Luonnoneläimet
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Velvollisuus auttaa
Luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulaki edellyttävät auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Sille voi tarjota väliaikaisesti suojaa, mutta sitä ei pidä ottaa pitempiaikaisesti elätettäväksi.
Selkeästi loukkaantunut eläin tai yksinäinen, huonokuntoinen poikanen voi tarvita apua. Ennen kun otat eläimen kiinni, seuraa kuitenkin ensin hetki eläintä ja kartoita tilanne.
Esimerkiksi yksinäiseltä näyttävän linnun- tai jäniksenpoikasen emo saattaa olla poikasen lähellä. Jos ihmisen haju tarttuu poikaseen, emo voi hylätä sen. Täysikasvuiset linnut voivat esittää loukkaantunutta, kun on tarkoitus saada mahdollinen uhka pois pesän tai poikasten läheltä.
Eläimelle turvallinen ympäristö
Jos otat luonnonvaraisen eläimen väliaikaisesti hoitoon tai kiinni kuljetusta varten, käyttäydy rauhallisesti. Hätääntynyt eläin voi yrittää paeta ja puolustautua puremalla, nokkimalla ja kynsimällä. Käytä suojana hanskoja tai pyyhettä. Ole varovainen että et vahingoita eläintä. Esimerkiksi linnuilla on ontot luut, joten ne loukkaantuvat rajusta käsittelystä helpommin kuin muut.
Luo eläimelle turvallinen, hiljainen, hämärä ja lämmin ympäristö. Sopiva väliaikainen pitopaikka on pahvilaatikko. Laita pohjalle suojaksi esimerkiksi pyyheliina ja huolehdi että ilma vaihtuu ilmareikien kautta. Tarjoa eläimelle vettä sekä mahdollisesti jotain lajille sopivaa ruokaa.
Jos eläin ei muutaman tunnin sisällä tokene, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Voit soittaa arkisin klo 8-16 ajanvarausnumeroomme p. 044 703 6780 ja muina aikoina päivystysnumeroomme p. 0600 393 960 (3,60 €/min+pvm/mpm).
Emme valitettavasti voi noutaa eläintä, mutta voit tuoda sen eläinlääkärin vastaanotolle. Eläinlääkärin vastaanotto sijaitsee Nokela-Höyhtyä -alueella osoitteessa Poratie 7. Vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on sinulle maksutonta.
Luonnonvaraisen eläimen hoito vastaanotolla
Villieläimet pyrkivät peittämään sairauksien oireita. Silminnähden sairas yksilö, joka antaa ottaa itsensä kiinni, on yleensä hyvin vakavasti sairas. Vangitseminen ja hoitotoimenpiteet stressaavat luonnoneläimiä äärimmäisen paljon. Ne voivat jopa menehtyä siihen.
Kaikille eläimille tehdään hoitoarvio. Jos eläin pystyy selviytymään luonnossa, se hoidetaan ja palautetaan luontoon. Uhanalaisille ja harvinaisille lajeille etsitään jatkohoitopaikka.
Jos eläintä ei pysty hoitamaan ja se ei tule selviytymään luonnossa, valitettavasti lopettaminen on armollisin ratkaisu.
Toimi näin, jos löydät kuolleen luonnonvaraisen eläimen
Jos löydät pihastasi tai muualta lähistöltäsi yksittäisen kuolleen pienen eläimen, kuten rusakon, voit hävittää raadon itse. Sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä. Yksityisellä alueella alueen haltija vastaa hävityksestä. Jos kuollut eläin on yleisellä uimarannalla tai puistoalueella, ole yhteydessä alueen ylläpitäjään palautepalvelun kautta. Asutusalueen ulkopuolella voit jättää kuolleen eläimen paikoilleen luontoon.
Älä koske kuolleeseen eläimeen paljain käsin. Jänisrutto voi tarttua ihmiseen. Eläintä on käsiteltävä varoen, etteivät turkissa olevat eritteet kulkeudu hengitysteihin.
Pienen luonnonvaraisen eläimen voi hävittää sekajätteenä tai hautaamalla
Hävittäminen kodin jäteastiaan sekajätteenä eli polttokelpoisena jätteenä:
- Käytä vähintään kertakäyttökäsineitä. Kasvomaski antaa vielä lisäsuojaa.
- Siirrä kuollut eläin käsin koskematta muovipussiin. Käytä apuna esimerkiksi lapiota tai suojaa kätesi muovipussilla. Älä sotke pussin ulkopintaa. Sulje pussi.
- Laita kuollut eläin suljetussa muovipussissa sekajätteeseen. Hävitä myös käsineet ja mahdollinen maski sekajätteenä.
- Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Desinfioi kädet.
Hautaaminen:
- Yksittäiset kuolleena löytyneet pieneläimet voi haudata. Hautaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
- Käytä kertakäyttökäsineitä. Voit käyttää myös maskia. Siirrä eläin esimerkiksi lapiolla.
- Hautaa eläin noin 40 senttimetrin syvyyteen paikkaan, jossa hautaaminen on sallittua.
- Hävitä kertakäyttökäsineet ja mahdollinen maski sekajätteenä.
- Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Desinfioi kädet.
Ilmoita suuresta joukosta kuolleita lintuja eläinlääkärille
Lintuinfluenssatilanne on rauhallinen, mutta jos löydät suuren joukon kuolleita lintuja, ilmoita niistä eläinlääkärille puhelinnumeroon 044 703 6781. Älä koske lintuihin. Katso lisätietoja Ruokaviraston sivuilta Kuolleet luonnonvaraiset linnut.
Näytteen voi lähettää tutkittavaksi Ruokavirastoon
Ruokaviraston Oulun toimipiste tutkii luonnonvaraisia eläimiä. Voit lukea lisää kuolleiden eläinten lähettämisestä Ruokaviraston sivuilta.