Viisiosainen webinaarisarja vanhemmuuden tukemiseksi jatkuu torstaina 5. syyskuuta
Oulun kaupunki järjestää syksyn aikana maksuttoman viisiosaisen webinaarisarjan kaikenikäisten lasten vanhemmille sekä kasvatusalan toimijoille. Viisi eri alojen ammattilaista antaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä tärkeistä kasvatusteemoista. Toinen webinaari on vuorossa torstaina 5. syyskuuta klo 18-19.15.
Vaatimukset vanhemmuutta kohtaan ovat kasvaneet: kasvatushaasteet ovat entistä moninaisempia ja vanhemmat ovat monenlaisten kasvatusohjeiden vastaanottajina. Webinaarisarjan toivotaan tuovan selkeyttä, tukea ja vahvistusta kaikille kasvattajille.
Toisen webinaarin luennoitsijana 5.9. on lastenpsykiatri, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä työnohjaaja Janna Manninen aiheenaan Mentalisaatio lasten ja nuorten perheissä - tunteiden säätelyn supervoima. Vastaanottotyön lisäksi Manninen myös kouluttaa sekä kirjoittaa tietokirjoja.
Hyvinvoivienkin perheiden elämään kuuluu väärinkäsityksiä ja tunnemyrskyjä, arkisia huolia ja isoja murheita. Yhteys omaan lapseen tai kumppaniin voi olla kadoksissa: Mitä ihmettä tuo oikein ajattelee ja miksi kummassa toimii noin? Ja miksi minä näin tästä hermostun? Janna Manninen kertoo mentalisaatiokehityksestä ja sen vaikutuksesta perheen ihmissuhteisiin. Webinaarista saa arkisia vinkkejä, joiden avulla voi parantaa keskinäistä vuorovaikutusta ja etenkin aikuisen tunnesäätelyä.
Aikuisella vastuullinen rooli lapsen ohjaajana ja rajojen asettajana
Keijo Tahkokallion luento ”Kuka kasvattaa lapsesi?” 14. elokuuta tarjosi näkemyksiä vanhemmuuden ja kasvatuksen haasteisiin. Tahkokallion keskeinen viesti on aikuisen vastuullinen rooli lapsen ohjaajana ja rajojen asettajana. Lasten ja nuorten aivot eivät ole kehityksellisesti vielä sillä tasolla, että he pystyisivät toimimaan itseohjautuvasti tai säätelemään tunteitaan tarkoituksenmukaisesti.
Aikuisen tehtävänä on Tahkokallion mukaan johdonmukaisesti tukea ja ohjata lasta arjessa sekä tunteiden säätelyn ja stressinsietokyvyn kehittämisessä. Tärkeää on myös pitää kiinni tavallisen arjen perusasioista ja rutiineista. Nämä mahdollistavat lapsen normaalin kehityksen ja luovat turvallisuuden tunnetta.
Keijo Tahkokallio nostaa esiin myös älylaitteiden ja sosiaalisen median liiallisen käytön, joka voi vaikuttaa negatiivisesti lapsen hyvinvointiin, aivojen kehitykseen, oppimiseen sekä vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitoihin. Ratkaisuksi hän suosittelee ruutuajan rajoittamista kotona ja kännyköiden kieltämistä koulussa kokonaan.
Lue lisää webinaareista ja hae 5.9. tilaisuuden osallistumislinkki
Viime kevään Osallistuvassa budjetoinnissa ehdotettiin luentoja vanhemmille, ja oululaiset äänestivät idean myös toteutettavaksi. Ehdotuksessa toivottiin webinaarisarjaa, mikä sisältää asiantuntijaluentoja vanhemmille lasten kasvuun liittyvistä sekä muista ajankohtaisista teemoista. Webinaarisarja toteutetaan Osallistuvan budjetoinnin sekä Oulun kaupungin saaman Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -määrärahalla.