuerä 7 pisteeseen asti, mikä on pistekatto.
Mikäli joukkueet ennen sijoitusotteluista ovat tasapisteissä (voitosta saa 2 pistettä), ratkeaa joukkueiden järjestys tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden
1. eräerolla
2. piste-erolla
3. koko turnauksen eräerolla
4. koko turnauksen piste-erolla
5. arvalla.
Vaihto
Kentällä on kerrallaan neljä pelaajaa ja aloituksenvaihdon tapahtuessa suoritetaan kierrosvaihto siten, että 1. paikan pelaaja poistuu kentältä, 2. paikan pelaaja siirtyy 1 paikalle, 3. paikan pelaaja siirtyy 2 paikalle ja 4. paikan pelaaja 3 paikalle. Pelaaja numero 5 tulee vaihdosta 4. paikalle. Seuraavan aloituksenvaihdon tapahtuessa suoritetaan kierrosvaihto kuten äsken ja pelaaja numero 6 tulee vaihdosta 4. paikalle seuraavaksi pelaaja numero 7 jne.
Joukkueen valmentajan tulee ilmoittaa ennen ottelua, monenko pelaajan kierrosvaihtoa joukkue tulee käyttämään. Kiertovaihdolla tarkoitetaan pelaajien säännöllistä kiertämistä myös kentän ulkopuolisten pelaajien osalta. Mikäli joukkueen kaikki pelaajat eivät osallistu kierrosvaihtoon toimivat loput pelaajat vaihtopelaajina ja joukkueella on oikeus normaaliin pelaajavaihtoon (4 pelaajavaihtoa /erä). Saman pelaajan saa vaihtaa vain kerran kentälle ja sieltä pois. Kiertovaihdossa kentän ulkopuolella olevaa pelaajaa ei voi vaihtaa kentälle. Joukkue tarkoittaa kaikkia turnauksessa mukana olevia pelaajia. Jokaisen pelaajan tulee saada peliaikaa. Turnauksen aikana tapahtuvan loukkaantumis- tai sairastapauksen johdosta joukkue voi pelata poikkeuksellisesti yhden pelaajan vajauksella turnauksen loppuun. Turnaus kuitenkin pitää aloittaa vähintään viidellä pelaajalla. Mikäli pelaaja loukkaantuu pelipaikalla eikä joukkueella ole mahdollisuutta suorittaa pelaajavaihtoa joukkue siirtyy neljän pelaajan järjestelmään, jos joukkue aloitti 5:n pelaajan kierrosvaihdolla. Jos joukkue aloitti 6:n pelaajan kierrosvaihdolla se siirtyy 5:n pelaajan kierrosvaihtoon. Jos joukkue muusta kuin em. syystä pelaa vajaana (4 pelaajaa) merkitään se hävinneeksi ottelun 0-2 (0-15, 0-15).
Aloitus
Peliä ennen arvotaan ensimmäisen erän ensimmäisen pallon aloittava joukkue.
Ensimmäiseksi aloittavasta joukkueesta (Joukkue A) 1- paikalla oleva pelaaja aloitussyöttää ensimmäisen pisteen. Aloitus tapahtuu ala-aloituksena (käsialoitus on sallittu) tai sormialoituksena omasta heitosta. Aloitussyötössä ei oteta vauhtia, vaan se tehdään paikaltaan.
Yhden pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy toiselle joukkueelle (Joukkue B) riippumatta siitä kumpi voitti pisteen. Joukkue B tekee kiertovaihdon heti ensimmäisen pelatun pisteen jälkeen. Joukkueen B sama pelaaja aloitussyöttää toisen ja kolmannen pisteen (riippumatta siitä kumpi joukkue voittaa pisteet). Kolmannen pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro siirtyy taas Joukkueelle A, joka tekee kiertovaihdon ennen neljännen pisteen aloittamista. Joukkueen A sama pelaaja aloitussyöttää kaksi seuraavaa pistettä (riippumatta kumpi joukkue voittaa pisteet). Samalla tavalla erän loppuun, eli aina kahden pelatun pisteen jälkeen aloitussyöttövuoro vaihtuu toiselle joukkueelle, joka tekee kiertovaihdon ennen syöttövuoronsa aloittamista. Toisen erän aloitussyötöt aloittaa Joukkue B ja mahdolliseen kolmanteen erään arvotaan aloittava joukkue. Kolmannessa erässä aloitussyöttösääntö toimii samoin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä.
Joukkueen toinen kosketus voi olla myös koppi. Kopin jälkeen suoritus jatkuu heitolla itselle, josta suoritus jatkuu tavanomaisesti viivyttelemättä. Pallo ei saa mennä kopin jälkeisenä suorituksena verkon yli. Kopin jälkeen pallon kanssa; liikkuminen kielletty, kääntyminen sallittu, kaatuminen suorituksen aikana on sallittu, josta suoritus saa jatkua ylösnousun jälkeen (pallo ei saa koskea lattiaa).
Palkinnot
Sarjan kolme parasta joukkuetta palkitaan henkilökohtaisilla mitaleilla. Mitaleja varataan 10kpl/joukkue.
Tuomarit ja tulospalvelu
Oulun kaupungin koululiikunta järjestää turnauksen yhteistyössä ONMKY:n lentopallon ja Terva-Lentiksen kanssa.
Lentopalloturnaus 28.4.2025, yläkoulu ja toinen aste (lukiot ja OSAO)
Kilpailukutsu
Oulun koulujen lentopalloturnaus 2025
Yläkoulu ja toinen aste (lukio ja OSAO), tytöt ja pojat
Aika: maanantaina 28.4.2025 klo 9.00 alkaen
Paikka: Ouluhalli
Sarjat:
- 7.-9. luokan tytöt
- 7.-9. luokan pojat
- Toinen aste (lukiot ja OSAO) tytöt
- Toinen aste (lukiot ja OSAO) pojat
Ilmoittautuminen
Oulun koulujen yhdysopettajat ilmoittavat joukkueet Koululiikkuu- ilmoittautumisjärjestelmän kautta.
OSAO:n joukkueiden osallistuminen: lisätietoja Antti Puotiniemi antti.puotiniemi@osao.fi
Osallistuminen viimeistään torstaina 10.4.2023 klo 23.00 mennessä.
Rajoitukset
Ei osallistumisrajoituksia
Lisätietoja
Liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, 050 5747 048 tai tanja.ylisirnio@ouka.fi.
Säännöt
Turnauksessa noudatetaan pääsääntöisesti Suomen lentopalloliitonkilpailusääntöjä ja sovelletusti nuorten sarjamääräyksiä sekä Koululiikuntaliiton kilpailumääräyksiä.
Joukkue
Joukkueet voivat olla tyttö, poika tai sekajoukkueita. Sekajoukkueet ilmoitetaan poikien sarjaan. Pelataan koulun joukkueella. Joukkueeseen saa kuulua enintään 12 pelaajaa ja vähintään 7 pelaajaa. Joukkueen pelipaidat/liivit tulee olla numeroidut. Mikäli peleissä on libero pelaaja, tulee hänellä olla erivärinen paita/liivi kuin muilla joukkueen kenttäpelaajilla.
Pelikenttä ja välineet
Verkon korkeudet
- yläkoulu pojat 224 cm ja tytöt 220 cm
- toinen aste pojat 235 cm ja toinen aste tytöt 224 cm
Pelipallo
Ottelun päätuomari valitsee pelipallon kotijoukkueen käytettäväksi asettamista, sääntöjen mukaisista.
Kenttä
Kenttä jaetaan etu- ja takakenttään viivalla, jonka etäisyys keskirajasta on kolme metriä. Viivan etupuolelta saavat hyökätä vain etukenttäpelaajat. Takapelaaja saa hyökätä verkkotason yläpuolelta, vain kun hyökkäysponnistus on tapahtunut takakentältä.
Kentällä on kuusi pelaajaa. Pelaajat syöttävät vuorollaan ollessaan 1-paikalla. Pelaajien järjestyksen tulee säilyä samana koko erän ajan. Pelaajat kiertävät kenttää myötäpäivään. Aloituksen voi syöttää takarajan takaa mistä tahansa ala-aloituksena. Sama syöttäjä jatkaa syöttövuoroaan niin kauan, kun oma joukkue voittaa pallon. Vastustajan voittaessa pallon syöttövuoro vaihtuu heille. Kun oma joukkue voittaa jälleen pallon, kenttä kiertää ja kakkospaikalla ollut pelaaja tulee syöttämään.
Pistelasku
Pelit pelataan Oulun koulujen turnauksessa Suomen lentopalloliiton sääntöjen ja Koululiikuntaliiton kilpailumääräyksistä sovelletuilla säännöillä. Ottelut pelataan kahden erän peleinä. Erän voittaa joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa 21 pistettä (juoksevat pisteet; joka pallosta piste), mikä on peleissä pistekatto. Peli voi päättyä tasapeliin. Mitalipelien kohdalla selvitetään voittaja, jolloin erien ollessa 1-1 pelataan ratkaisuerä 7 pisteeseen asti, mikä on pistekatto.
Mikäli joukkueet ennen sijoitusotteluita ovat tasapisteissä (voitosta saa 2 pistettä), ratkeaa joukkueiden järjestys tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden 1. eräerolla 2. piste-erolla 3. koko turnauksen eräerolla 4. koko turnauksen piste-erolla 5. arvalla.
Pisteitä voi hankkia pallon kenttään lyömisen lisäksi myös lyömällä pallo torjunnan käsistä yli rajojen, vastustajan käsittelyvirheellä tai, jos pallo kimpoaa vastustajan käsistä tolppaan tms. Pisteen saa myös, jos vastustaja tekee verkkovirheen tai ylittää keskirajan sääntöjen vastaisesti tai tavoittelee palloa väärältä puolelta verkkoa. Verkkokosketus antennien välissä on virhe pelaamissuorituksen aikana. Pelaajat saavat koskea verkkopylvästä, -köysiä tai muuta esinettä antennin ulkopuolella, verkko mukaan lukien edellyttäen, että sillä ei häiritä peliä. Pelaaja voi ylittää keskirajan muulla ruumiin osalla, paitsi jalkaterän on oltava rajalla tai rajan yläpuolella. Ylittäminen ei saa häiritä vastapuolen pelaamista.
Joukkueella on käytettävissään kolme kosketusta pallon tultua omalle puolelle. Kaikkia kosketuksia ei ole pakko käyttää. Torjuntaa ei lasketa kosketukseksi, eli pallon osuessa oman joukkueen torjuntaan, on vielä käytettävissä kolme kosketusta. Pelaaja saa oman torjuntakosketuksen jälkeen pelata palloa vielä uudelleen.
Libero
Yläkoulun ja toisen asteen peleissä voi käyttää eräkohtaista liberoa. Liberoita ei tarvitse merkitä pelaajaluetteloon etukäteen. Mikäli joukkueella on vähintään seitsemän pelaajaa, se voi valita näistä vaikka jokaiseen erään erikseen yhden liberopelaajan. Seuraaviin eriin aina ennen erän alkua joukkue voi vaihtaa uuden pelaavan liberon. Ottelut voidaan pelata myös kokonaan ilman liberoa. Libero ei saa syöttää, siksi esimerkiksi keskipelaajan, jonka libero korvaa takakentällä, pitää pelata syöttövuoronsa loppuun. Libero ei saa myöskään torjua eikä tehdä hyökkäyslyöntiä miltään kentän alueelta, jos pallo on lyöntihetkellä kokonaisuudessaan verkkotason yläpuolella. Jos libero käyttää sormilyöntiä etukentällä eli passaa, palloa ei saa hyökätä verkkotason yläpuolelta. Jos joukkueella on seitsemän pelaajaa ja aloituskuusikon pelaaja loukkaantuu, joukkue ei suoraan häviä erää, vaan joukkue voi ottaa liberon joukkueensa kenttäpelaajaksi ja pelata jäljellä olevilla kuudella pelaajalla normaalisti.
Pelaajien sijoittuminen kentällä
Pelaajat järjestäytyvät kentällä omien rooliensa mukaan. Pelaajien on oltava oikeassa järjestyksessä, kenttäkierron mukaisilla paikoilla aloituksen lyönnin hetkellä aloittajaa lukuun ottamatta.
Verkolla olevat kolme pelaajaa ovat etupelaajia ja heidän pelipaikkansa ovat 4 (vasen etupelaaja), 3 (keski-etupelaaja) sekä 2 (oikea etupelaaja). Muut kolme pelaajaa ovat takapelaajia ja heidän pelipaikkansa 5 (vasen takapelaaja), 6 (keskitakapelaaja) ja 1 (oikea takapelaaja). Kunkin etupelaajan on oltava lähempänä verkkoa, kuin vastaava takapelaaja. Oikean ja vasemman puoleisten (etu- ja taka-) pelaajien on oltava lähempänä sivurajoja, kuin vastaavien keskipelaajien.
Kun aloitus on suoritettu, pelaajat saavat vapaasti liikkua omalla pelialueellaan.
Kapteeni
Kapteeni on joukkueen edustaja yhteydenpidossa tuomareiden kanssa. Jos kapteeni vaihdetaan kentältä, hänelle nimetään sijainen kentällä olevista pelaajista. Libero ei voi toimia kapteenina.
Aikalisä
Joukkueilla on käytössään yksi 30 sekunnin aikalisä kaikissa erissä. Aikalisän voi ottaa vain joukkueen valmentaja tai kapteeni ilmoittamalla siitä tuomarille.
Erien väliset tauot
Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Tauon pituutta voidaan lyhentää, jos tuomarit, kirjuri ja joukkueet ovat valmiita aloittamaan erän.
Varoitukset ja rangaistukset
Lentopallossa yleisimmät rangaistusmuodot ovat kaksivaiheinen varoitus tai rangaistus. Varoitus on tuomarin antama suullinen kommentti (vaihe 1) tai keltainen kortti (vaihe 2), jos toiminta jatkuu seuraa rangaistus (punainen kortti). Varoituksen syynä voi olla esimerkiksi tuulettaminen vastustajan puolelle tai tuomiosta valittaminen. Varoituksesta ei muita seuraamuksia. Rangaistus merkitsee pistettä ja aloituksen vaihtumista vastustajalle. Tuomari voi rikkeen laadusta riippuen myös poistaa pelaajan erästä (poistettu pelaaja seuraa erän lopun erilliseltä rangaistuspenkiltä ja hän voi palata otteluun erän päättymisen jälkeen). Tuomarilla on oikeus myös poistaa pelaaja ottelusta (poistetun pelaajan pitää poistua pukuhuoneeseen ennen kuin ottelu voi jatkua). Mikäli tuomari joutuu poistamaan henkilön pelistä, tulee siitä ilmoittaa liikuntasihteerille. Lentopallossa rangaistukset ovat ottelukohtaisia, ja erissä saadut rangaistukset kulkevat pelaajan mukana ottelun loppuun asti. Ne eivät kuitenkaan siirry ottelusta toiseen, poikkeuksena koululiikunnan säännöt liittyen epäurheilijamaiseen käytökseen:
Mikäli joku pelaaja käyttäytyy väkivaltaisesti kentällä tai herjaa joko tuomaria tai vastapuolen pelaajia, on tuomarilla oikeus välittömästi poistaa epäurheilijamaisesti käyttäytynyt pelaaja pelikentältä ja pelialueelta. Pelaaja menettää välittömästi oikeutensa pelata ko. ottelussa ja muissa saman turnauksen/lajin otteluissa.
Mikäli tuomari joutuu poistamaan saman turnauksen aikana kaksi tai useampia pelaajia joukkueesta, menettää joukkue välittömästi jatkopelioikeutensa ja koulu suljetaan turnauksesta, vaikka voittaisikin ratkaisupelin.
Eli yksittäisen pelaajan pinnan palaminen voi olla henkilökohtainen virhe, mutta useamman pelaajan sopimaton käytös johtaa aina koko joukkueen sarjasta sulkemiseen. Pelaajalle ja/tai joukkueelle voidaan rikkeen vakavuudesta riippuen langettaa lisäksi myös muu lisärangaistus.
Palkinnot
Sarjojen kolmen parhaan joukkueen pelaajat palkitaan henkilökohtaisilla mitaleilla.
Tuomarit ja tulospalvelu:
Oulun kaupungin koululiikunta järjestää turnauksen yhteistyössä ONMKY:n lentopallon ja Terva-Lentiksen kanssa.
SUL Pohjois-Suomen piirin Hese-kisat 6.5.2025, alakoulu 5.-6.lk
Kilpailukutsu
SUL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin Hese-kisat 2025
Alakoulu 5-6.lk
Aika: tiistai 6.5.2025, klo 9.30 opeinfo, klo 10.00 kisojen aloitus
Paikka: Ouluhalli, kupolipuoli (Ouluhallintie 20, 90130 Oulu)
Ilmoittautuminen
Opettaja ilmoittaa joukkueet Hese-piirikisoihin Suomisport järjestelmän kautta.
Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Suomisporttia, lue tarkemmat ohjeet SUL:n Hese-kisa sivuilta.
Ilmoittautuminen päättyy viikkoa ennen ko. piirikisan ajankohtaa.
Hese-kisa on 5-6.luokkalaisille järjestettävä yleisurheilun joukkuekisa, jossa kisataan luokasta muodostuvan joukkueen kanssa paikasta finaalissa. Hese-kisa on maksuton ja kaikki halukkaat koulut saavat osallistua Hese-piirikisoihin!
Vuonna 2025 on mahdollista osallistua piirikisaan ja/tai etäkisaan. Lue lisää etäkisoista SUL:n Hese-etäkisasivuilta.
Kisaohjeet ja -säännöt
Kisalajit
- Sukkulaviesti 12 x 60 metriä: Kuusi tyttöä ja kuusi poikaa juoksevat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan. Vaihto tapahtuu käsikosketuksella viirikepin takaa.
- Pituushyppy: Hypätään metrin ponnistusalueelta yhdellä jalalla. Mittaus suoritetaan ponnistusjäljestä alastulojälkeen.
- Junnukeihäs: Keihästä heitetään 350 gramman muovisella junnukeihäällä. Keihäs heitetään yhdellä kädellä olkapään yli. Heittoon saa ottaa vauhtia. Oulun karsintakisoissa heitetään turbokeihästä.
- Kierrosviesti: 12 x ratakierros. Jokainen oppilas juoksee yhden kierroksen. Kierroksen pituus määräytyy kentän mukaan. Kierroksen aloittaa tytöt ja ankkuriosuuden juoksevat pojat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan.
Kisa aloitetaan sukkulaviestillä ja päätetään kierrosviestiin.
Kisasäännöt
- Joukkueena voi olla 5.luokka, 6.luokka tai yhdysluokka 5-6.lk, jonka oppilaista aina 6 poikaa ja 6 tyttöä osallistuvat kerrallaan lajeihin (jokaiseen lajiin on mahdollista vaihtaa oppilaat à HUOM! Jokaiseen lajiin on mahdollista vaihtaa oppilaita eli yksi oppilas voi tarvittaessa suorittaa vain yhden lajin)
- Yhdistäminen voi tapahtua 5-6.luokkien kesken, jos kyseisten luokkien oppilasmäärä on 30 tai pienempi.
- Tarvittaessa pojan voi korvata tytöllä (jos luokassa ei ole tarpeeksi poikia).
- Kenttälajeissa kuuden tytön ja kuuden pojan parhaat tulokset lasketaan yhteen joukkueen tulokseksi.
- Viesteissä 6 poikaa ja 6 tyttöä tekevät joukkueen lajituloksen.
- Pituudessa ja junnukeihäässä on kaksi suoritusta (kolmas vain, jos ei tulosta)
- Sukkula- ja kierrosviestissä aika ratkaisee.
- Voittaja on pienimmän sijoituspistemäärän saanut joukkue
- Mikäli kisan lopputuloksessa kaksi tai useampi joukkueista päätyy tasapisteisiin, kierrosviestin aika ratkaisee.
Hese-piirikisan voittaja joukkue saa paikan 20.5.2025 Tampereella järjestettävään Hese-kisa finaaliin!
Tulokset
Hese-piirikisan tulokset julkaistaan Yleisurheiluliiton kotisivuilla. Huomioitahan että Hese-kisojen tulosten julkaisemiskäytännöt ovat erilaiset kuin Oulun kaupungin Koululiikunnan.
Lisätietoja
SUL:n Hese-kisojen kotisivuilta
Piia Lyyra, piia.lyyra@sul.fi, 050 470 2622
#kOulujokisoutu 2025, alakoulu, yhtenäiskoulu, yläkoulu/lukio
Kilpailukutsu
Oulun koulujen #kOulujokisoutu 2025
Aika: to 8.-9.5.2025
Paikka: Virtuaalikisa MOTI-alustalla. Koulut soutavat omilla kouluillaan.
Sarjat:
- Alakoulu
- Yhtenäiskoulu
- Yläkoulu/lukio
Ilmoittautuminen
Opettaja ilmoittaa koulunsa mukaan #kOulujokisoutuun myöhemmin ilmoitettavien ohjeiden mukaan.
#kOulujokisoutu kilpailun kuvaus
Oulun koulut kilpailevat Oulujoen kuninkuudesta. Kuka soutaa pisimmälle ennen soutuajan päättymistä?! Oulun kaupungin toimijat järjestävät virtuaalisen #kOulujokisoudun jälleen toukokuussa 2025. #kOulujokisoudussa koulut soutavat soutulaitteella useamman päivän ajan etukäteen ilmoitettuina ajankohtina. Kisa päättyy, kun soutuaika päättyy. Sarjassaan pisimmälle soutanut koulu voittaa. Soudettua matkaa seurataan Moti-alustan kautta. Koulut etenevät kartalla Oulujokea pitkin.
Lisätietoja
Liikuntakoordinaattori Kati Grekula, kati.grekula@ouka.fi, 040 656 9610
Street Basket turnaus 27.5.2025, alakoulu ja yläkoulu
Tapahtumakutsu
Oulun koulujen katukoristurnaukset 2025
Street Basket alakouluille ja yläkouluille
Aika: tiistai 27.5.2025 klo 10.00-13.00
Paikka: Ouluhallin messuaukio (tarvittaessa Ouluhallin A-puoli)
Sarjat:
1.-2. luokan tytöt
1.-2. luokan pojat
3. luokan tytöt
3. luokan pojat
4. luokan tytöt
4. luokan pojat
5. luokan tytöt
5. luokan pojat
6. luokan tytöt
6. luokan pojat
yläkoulu tytöt
yläkoulu pojat
Osallistumisrajoitus
Ei osallistumisrajoituksia järjestäjien taholta. Samasta koulusta voi turnaukseen/sarjaan osallistua useampia joukkueita.
Joukkueet tulee nimetä selkeästi erilaisilla nimillä esim. Tuiran Tiikerit, Tuiran Tykit, Tuiran Korihait.
Ilmoittautuminen
Opettajat ilmoittavat koulunsa joukkueet Koululiikkuu-ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään keskiviikkona 8.5.2025 klo 23.00 mennessä.
Tietoja tapahtumasta
ONMKY:n koripallo-osasto yhdessä Oulun Koululiikunnan kanssa järjestävät koululaisille katukoristapahtuman.
Street Basket-turnauksessa pelataan 3 vs. 3-pelejä yhteen koriin etukäteen ilmoitetuilla joukkueilla. Tarkoituksena on järjestää vuoden hauskin koulupäivä, jossa pelataan korista – muttei liian tosissaan! Tehtyjä koreja tuuletetaan, pelien välissä tanssitaan musiikin tahdissa ja kavereita kannustetaan kentän laidalla. Sarjoissa ei ratkota sarjojen voittajia, vaan kaikkien osallistuneiden joukkueiden kesken arvotaan pelipäivän päätteeksi palkintoja.
Street Basket -turnausohjeet
Joukkueen muodostaminen
- Peliä pelaa yhteen koriin kaksi joukkuetta, joilla kummallakin on kolme pelaajaa kerrallaan kentällä. Joukkueessa saa olla nimettynä 4-6 pelaajaa (suositus on, että joukkueessa on muitakin kuin koripallon harrastajia).
- Joukkueet voidaan muodostaa yli luokkarajojen, samalta luokkatasolta.
- 1.-2.luokkalaiset pelaavat samassa sarjassa ja joukkue voi muodostua ykkös-, kakkos- tai molempien luokkatasojen oppilaista.
- yläkoululaiset pelaavat samassa sarjassa ja joukkue voi muodostua seitsemännen, kahdeksannen, yhdeksännen luokan oppilaista tai näistä sekaisin.
- Street Basket -peleissä jokainen joukkueen jäsen osallistuu peliin.
Ennen saapumista pelipaikalle
- Varatkaa mukaan joukkueelle samanväriset pelipaidat/liivit (jokaiselle joukkueelle omat)
- Tutustukaa otteluohjelmaan etukäteen
- Otteluohjelmat julkaistaan Koululiikunnan kotisivuilla kohdassa Aikataulut ja ohjelmat ennen tapahtumaa niiden valmistuttua.
- Varmistakaa oppilaiden kuvausluvat! Tapahtumassa otetaan kuvia Koripalloliiton ja seuran käyttöön.
- Tutustukaa koululaisten katukorissääntöihin
- Saapukaa ajoissa paikalle – viimeistään 15 min ennen ensimmäistä ottelua
Pelikenttä
- Pelikentän koko on noin puolet normaalista koripallokentästä.
- Pääty- ja sivurajat merkitään olosuhteisiin parhaiten soveltuvalla tavalla.
- Kenttään merkitään myös aloituspiste/-viiva soveltuvalla tavalla.
Pelin pituus
- Ottelun maksimiaika on 10 minuuttia. Pelien välillä 2 min tauko.
- Ottelut alkavat yhtä aikaa kuuluttajan ohjeistuksella.
Peliväline
- Pallo ns. Minipallo, koko 5 (27.0).
- Jokaisen joukkueen tulee varautua saapumaan pelipaikalle oman pallon kanssa (merkkaa pallo hyvin).
- Omalla pallolla voi joukkue lämmitellä ennen pelien alkua.
Pelaajavaihdot
Pelaajavaihtoja voidaan suorittaa vapaasti kaikkien pelikatkojen aikana.
Pelien kenttävalvojat
ONMKY:n koripallojaosto vastaa kenttävalvonnasta.
Palkinnot
Street Basketissa ei mitellä koulujen ja joukkueiden mestaruuksista, vaan jokainen joukkue pääsee pelaamaan mahdollisimman paljon. Joukkueiden sijoituksia ei lasketa, joten mitaleja ei tässä turnauksessa jaeta, mutta kaikkien osallistuvien joukkueiden kesken arvotaan palkintoja.
Lisätietoja
Koululiikunta, liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi, 050 5747048