Ystävyyskaupungit
Ystävyyskaupunkisopimus on kahden kaupungin virallisesti ja julkisesti solmima ystävyyssuhde. Toiminta painottuu kahdenvälisiin vaihto-ohjelmiin ja yhteistyöhön. Ystävyyskaupunki- ja kuntatoiminta on kaupunkien ja kuntien kansainvälisen toiminnan vanhin muoto ja sen perusta.
Boden, Ruotsi
Boden on 28 000 asukkaan kunta Pohjois-Ruotsissa, Norrbottenin läänissä. Paikkakunnalle rakennetun Ruotsin armeijan linnoituksen ansiosta Bodenista tuli kaupunki 1919. Boden on kahden päärautatien, Pohjoisen runkoradan ja Ore-radan risteyspaikka. Suurimmat työnantajat ovat Ruotsin armeija ja Bodenin kunta.
Boden ja Oulu ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1948.
Alta, Norja
Finnmarkin läänin pääkaupunki Alta on kasvava kunta Pohjois-Norjassa. Kunnan noin 20 000 asukkaasta suurin osa asuu Altan kaupungissa. Altasta löytyy ainutlaatuisia kivikautisia kalliopiirroksia, jotka on hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon. Suomalaisilla siirtolaisilla on ollut tärkeä rooli Altan asuttamisessa ja alueella asuu nykyisinkin suomenkielinen vähemmistö.
Oulun ja Altan ystävyyskaupunkisopimus solmittiin 1948.
Odessa, Ukraina
Odessa Mustanmeren rannikolla Etelä-Ukrainassa on yli miljoonan asukkaan kaupunki. Odessan kaupunki perustettiin 1794, ja siitä kehittyi nopeasti tärkeä satama- ja kauppakaupunki. Laivaliikenne on edelleen tärkeää Odessalle, ja kaupungissa on viisi satamaa. Odessa on myös Ukrainan teollisuuden keskus, ja turismi on kaupungille tärkeä elinkeino.
Odessa ja Oulu ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1957 lähtien.
Leverkusen, Saksa
Leverkusen on yli 160 000 asukkaan kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Kölnin ja Düsseldorfin välillä. Reinin varrella sijaitseva kaupunki on nuori, sillä se perustettiin 1930 yhdistämällä läheiset kunnat kaupungiksi. Leverkusen on kasvanut kemianteollisuuden ansiosta, ja Bayer AG:n päätoimisto on edelleen kaupungissa.
Leverkusenin ja Oulun välinen ystävyyskaupunkisopimus solmittiin 1968.
Halle, Saksa
Halle on Saksi-Anhaltin osavaltion suurin kaupunki, jossa on 240 000 asukasta. Hallen kaupunki perustettiin keskiajalla, ja se sai vaurautensa suolan valmistuksesta. Myöhemmin Halle kehittyi kemianteollisuuden kaupungiksi. Nykyisin Halle on tieteen ja teknologian keskus alueellaan. Kaupungissa toimii Halle-Wittenbergin Martin Luther -yliopisto. Säveltäjä Friedrich Händel syntyi Hallessa 1685, ja hänen kunniakseen pidetään joka vuosi musiikkifestivaali.
Oulun ja Hallen ystävyyskaupunkisuhde alkoi 1968.
Siofok, Unkari
Siofok on Balatonjärven etelärannalla sijaitseva yli 25 000 asukkaan kaupunki. Siofok kehittyi vilkkaaksi rantalomakaupungiksi 1860-luvulta lähtien, kun kaupunkiin saatiin rautatie ja satama. Balatonjärven hiekkarannat vetävät ihmisiä Siofokiin kesän viettoon, ja turismi on edelleen kaupungin tärkein elinkeino.
Oulun ja Siofokin välille solmittiin ystävyyskaupunkisopimus 1978.
Bursa, Turkki
Bursan kaupunki sijaitsee läntisessä Turkissa, ja se on Bursan provinssin pääkaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin 1,8 miljoonaa, eli se on Turkin neljänneksi suurin kaupunki. Bursan historia alkaa antiikin ajoista, ja 1300-luvulla se oli hetken pääkaupunkina. Kaupungin teollistuminen alkoi 1960-luvulla, ja Bursa on nykyisin Turkin autoteollisuuden keskus. Kaupungissa on myös Uludaĝin yliopisto.
Oulun ja Bursan ystävyyskaupunkisuhde alkoi 1978.
Arkangeli, Venäjä
Ystävyyskaupunkitoiminta keskeytetty toistaiseksi Venäjän Ukrainaan suunnattujen sotatoimien vuoksi.
Arkangeli on 355 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Venäjällä, Vienanmeren rannikolla. Kaupunki perustettiin 1584 kaupankäyntiä ja merenkulkua varten. Nykyisin Arkangelissa on Venäjän kolmanneksi suurin satama. Alueella on rikkaat luonnonvarat, kuten metsää, kaasua, öljyä ja arvometalleja.
Oulu ja Arkangeli solmivat ystävyyskaupunkisopimuksen 1993.
Nursultan, Kazakstan
Kazakstanin tasavallan nykyinen pääkaupunki Nursultan on maan toiseksi suurin kaupunki ja siellä on noin miljoona asukasta.
Se sijaitsee maan keskiosassa ja Išim-joki virtaa kaupungin halki. Nursultanissa on useita yliopistoja. Alueella on mm. öljyn ja raudan jatkojalostusta, rautamalmin ja hiilen tuotantoa. Kaupungin aiempia nimiä ovat Astana (1999–2018), Aqmola (1992–1998), Tselinograd (1961–1992), Akmolinsk (1930-luku–1961).
Oulu ja Nursultan ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2013 alkaen.
Matera, Italia
Kaupunki sijaitsee Etelä-Italiassa Materan maakunnassa ja siellä on noin 60 000 asukasta. Sassi di Matera on osa vanhaa kaupunkia ja se on Unescon maailmanperintökohde. Se on yksi vanhimmista asuinpaikoista Italiassa. Alue on vuoristoista ja tulolähteinä ovat turismi ja maanviljelys (oliivit ja viini). Materassa on kuvattu useita kansainvälisiä elokuvia.
Matera on ollut Oulunsalon ystävyyskaupunki vuodesta 2010 ja Oulun ystävyyskaupunki vuodesta 2013 alkaen, kun Oulunsalo yhdistyi Ouluun.
Szigetszentmiklós, Unkari
Szigetszentmiklós sijaitsee Tonavan Csepel-saarella Pestin maakunnassa, noin 13 kilometriä Budapestistä etelään. Kaupungin asukasluku on noin 40 000. Alueella on jonkin verran pienteollisuutta ja mm. maan suurin kukkien viljelylaitos. Kaupungin nimi viittaa Pyhään Nikolaukseen, joka on unkariksi Szent Miklós.
Szigetszentmiklós on ollut Haukiputaan ystävyyskaupunki vuodesta 1992. Oulu ja Szigetszentmiklós ovat olleet ystävyyskaupunkeja alkaen vuodesta 2013, kun Haukipudas yhdistyi Ouluun.
Kronstadt, Venäjä
Ystävyyskaupunkitoiminta on keskeytetty toistaiseksi Venäjän Ukrainaan suunnattujen sotatoimien vuoksi.
Kronstadt on vanha linnoituskaupunki Suomenlahden pohjukassa lähellä Pietaria. Se sijaitsee Kotlinin saarella (suomeksi Retusaari). Kaupungin perusti Pietari Suuri vuonna 1703 linnoitukseksi ja Venäjän Itämeren laivaston tukikohdaksi. Osa Kronstadtin linnoituksesta on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon. Kronstadtin asukasluku on noin 43 000, ja se kuuluu hallinnollisesti Pietarin kaupunkiin. Nykyisin Kronstadtiin pääsee mantereelta myös maanteitse patovallin kautta.
Kronstadt on Haukiputaan, Kiimingin ja Yli-Iin ystävyyskaupunki vuodesta 1991. Kronstadt ja Oulu ovat olleet ystävyyskaupunkeja alkaen vuodesta 2013, kun Haukipudas Kiiminki ja Yli-Ii yhdistyivät Ouluun.
Hangzhou, Kiina
Hangzhou on Zhejiangin maakunnan pääkaupunki. Historiallinen kaupunki sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Jangtse-joen suistossa Beijingin ja Hangzhoun yhdistävän Grand Canalin eteläpäässä. Jangtse-joen suisto on yksi maailman tiheimmin asutettuja alueita. Alue teollistui ensimmäisenä Kiinassa ja on ollut jo vuosisatojen ajan maan taloudellinen keskus. Hangzhoussa sijaitseva vuorten ympäröimä järvi Xi Hú ja alueen temppelit, paviljongit ja pagodit ovat innoittaneet kiinalaisten puutarhojen suunnittelijoita, runoilijoita, filosofeja ja tieteilijöitä jo vuosisatojen ajan. Xi Hú on Unescon maailmanperintökohde. Teollisuuden aloja: rahoitusalan palvelut, tietotekniikka, e-commerce, biolääketiede, energian säästäminen ja uudet energiamuodot. Asukkaita Hangzhoussa on noin 10 miljoonaa.
Hangzhou on Oulun ystävyyskaupunki vuodesta 2010.
Lue lisää ystävyyskaupungeista: