Oppilaanohjaus
Opinto-ohjaajat
Tiina Luokkanen, p. 0400-960 719 (luokat 7AD, 8AF+Jopo, 9CEH)
Satu Ikonen, p. 040-528 1649 (luokat 7AEG, 8CEH ja 9AF)
Tarja Alaviippola, p. 0400 532 822 (luokat 7CFH, 8DB ja 9BDG)
Mika Manninen nivelvaiheen opinto-ohjaaja (NOPO-opo) 040 191 8452
Mitä ysin jälkeen?
Peruskoulun päättöluokkalaisten haku toisen asteen opintoihin, valmistavaan koulutukseen ja ammatillisiin erityisoppilaitoksiin tapahtuu sähköisesti Opetushallituksen ylläpitämän Opintopolku.fi palvelun kautta.
Helppo laskuri, johon voit syöttää todistuksesi numerot. Laskuri laskee puolestasi lukioiden oppilasvalinnassa käytettävän lukuaineiden keskiarvon ja ammatilliseen koulutukseen valittaessa käytettävät keskiarvot ja hakupisteet.
Alakohtaiset terveydentilavaatimukset
Lista ammatillisista tutkinnoista/koulutusohjelmista, joiden terveydentilavaatimuksia on täsmennetty vuoden alusta voimaan tulleen lainsäädännön (951/2011) perusteella. Hakutoiveita pohdittaessa on otettava huomioon myös ammatinvalintaan vaikuttavat terveydelliset seikat. Lähtökohtana on se, että hakijan terveydentilaan tai toimitakykyyn liittyvät seikat eivät saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen.
Yhteishaun lomakkeessa on kohta, jossa kysytään onko hakijalla ammatinvalintaan vaikuttavia seikkoja. Jos oppilas on hakemassa lainsäädännössä mainittuihin koulutuksiin, hänen tulee selvittää täyttääkö hän asetetut terveydentilavaatimukset. Hakija ilmoittaa hakulomakkeessa, täyttääkö hän opinnoissa edellytettävät terveydentilavaatimukset. Oppilaitos voi pyytää lisäselvityksiä arvioidakseen pystyykö hakija suoriutumaan opinnoista ja onko hän terveydellisesti soveltuva alalle. Ennen hakua asiaa voi selvittää yhdessä hoitavan lääkärin ja oppilaitoksen kanssa.
Terveydentilavaatimusten lisäksi uuden lainsäädännön myötä on annettu myös tutkintokohtaisia terveydentilasuosituksia.
Ammattia opiskelemaan
Lukioon
Oulun kaupungin lukiokoulutuksen verkkosivut
Oppisopimus ja kansanopistot
Valmistava koulutus
Valmistavalla koulutuksella tarkoitetaan perusopetuksen lisäopetusta ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta, maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävää lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta.
TET
8. ja 9. luokkien työelämään tutustuminen (TET)
Kiiminkipuiston koulun 9. luokan oppilaat tutustuvat työelämään viikon ajan syksyllä ja 8. luokan oppilaat neljä päivää keväällä. Oppilaan vastuulla on etsiä oma työharjoittelupaikka.
Valinnaisaineet
Oppilaat valitsevat 7. luokalla valinnaisaineet, joita opiskellaan kuusi tuntia viikossa 8. luokalla ja neljä tuntia viikossa 9. luokalla.
Valinnaisaineiden valinta
Valinnaisaineiden valinta on kolmivaiheinen.
Oppilas valitsee jokaisesta vaiheesta yhden aineen:
1. Taito- ja taideainevalinnainen
Oppilas valitsee yhden taito- ja taideaineen, jota hän opiskelee 2 tuntia viikossa 8. luokalla ja 2 tuntia viikossa 9.luokalla.
- Kotitalous
- Liikunta
- Kuvataide
- Musiikki
- Käsityö
HUOM! Jos valitset kotitalouden, liikunnan, kuvataiteen tai musiikin taito- ja taideainevalinnaiseksi, et voi valita samaa valinnaisainetta pitkänä valinnaisaineena. Poikkeuksena tästä linjasta on käsityö. Jos valitset käsityön taito- ja taideainevalinnaiseksi, voit kuitenkin valita joko syventävän tekstiilityön tai teknisen työn pitkäksi valinnaiseksi.
2. Pitkä valinnaisaine
Oppilas valitsee yhden pitkän syventävän tai soveltavan valinnaisaineen, jota hän opiskelee 2 tuntia viikossa 8. luokalla ja 2 tuntia viikossa 9. luokalla.
A2-kielen lukijat ovat jo pitkän valinnaisaineen valinneet, eli he tekevät valinnat ainoastaan vaiheissa 1 ja 3.
3. Lyhyt valinnaisaine
Oppilas valitsee yhden lyhyen valinnaisaineen, jota hän opiskelee 2 tuntia viikossa 8. luokalla.
Valinnan lähtökohtana ovat oppilaan omat harrastukset ja kiinnostus valittavaan aineeseen. Valinnan tulee perustua itsenäiseen harkintaan ja se on syytä tehdä yhdessä huoltajien kanssa. Valinnaisaineen valintaa tulisi harkita huolella, sillä valinnaisaineen vaihto on mahdollista vain erittäin perustelluista syistä.