Luonnoneläimet

Tämän sivun sisältö:

Velvol­lisuus auttaa

Luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulaki edellyttävät auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Sille voi tarjota väliaikaisesti suojaa, mutta sitä ei pidä ottaa pitempiaikaisesti elätettäväksi.

Selkeästi loukkaantunut eläin tai yksinäinen, huonokuntoinen poikanen voi tarvita apua. Ennen kun otat eläimen kiinni, seuraa kuitenkin ensin hetki eläintä ja kartoita tilanne. 

Esimerkiksi yksinäiseltä näyttävän linnun- tai jäniksenpoikasen emo saattaa olla poikasen lähellä. Jos ihmisen haju tarttuu poikaseen, emo voi hylätä sen. Täysikasvuiset linnut voivat esittää loukkaantunutta, kun on tarkoitus saada mahdollinen uhka pois pesän tai poikasten läheltä.


Eläimelle turvallinen ympäristö

Jos otat luonnonvaraisen eläimen väliaikaisesti hoitoon tai kiinni kuljetusta varten, käyttäydy rauhallisesti. Hätääntynyt eläin voi yrittää paeta ja puolustautua puremalla, nokkimalla ja kynsimällä. Käytä suojana hanskoja tai pyyhettä. Ole varovainen että et vahingoita eläintä. Esimerkiksi linnuilla on ontot luut, joten ne loukkaantuvat rajusta käsittelystä helpommin kuin muut. 

Luo eläimelle turvallinen, hiljainen, hämärä ja lämmin ympäristö. Sopiva väliaikainen pitopaikka on pahvilaatikko. Laita pohjalle suojaksi esimerkiksi pyyheliina ja huolehdi että ilma vaihtuu ilmareikien kautta. Tarjoa eläimelle vettä sekä mahdollisesti jotain lajille sopivaa ruokaa. 

Jos eläin ei muutaman tunnin sisällä tokene, ota yhteyttä eläinlääkäriin. 

Emme valitettavasti voi noutaa eläintä, mutta voit tuoda sen eläinlääkärin vastaanotolle. Vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on sinulle maksutonta.


Luonnonvaraisen eläimen hoito vastaanotolla


Villieläimet pyrkivät peittämään sairauksien oireita. Silminnähden sairas yksilö, joka antaa ottaa itsensä kiinni, on yleensä hyvin vakavasti sairas. Vangitseminen ja hoitotoimenpiteet stressaavat luonnoneläimiä äärimmäisen paljon. Ne voivat jopa menehtyä siihen.

Kaikille eläimille tehdään hoitoarvio. Jos eläin pystyy selviytymään luonnossa, se hoidetaan ja palautetaan luontoon. Uhanalaisille ja harvinaisille lajeille etsitään jatkohoitopaikka. 

Jos eläintä ei pysty hoitamaan ja se ei tule selviytymään luonnossa, valitettavasti lopettaminen on armollisin ratkaisu.


Toimi näin, jos löydät kuolleen luonnonvaraisen eläimen

Jos löydät pihastasi tai muualta lähistöltäsi yksittäisen kuolleen pienen luonnonvaraisen eläimen, voit haudata sen itse tai laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. 

Ruokaviraston Oulun toimipiste tutkii luonnonvaraisia eläimiä. Voit lukea lisää Ruokaviraston sivuilta