Asumisessa syntyvät lietteet
Asumisessa syntyvien saostussäiliöiden, pienpuhdistamojen ja muiden vastaavien säiliöiden jätevesiliete on poistettava tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Umpisäiliöt ja fosforinpoistokaivot on tyhjennettävä tarvittaessa.
Tyhjennyttäminen ja kuljetuksen järjestäminen lietteen käsittelypaikkaan on kiinteistön haltijan tehtävä. Kiinteistön haltija hankkii kuljetuksen jätehuoltoyritykseltä tai muulta kuljettajalta, joka on hyväksytty tai joka on hakenut hyväksymistä ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin. Jätteen omatoiminen kuljettaminen ei ole sallittua.
Kiinteistön haltijan vastaa siitä, että kiinteistöllä olevat lietesäiliöt ja niiden rakenteet ovat ehjiä ja turvallisia käyttää ja tyhjentää.
Lietteiden omatoiminen käsittely
Asumisessa syntyvät lietteet on ensisijaisesti toimitettava käsiteltäväksi jätevedenpuhdistamolle.
Omassa asumisessa syntyvän, hygieeniseksi käsitellyn lietteen saa levittää lannoitteeksi omalle tai omassa hallinnassa olevalle pellolle.
Liete käsitellään hygieeniseksi kalkkistabiloimalla tai muulla Ruokaviraston hyväksymällä tavalla. Lisäksi lietteen käsittelyssä ja peltokäytössä on noudatettava lannoitevalmistelakia (539/2006), nitraattiasetusta (1250/2014) ja maa- ja metsätalousministeriön asetusta lannoitebslmisteista (24/2011).
Lietteen haltija voi ottaa oman lietteensä kanssa käsiteltäväkseen enintään nelljän naapurikiinteistön asumisen lietteet. Naapureiden lietteet on käsiteltävä hygieeniseksi samalla tavalla kuin omakin liete. Ja sen saa levittää lannoitteeksi samalla tavalla kuin oman asumisessa syntyvän lietteen.
Asumisen lietteet Oulun seudun jätehuoltomääräyksissä
Hailuodon, Iin, Kempeleen, Lumijoen, Oulun ja Pudasjärven jätehuoltomääräyksissä asumisen lietteitä koskevat kohdat ovat luvussa 8, pykälät 33-35.