Kirjaston laitteet
Asiakastietokoneet ja tulostaminen
Kaikissa kirjastoissa on mahdollisuus käyttää tietokonetta. Osa tietokoneista on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, eikä niitä voi varata. Pidempiaikaiseen käyttöön tarkoitetut tietokoneet voi varata Varaamosta. Kaikissa kirjastoissa voi tulostaa Hiukkavaaran kirjastoa lukuun ottamatta.
Tulostus on mahdollista A4- ja A3-koossa, mustavalkoisena tai värillisenä. Tulostuspaperina on tavallinen, 80 g/m², valkoinen paperi. Omia tulostuspapereita, tarroja tai kalvoja ei voi käyttää.
Tulosteet ja kopiot maksetaan asiakaspalveluun. Jos kirjastossa ei ole kassaa, tuloste- ja kopiomaksut lisätään asiakastilille, kirjastokortti tulee olla mukana. Tulostaminen ja kopiointi ei ole mahdollista omatoimiaikana.
Henkilökortinlukija
Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon ja Pekurin kirjastoissa on henkilökortinlukija, jonka voi lainata ja käyttää kirjastossa joko kirjaston asiakaskoneella tai omalla laitteella. Käyttö vaatii kortinlukuohjelman. Lukija on tarkoitettu siru- ja älykorteille, joiden avulla voi vahvistaa henkilöllisyyden tai joita voi käyttää kirjautumiseen. Lukijan avulla voi myös aktivoida henkilökortin sirulla olevan kansalaisvarmenteen, kun aktivointiin tarvittava tunnusluku on mukana.
Kopiointi ja skannaaminen
Kopiointiin ja skannaamiseen tarkoitettu monitoimilaite löytyy Haukiputaan, Jäälin, Kaakkurin, Kaijonharjun, Karjasillan, Kastellin, Kaukovainion, Kiimingin, Koskelan, Maikkulan, Myllyojan, Oulunsalon, Pateniemen, Pekurin, Rajakylän, Ritaharjun, Tuiran, Yli-Iin ja Ylikiimingin kirjastoista. Monitoimilaitteilla voi lähettää skannatut tiedostot sähköpostiin tai laitteeseen kiinnitetylle muistitikulle. Muistitikulta voi myös tulostaa kaikissa edellämainituissa kirjastoissa.
Tärkeitä asiakirjoja ei kannata kopioida päältäsyötön kautta, vaan tasokopiona. Esimerkiksi todistukset voivat olla paksumpaa paperia tai niissä voi olla koholeima, joka aiheuttaa paperin rypistymisen. Kopionti tapahtuu omalla vastuulla.
Tulosteet ja kopiot maksetaan asiakaspalveluun. Jos kirjastossa ei ole kassaa, tuloste- ja kopiomaksut lisätään asiakastilille, kirjastokortti tulee olla mukana. Tulostaminen ja kopiointi ei ole mahdollista omatoimiaikana.
Pekurin kirjastossa kopiot voi maksaa myös kopiokoneen kolikkoautomaatilla tai Oulun seudun liikenteen matkakortille (Waltti-kortille) ladattavalla kopiosaldolla. Saldoa voi ladata matkakortille 10 ja 50 kappaleen erissä Pekurin kirjaston asiakaspalvelussa. Voit käyttää olemassa olevaa matkakorttia tai ostaa kortin Pekurin kirjastosta. Kirjastosta hankitun matkakortin voi liittää myöhemmin Oulu10-palvelupisteillä Oulun seudun liikenteen järjestelmään ja muihin palveluihin. Pekurin kirjastossa matkakortille voi ladata vain kopiosaldoa. Kopiosaldoa ei voi ladata muissa kirjaston tai Oulu10:n palvelupisteissä.
Laminointi
Kiimingin kirjastossa voit kirjaston asiakaspalveluaikoina laminoida A4-kokoisia papereita ilman ajanvarausta. Kylmä- ja kuumalaminointi on mahdollista. Laminointilaitteeseen käytettäviä 2 x 125 mikronin laminointitaskuja voi ostaa kirjastosta. Laminointikertaa kohden yhdelle asiakkaalle myydään enintään 5 laminointitaskua. Omia laminointitaskuja ei voi käyttää.
Mikrofilmien lukulaite
Mikrofilmirullat saa käyttöön ottamalla yhteyttä sähköpostitse Yli-Iin kirjastoon (yli-ii.kirjasto@ouka.fi) tai varaamalla haluamansa mikrofilmit OUTI-verkkokirjastosta ja valitsemalla noutopaikaksi Pekurin kirjaston. Mikrofilmien lukulaite on käytettävissä Pekurin kirjastossa ja sen voi varata käyttöönsä Varaamosta tai kirjaston asiakaspalvelusta.
Mikrofilmejä ei lainata ulos kirjastosta.
Ompelukone
Ompelukonetta voi käyttää Kaijonharjun kirjastossa. Käyttäjällä tulee olla mukanaan omat langat ja muut tarvikkeet. Ompelukoneen käyttöön on ohjekirja.
Paperisilppuri
Paperisilppuri on käytettävissä Pekurin kirjastossa aukioloaikojen mukaisesti ilman ajanvarausta. Silppurin käyttö on maksutonta.
Piano
Voit soittaa Kawai-digitaalipianoa Oulunsalon kirjaston parvella. Soittoaika on tunnin päivässä. Soittoa varten tarvittavat kuulokkeet saat kirjastosta.
Äänitteiden ja kuvatallenteiden digitointi
Pekurin kirjaston Digiverstaalla voi digitoida c-kasetteja ja vinyylilevyjä. Digitointi tehdään CD-R- tai CD-RW-levylle. Levyjä myydään kirjastossa.
Maikkulan kirjastossa on laitteet kaitafilmien ja vhs-kasettien digitointiin. Kaitafilmien digitointi vie aikaa, koska filmi kuvataan ruutu kerrallaan, 3,5 minuutin filmin digitointiin kuluu noin 30 minuuttia. Lopputulos on HD-tasoinen mp4-tiedosto. Vhs-kasettien digitointi tapahtuu reaaliajassa, video tallennetaan CD-R- tai CD-RW-levylle. Levyjä myydään kirjastossa.
Pekurin kirjaston Digiverstaalla on mediatyöasema, jolla voi skannata dioja ja negatiivejä.
Laitteet varataan käyttöön Varaamossa tai kirjaston asiakaspalvelussa.