Some - kaksiteräinen miekka – Ajankohtainen vanhempainilta Haukiputaan koululla ja verkossa 16. helmikuuta
Mitä vaikutusta älypuhelimella ja sosiaalisella medialla on oppimiseen ja hyvinvointiin? Mitä mahdollisuuksia ja uhkia sosiaalinen media sisältää? Mitä aikuiset ja vanhemmat voivat tehdä?
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan sosiaalisesta mediasta ja sen vaikutuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin Haukiputaan koululle (Mirjantie 4) torstaina 16.2. klo 17.30-19. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja sitä voi seurata myös verkossa. Tilaisuus striimataan suorana Oulun kaupungin Youtube-kanavalla. Linkki lähetykseen löytyy osoitteesta: ouka.fi/live. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa 14 vuorokautta Oulun kaupungin Youtubessa.
Tutkimusten mukaan vaikeita nettiriippuvuusongelmia esiintyy 2–11 prosentilla nuorista ja riippuvuusriskissä on 10–20 prosenttia nuorista. Oululaisista tytöistä yli 16 % ja pojista yli 10 % ei ole syönyt tai nukkunut netin takia. Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalista kommentointia, ehdottelua, viestittelyä tai kuvamateriaalin näyttämistä on 4.- ja 5.-luokkalaisista tytöistä kohdannut lähes 10 %. Sosiaalinen media on myös helppo kanava löytää ja hankkia päihteitä jo alaikäisenä. Mitä näille asioille on tehtävissä? Mitä muita haasteita sosiaaliseen mediaan liittyy? Entä mitä mahdollisuuksia?
Aiheesta alustaa väitöskirjatutkija Krista Hylkilä Oulun yliopistosta. Sen jälkeen aihetta syvennetään paneelikeskustelussa, jossa ovat mukana koulupoliisi Jarkko Kähkönen, some-vaikuttaja Laurahoo, tunne- ja turvataitokasvatuksen kehittäjäopettaja Satu-Maaria Toppinen ja nuorisotyöntekijä Outi Vilkuna. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Aslak Rantakokko Suomen vanhempainliitosta.
Tilaisuuden järjestää Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden Haukiputaan alueen toimijat.
Oulun kaupunki julkaisi viime syksynä Digiarjen suositukset perheille. Niiden tarkoituksena on tukea vanhempia ja kasvatusammattilaisia digitalisoituneen arjen kasvatustyössä. Suositukset sisältävät vinkkejä keskusteluun lasten ja nuorten kanssa. Digiarjen suositukset perheille löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta www.turvataitokasvatus.fi.