Turvesuon pilottikosteikko ja siitä kertova video ovat valmistuneet
Oulun kaupungin Turvetuotannosta palautuvien alueiden ennallistaminen ja kestävä jatkokäyttö TUPAS-hankkeessa on valmistunut ensimmäinen pilottikosteikko. Kosteikko sijaitsee entisellä turvetuotantoalueella Turvesuolla Sanginjoen valuma-alueella. Kosteikko toteutettiin padottamalla lohkon 3 laskuoja sekä ohjaamalla kosteikolle kahden johdeojan kautta lisää vesiä ulkopuoliselta valuma-alueelta, joka on kooltaan 247 hehtaaria koostuen ojitetuista soista ja metsistä. Rakentamisen yhteydessä parannettiin kosteikon reunalla olevaa patopengertä ja siinä sijaitsevaa ylivirtausuomaa sekä korotettiin viereistä metsäautotietä. Kosteikon suunniteltu pinta-ala on 4,7 ha, keskisyvyys 0,54 m, tilavuus 25 380 m3 ja veden viipymä 31 h. Kokonaispinta-ala vettyvine vaihettumisvyöhykkeineen on 5,7 ha.
Kosteikko toimii hyvänä vesien suojelurakenteena. Se leikkaa valuma-alueelta tulevia virtaamia varastoimalla vettä, jonka seurauksena valuma hidastuu, haihdunta kasvaa, suon vesitilavuus ja varastointikyky kasvavat sekä pohjaveden pinta nousee. Kosteikko pidättää kiintoainetta ja valumavedet puhdistuvat fysikaalisten, biologisten tai geokemiallisten prosessien avulla. Kosteikon rakentamisella myös alueen luonnon monimuotoisuus kasvaa, eliö- ja kasvilajien kirjo runsastuu ja monipuolistuu sekä vesilintujen ja vesikasvien elinympäristöt laajenevat. Lisäksi kosteikolla on positiivinen vaikutus ilmastopäästöihin vähentämällä turvetuotantoalueelta ilmaan vapautuvan hiilidioksidin määrää, sillä turpeen jäädessä vedenpinnan alle, sen hajoaminen lakkaa.
Pilottikosteikon ilmasto- ja vesistövaikutuksia seurataan parin vuoden ajan Syke:n Enari-hankkeessa ja Oulun yliopiston Kestävää kasvua Pohjois-Pohjanmaalle – vihreän siirtymän seurantajärjestelmä -hankkeessa. Oulun kaupungin toimesta tehdään vesistön happamuusmittauksia sekä seurataan luonnon monimuotoisuuden kehittymistä.
Tupas-hankkeen ensimmäiseen ennallistamiskohteeseen, Turvesuon pilottikosteikkoon, voi tutustua myös siitä tehdyn videon kautta, joka löytyy myös hankkeen nettisivulta ajankohtaisista osiosta.
TUPAS-hanke
Oulun kaupungissa on käynnissä Turvetuotannosta poistuvien alueiden ennallistaminen ja kestävä jatkokäyttö TUPAS-hanke. Hanke on kaksivaiheinen: suunnittelu- ja pilotointivaihe vuonna 2024 sekä arvioitu toteutusvaihe vuosina 2025-2027. Hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen on saatu Euroopan unionin osarahoitus (JTF-rahoitus Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus).
Lisätietoa
- hankkeen nettisivulta
- Juha Peuraniemi, hankkeen vastuullinen johtaja, puh. 044 7032380
- Mervi Uusimäki, projektipäällikkö, puh. 040 6708131
- Satu Pietola, ympäristöasiantuntija, puh. 040 6202767
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ouka.fi.