Uskalla olla aikuinen - viisi askelta vanhemmuuden tukemiseen -webinaarisarja jatkuu 5.9.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut järjestää syksyn aikana viisiosaisen webinaarisarjan kaikenikäisten lasten vanhemmille sekä kasvatusalan toimijoille. Viisi eri alojen ammattilaista antaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä tärkeistä kasvatusteemoista.
Webinaarisarjan avaustilaisuus järjestetään Hotelli Lasaretissa 14. elokuuta kello 18-20, ja sen asiantuntijavieraana on psykologi Keijo Tahkokallio. Paikan päälle tulijoille on kahvitarjoilu ennen tilaisuuden alkua. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä.
Syys-joulukuun tilaisuudet järjestetään etätilaisuuksina:
- to 5.9.2024 klo 18–19.15
Mentalisaatio lasten ja nuorten perheissä - kohti sujuvaa vuorovaikutusta, tunteiden ymmärrystä ja kasvatuksen supervoimaa
Janna Manninen, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti - to 10.10.2024 klo 18–19.15
Lasten ja nuorten aivoterveyden edistäminen – ja vähän vanhempienkin!
Mona Moisala, psykologian tohtori, aivojen hyvinvoinnin asiantuntija - to 14.11.2024 klo 18–19.15
Myönteiset ja johdonmukaiset kasvatuskäytännöt lasten ja nuorten käytöshaasteisiin
Riikka Riihonen, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti - to 12.12.2024 klo 18–19.15
Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi
Jarno Paalasmaa, kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori
Vaatimukset vanhemmuutta kohtaan ovat kasvaneet: kasvatushaasteet ovat entistä moninaisempia ja vanhemmat ovat monenlaisten kasvatusohjeiden vastaanottajina. Webinaarisarjan toivotaan tuovan selkeyttä ja vahvistusta kaikille kasvattajille.
Myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan huoltajat tarvitsevat tukea kasvatustyöhönsä. Lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät. Tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi on tärkeää, että kotona on arjessa selkeät rutiinit ja kotiin saadaan tarvittaessa ajoissa apua.
”Koulujen arjessa on huomattu muun muassa lasten netin käyttöön liittyviä negatiivisia vaikutuksia ja tarvetta perheiden hyvinvointitaitojen edistämiseen, jotka liittyvät esimerkiksi uneen, nettiaikaan, päihdekasvatukseen, ruokatietouteen ja perheiden arkirutiineihin. Huoltajat tarvitsevat lisää tietoa edellä mainituista teemoista, sekä lisää yhteistä keskustelua teemojen äärellä. Aikuisten ja lasten välinen vuorovaikutus rakentuu turvallisen arjen kautta”, alueellinen suunnittelija Susanna Kauppinen kuvailee.
Viime kevään Osallistuvassa budjetoinnissa ehdotettiin luentoja vanhemmille, ja oululaiset äänestivät idean myös toteutettavaksi. Ehdotuksessa toivottiin webinaarisarjaa, mikä sisältää asiantuntijaluentoja vanhemmille lasten kasvuun liittyvistä sekä muista ajankohtaisista teemoista. Webinaarisarja toteutetaan Osallistuvan budjetoinnin sekä Oulun kaupungin saaman Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -määrärahalla.