Tontin lohkominen ja muut maanmittauspalvelut
Tontin ja rakennuspaikan lohkominen
Oulun kaupungin asemakaavoitetulla alueella vahvistetun asemakaavan ja hyväksytyn sitovan tonttijaon mukainen kaavatontti muodostetaan kiinteistöksi tontin lohkomis-toimituksella. Toimituksen saatua lainvoiman tontti merkitään kiinteistörekisteriin. On tärkeä huomata, että vasta kiinteistörekisteriin merkitty tontti on rakentamiskelpoinen!
Tontin lohkominen tulee vireille omistajan hakemuksesta tai Maanmittauslaitoksen toimitettua Kiinteistöinsinöörin palvelut -yksikköön tiedon määräalan lainhuudosta. Omistajalla pitää olla lainhuuto niihin kiinteistöihin tai määräaloihin, joista tontti muodostetaan. Lainhuutoa haetaan Maanmittauslaitokselta.
Lohkomista haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakemus voidaan tehdä myös lomakkeella joka toimitetaan kiinteistöinsinöörin palveluihin joko postilähetyksenä tai sähköpostilla.
Rakennuslupa voidaan myöntää vasta kiinteistörekisteriin merkitylle tontille, tämän takia lohkomistoimitus on syytä panna vireille hyvissä ajoin ennen aiottua rakentamista tai muuta tarvetta, mieluummin jo edellisenä kesänä. Tontin lohkominen rekisteröinteineen kestää noin 1-3 kk. Kiireellisissä tapauksissa hakija voi nopeuttaa toimitusta hankkimalla sille kaikkien asianosaisten kirjallisen hyväksymisen.
Tontin lohkomisen kustannukset maksaa pääsääntöisesti lohkottavan tontin omistaja. Lohkomismaksu vaihtelee tontin koosta riippuen ja sen perusteet näkyvät kaupungin kiinteistötoimitusmaksutaksasta.
Tontin lohkomistoimituksesta laaditaan pöytäkirja ja kartta.
Vuoden 2013 kuntaliitoksen seurauksena Oulun kaupungissa on vahvistettujen asemakaavojen alueita, joilla on voimassa ohjeellinen tonttijako. Jos sitovan tonttijaon laatiminen ei ole tarpeellista, ohjeellisen tonttijaon mukaiset rakennuspaikat erotetaan lohkomistoimituksella tilaksi. Oulun kaupunki suorittaa rekisterinpitoalueellaan myös ohjeellisten rakennuspaikkojen tilaksi lohkomiset. Rakennuspaikan lohkominen tulee vireille kuten tontin lohkominenkin.
Kaavan mukaisen rakennuspaikan lohkomisen kustannukset maksaa pääsääntöisesti lohkokiinteistön omistaja. Lohkomismaksu vaihtelee rakennuspaikan koosta riippuen ja sen perusteet näkyvät kaupungin kiinteistötoimitusmaksutaksasta.
Rakennuspaikan lohkomistoimituksesta laaditaan pöytäkirja ja kartta.
Rakennuspaikkojen lohkomiset haja-asutusalueilla sekä rantakaava-alueilla suorittaa Maanmittauslaitos.
Siirry asiointipalveluun
Muut maanmittauspalvelut
Rasitetoimitus
Kiinteistön hyväksi voidaan perustaa toisen rekisteriyksikön alueelle pysyvänä rasitteena oikeus:
- Talousveden ottamiseen ja johtamiseen sekä vesijohdon ja siihen liittyvien laitteiden ja rakennelmien sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Veden johtamiseen maan kuivattamista varten
- Viemärijohdon ja muiden jäteveden johtamiseen ja käsittelyyn liittyvien laitteiden ja rakennelmien sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Puhelin-, sähkö-, kaasu-, lämpö- tai muun sellaisen johdon sekä johtoihin liittyvien laitteiden ja rakennelmien sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Ajoneuvojen pitämistä, venevalkamaa, laituria, uimapaikkaa, puutavaran varastointia ja lastauspaikkaa varten tarvittavan alueen käyttämiseen sekä asemakaava-alueella yhteispihaa varten tarvittavan alueen käyttämiseen
- Kalastusta varten tarpeellisen maa-alueen käyttämiseen
- Kiven, soran, hiekan, saven, turpeen tai muun näihin verrattavan maa-aineksen ottamiseen
- Väestönsuojelua varten tarvittavien rakennelmien sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Kiinteistöjen yhteisen lämpökeskuksen tai jätteiden kokoamispaikan sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Jätteiden kokoamispaikan tai kiinteistöjen yhteisen lämpökeskuksen sijoittamiseen ja käyttämiseen
- Kulkuyhteyttä varten tarvittavaan alueeseen asemakaava-alueella.
Kiinteistörasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin tai rakennuspaikan lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa, ja niiden perustaminen edellyttää yleensä kiinteistöjen omistajien välistä rasitesopimusta.
Kiinteistörasitteen perustamista haetaan kiinteistörekisterin pitäjältä; Oulun kaupungin asemakaavoitetuilla alueilla rasitetoimitusta haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakemus voidaan tehdä myös lomakkeella joka toimitetaan kiinteistöinsinöörin palveluihin joko postilähetyksenä tai sähköpostilla.
Toimituksesta laaditaan pöytäkirja ja kartta.
Rasitetoimituksen kustannukset maksaa pääsääntöisesti asianosainen, joka hyötyy toimituksesta. Maksun suuruus määräytyy kaupungin kiinteistötoimitusmaksutaksan mukaisesti.
Yhdistäminen
Kiinteistöt saadaan yhdistää, jos:
- kiinteistöt kuuluvat samalle omistajalle tai samoille omistajille saman suuruisin osuuksin
- kiinteistöt omistetaan samanlaisin oikeuksin
- kiinteistöt sijaitsevat samassa kunnassa
- kiinteistöt kuuluvat tai ne on tarkoitettu kuulumaan samaan käyttöyksikköön
- kiinteistöjen yhdistäminen ei aiheuta epätarkoituksenmukaista tilussijoitusta eikä vaaranna kiinteistöjärjestelmän selvyyttä
- yhdistettävä kiinteistö ei ole tai ei kuulu konkurssipesään eikä mihinkään kiinteistöön kohdistu turvaamistoimenpiteitä
- kiinteistöihin ei kohdistu kiinnityksiä tai niihin kohdistuu vain määrältään ja etusijaltaan samat yhteiskiinnitykset taikka niiden lisäksi vain yhteen kiinteistöön kohdistuu yhteiskiinnityksiä huonommalla etusijalla olevia kiinnityksiä.
Muodostettava kiinteistö voidaan merkitä kiinteistörekisteriin ennen valitusajan loppuun kulumista, jos päätös on hakemuksen mukainen.
Yhdistämistä haetaan kiinteistörekisterinpitäjältä; Oulun kaupungin asemakaavoitetuilla alueilla yhdistämistä haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakemus voidaan tehdä myös lomakkeella, joka toimitetaan kiinteistöinsinöörin palveluihin joko postilähetyksenä tai sähköpostilla.
Oulun kaupungin tekemä yhdistämispäätös määräytyy kaupungin kiinteistötoimitusmaksutaksan mukaisesti.
Kiinteistönmääritys
Kiinteistön tai muun rekisteriyksikön ulottuvuutta tai kiinteistöjaotusta muutoin koskevan riidan tai epäselvyyden käsittelemiseksi suoritetaan kiinteistönmääritys. Kiinteistönmäärityksellä selvitetään ja ratkaistaan:
• rajan paikkaa ja rajamerkkiä koskeva epäselvyys (rajankäynti)
• epäselvyys siitä, mihin rekisteriyksikköön jokin alue kuuluu
• rasiteoikeutta ja rasitteen sijaintia koskeva epäselvyys
• kiinteistön osuus yhteiseen alueeseen tai yhteiseen erityiseen etuuteen ja osuuden suuruus sekä kiinteistölle kuuluva erityinen etuus
• yhteisen alueen tai yhteisen erityisen etuuden osakaskiinteistöt ja niille kuuluvien osuuksien suuruudet
• epäselvän, kadonneen tai turmeltuneen toimitusasiakirjan tai kartan sisältö
• ristiriitaisista toimitusasiakirjoista tai kartoista johtuva epäselvyys
• muu kiinteistöjaotukseen liittyvä epäselvyys.
Toimitusta haetaan kiinteistörekisterinpitäjältä; Oulun kaupungin asemakaavoitetuilla alueilla kiinteistönmääritystä haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakemus voidaan tehdä myös lomakkeella joka toimitetaan kiinteistöinsinöörin palveluihin joko postilähetyksenä tai sähköpostilla.
Toimituksesta laaditaan pöytäkirja ja kartta.
Oulun kaupungin suorittaman rajankäynnin hinta määräytyy kaupungin kiinteistötoimitusmaksutaksan toimituskohtaisen maksun mukaisesti. Muiden kiinteistönmääritystoimitusten hinta määräytyy käytetyn ajan mukaan kiinteistötoimitusmaksutaksan tuntihinnoilla.
Yleisen alueen lohkominen
Asemakaavan mukaiset yleiset alueet muodostetaan kiinteistöiksi yleisen alueen lohkomistoimituksella. Esimerkiksi kadut (K), puistot (VP), toriaukeat (G), vesialueet (W), erityisalueet (E), liikennealueet (L) ovat yleisiä alueita. Toimitus tulee vireille yleensä kaupungin hakemuksesta. Ensimmäisen asemakaavan mukaiset katualueet kaupunki saa myös omistukseensa lohkomalla.
Yleisen alueen lohkomistoimitukset suoritetaan kaupungin Kiinteistöinsinöörin palvelut -yksikössä.
Kiinteistön laadun muutos tilasta tontiksi
Kiinteistörekisterin pitäjän päätöksellä voidaan tontti rekisteröidä ilman lohkomistoimitusta omistajan kiinteistörekisterin pitäjälle tekemän hakemuksen perusteella, jos vanhan kiinteistön rajat ovat täysin samat, kuin voimassa olevan tonttijaon osoittamat tulevan tontin rajat. Tällöin ei tehdä maastotöitä.
Rekisteröinti vie aikaa tavallisesti noin viikon. Kustannukset maksaa kiinteistön omistaja.