Kiertotalous on sitä vaikuttavampaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa sitä toteutetaan.
Kiertotalous käytännössä
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Kiertotalouden vaiheita
Mieti vaihtoehtoja
Tee tuotteesta tai sen tarjoamasta toiminnallisuudesta tarpeeton tai toteuta toiminnallisuus jollain toisella tavalla. Voit käyttää samoja vaatteita useissa juhlissa. Entä tarvitseeko jokainen uusi urheilulaji kaikki uudet välineet? Voit esimerkiksi vuokrata vähän käytettävän harrastusvälineen omistamisen sijaan tai voit ehkä lainata kaverilta.
Ajattele uudella tavalla
Hyödynnä tuotetta tehokkaammin käyttämällä sitä useamman tahon kanssa ja keksimällä sille useampia käyttökohteita tai tapoja. Perinteinen esimerkki tästä on taloyhtiön yhteiskäytössä oleva ruohonleikkuri, jota voi lainata myös esimerkiksi mökkipihan leikkaamiseen.
Vähennä
Lisää tuotteitten tai laitteitten ja niiden käytön tehokkuutta ja käytä samaa toimintaan vähemmän tuotetta. Tulisiko esimerkiksi hiukset puhtaaksi vähemmällä shampoolla?
Käytä loppuun
Käytä käyttökelpoiset tuotteet loppuun. Vältä siis ruokahävikkiä, käytä kosmetiikka loppuun ja käytä jo omistamiasi vaatteita.
Käytä uudelleen
Myy tai lahjoita tuote toiselle käyttäjälle. Esimerkiksi kirpputorien ja käytettyjen tuotteiden markkina-alustojen kautta tuotteiden elinkaari voi jatkua seuraavan henkilön käytössä.
Korjaa
Korjaa vialliset tuotteet niin, että niiden alkuperäinen toiminnallisuus säilyy. Korjaa tuote niin, että voit käyttää sitä edelleen. Parsi sukat, paikkaa pyörän kumi, käytä kenkää suutarilla.
Uudista
Päivitä vanhat tuotteet vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Voit esimerkiksi uudistaa vaatteen korjausompelimossa tai päivittää tietokoneen.
Hyödynnä uudessa käyttötarkoituksessa
Hyödynnä tuote tai sen osia uuden erilaisen tuotteen valmistuksessa. Tee esimerkiksi vanhasta paidasta rättejä.
Kierrätä
Toimita käytöstä poistettu tuote kierrätykseen.
Hyödynnä energiana
Materiaaleihin sitoutunut energia otetaan talteen viime kädessä polttamalla. Lajittelematon yhdyskuntajäte poltetaan tällä hetkellä valtaosin energiaksi kaukolämpöverkkoon, josta energiaa käytetään rakennusten lämmittämiseen.
Talouden mallit
Perinteistä, teollistumisen aikaansaamaa mallia kutsutaan lineaaritalouudeksi. Siinä materiaalit kulkevat suoraviivaisesti valmistuksen ja kulutuksen kautta jätteeksi. Tästä olemme siirtyneet kohti kierrätystaloutta, toimintamallia, jossa osa jätteestä kiertää materiaalina takaisin tuotteiden valmistukseen. Kiertotaloudessa jätteen muodostumista ja luonnonvarojen ylikulutusta ehkäistään pitämällä materiaalit kierrossa ja tuotteet suunnitellaan pitkäikäisiksi, päivitettäviksi ja kierrätettäviksi.
Kiertotalouden tiekartta
Oulun kaupunki on luonut kiertotalouden tiekartan vuonna 2021. Se sisältää neljä eri painopistealuetta ja neljä läpileikkaavaa teemaa, joiden alla on yhteensä 123 toimenpidettä. Tiekartan toteutumista seuraa kiertotalouden koordinaatioryhmä. Toteuman tarkastelussa joulukuussa 2023. 74 prosenttia toimenpiteistä katsottiin toteutuneeksi ja tiekartta todettiin tehokkaaksi työkaluksi kiertotalouden edistämisessä.
Tiekarttaa ollaan tällä hetkellä päivittämässä osana EU-rahoitteista Let’s Go Circular! -hanketta.
Hyödyllisiä linkkejä
- Kestävän tulevaisuuden opinvirta
- Kiertotalousklusteri (oulu.com)
- Kiertokaari (kiertokaari.fi)
- Syklo - Oulun lajittelulaitos (syklo.fi)
Kiertotaloushankkeita
- MASSA-hanke
- UUMA (uusiorakentaminen.fi)
- Making City - Oulu (makingcity.eu)
- Prikka kiertoon (hdl.fi)
- Välimaan kiertotalousalue