Usein kysyttyä katujen kunnossapidosta
Milloin kadut aurataan?
Kadut, kävely- ja pyörätiet aurataan, kun kunnossapitoluokituksen mukainen toimenpideraja on ylittynyt. Kaikki väylät on jaettu liikenteellisen merkityksen perusteella kolmeen kunnossapitoluokkaan. Kunnossapitoluokan voi tarkistaa Oulun Karttapalvelusta.
Toimenpiderajat ja -ajat voi tarkistaa täältä.
Jalkakäytävät ovat kiinteistöjen kohdalla kiinteistön kunnossapitovastuulla.
Milloin minun asuntokatuni aurataan?
Asuntokadut ovat kunnossapitoluokkaa III. Katu aurataan 12 tunnin kuluessa siitä, kun lunta on kertynyt kadulle 6 cm ja välittömästi kunnossapitoluokka II ajoratojen jälkeen. Sohjoa poistetaan, kun sohjoa on kertynyt 5 cm.
Kenelle tonttiliittymän auraus kuuluu?
Tonttiliittymän aurauksesta vastaa kiinteistön omistaja tai haltija. Liittymän lumet tulee läjittää tontille.
Minne voin sijoittaa lumet pihaltani?
Tontin lumet tulee sijoittaa omalle pihalle tai tarvittaessa viedä lumenvastaanottopaikalle. Lunta ei saa siirtää tontilta kaupungin katu- tai puistoalueille. Myös tonttiliittymän lumet on sijoitettava tontille.
Tonttiliittymän molemmin puolin kasatut lumivallit aiheuttavat varsinkin keväisin korkeiden lumipenkkojen aikaan sen, että lumiaurasta purkautuu entistä enemmän lunta liittymän kohdalle.
Auraaja on rikkonut postilaatikkoni/aitani. Mitä teen?
Jos tiedät varmasti, että kadun auraaja on rikkonut postilaatikkosi/aitasi, ota yhteyttä suoraan alueesi kunnossapitäjään. Voit tarkistaa tonttikatusi urakoitsijan yhteystiedot Oulun Karttapalvelusta.
Miksi kadulla olevaa loskaa ei aurata pois?
Sään lauhtuminen sulattaa kaduille pakkautuneen lumen ja jään sohjoksi. Kadut sohjoutuvat yleensä samaan aikaan joka paikassa. Sohjo poistetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Sohjon poisto aloitetaan I-luokan väyliltä toimenpiderajan täytyttyä, sen jälkeen siirrytään II-luokan väylille ja lopuksi III-väylille.
Työtä ennakoidaan, mutta siltikään joka paikkaan ei ehditä samaan aikaan.
Milloin kadut hiekoitetaan?
Katuja hiekotetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä silloin kun on liukkautta. Kunnossapitoluokat voit tarkistaa Oulun Karttapalvelusta.
Toimenpiderajat ja -ajat voi tarkistaa täältä.
Usein sään lauhtuessa hiekoitushiekka uppoaa jäähän. Kun tien pinta taas jäätyy, katu voi olla liukas. Silloin katu pyritään hiekoittamaan uudelleen tai karhentamaan pinta, jolloin aiemmin levitetty hiekka nousee pintaan ja toimii jälleen liukkaudentorjunnassa.
Millä materiaalilla kaupunki hiekoittaa?
Oulussa liukkaudentorjunnassa käytetään hiekkaa tai soramursketta, jonka raekoko on 0-6 mm. Suolaa kaupunki käyttää vain yksittäisissä erityiskohteissa.
Joskus taloyhtiöiden pihoilla ja kiinteistöjen hoitovastuulla olevia jalkakäytävillä hiekoitetaan teräväsärmäisellä kalliomurskeella, joka saattaa kulkeutua myös kaupungin hoitovastuulla oleville katualueille.
Voisiko kadulle jättää hiekoittamattoman kaistan pulkkailijoita ja kelkkailijoita varten?
Koska kaupungilla on lakisääteinen velvollisuus torjua liukkautta, osaa kadusta tai kävely- ja pyörätiestä ei voida jättää hiekoittamatta.
Hiekoittamaton alue olisi riski myös kaduilla ja kävely- ja pyöräteillä kulkeville vanhuksille, näkövammaisille ja liikuntarajoitteisille henkilöille.
Miksi hiekkaa ei harjata pois sulaneelta pyörätieltä syystalvella/keväällä?
Vaikka lumi ja jää ovat sulaneet lämpimän päivän aikana pois, yöpakkanen voi jäädyttää kostean asfalttipinnan.
Milloin hiekoitushiekat lakaistaan pois?
Hiekoitushiekat harjataan pois keväällä , kun lumi/polanne on sulanut väylältä ja yöpakkaset ovat loppuneet.
Hiekoitushiekan poiston pitää tehtynä väylillä ja aukioilla 3 viikon kuluessa työn aloituksesta. Tavoitteena on poistaa hiekka mahdollisimman nopeasti. Hiekoitushiekan poisto tehdään kunnossapitoluokittain, kunnossapitoluokat voit tarkistaa Oulun Karttapalvelusta.
Kuka vastaa yksityistien kunnossapidosta?
Yksityistien kunnossapidosta vastaa tiekunta tai tien varren asukkaat yhteisesti. Kaupunki vastaa asemakaava-alueen katujen kunnossapidosta.
Viime kesänä viheralueen läpi kaivettiin kaapeli ja nurmikko on edelleen korjaamatta. Kuka korjaa?
Oulun kaupunki korjauttaa kaivantopaikat kilpailuttamallaan urakoitsijalla kaivuluvan saajan kustannuksella yleensä seuraavan kesäkauden (toukokuu-lokakuu) aikana.
Koska korjattavia kohteita on paljon, on mahdotonta antaa viheralueiden ennallistamisten aikataulua etukäteen.
Kaivuista aiheutuneet haitat ja vahingot ovat kaivun tehneen urakoitsijan vastuulla. Huonosta kaivujäljestä, maiden painumisesta tai kaivumailla täyttyneestä ojasta/rummusta voit antaa palautetta suoraan urakoitsijalle tai kaapelin omistajalle.
Asuntokadun viherkaista on aina kuralla, koska naapuri pysäköi siinä autoansa. Voiko siihen laittaa ajoesteeksi kiviä?
Kiviä, aitoja tai muita rakennelmia ei katualueelle saa laittaa. Ne haittaavat kesäisin viheralueen hoitoa, talviaikaan kadun kunnossapitoa ja voivat olla kulkijoille vaaraksi.
Viheralueelle pysäköinti on kielletty maastoliikennelaissa. Jos pysäköinti on kyseisellä kadulla sallittu, pitää auto pysäköidä asfaltille.
Tilaa liukastumisvaroitus puhelimeesi
Tilaa puhelimeesi maksuton liukastusvaroitus. Toimi näin:
Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 siitä puhelimesta, johon haluat varoituksen tulevan:
- Kirjoita viestiin sanat varoitus oulu
- Kirjoita loppuun joko heti, 6, 7, 8 tai 9 sen mukaan haluatko varoituksen yöllä syntyneestä liukkaudesta heti kun varoitus on annettu, klo 6, klo 7, klo 8 vai klo 9 (viikonloppuisin tuntia myöhemmin)
- Jos esimerkiksi haluat yöllä syntyneestä liukkaudesta varoituksen aamulla klo 7, lähetät tekstiviestin: varoitus oulu 7
Ilmoittautumisesi pysyy voimassa tulevinakin talvikausina. Mikäli haluat poistua palvelusta, lähetä numeroon 16130 tekstiviesti: varoitus sulje