Vanha siniharmaa puinen arkunkaltainen säilytyslaatikko.
Saamelaiskokoelmaan kuuluva kiisa. Kuva: Maisa Lukkari

Pohjois-Pohjanmaan museon saamelaisesineistön toinen osa siirtyy Saamelaismuseo Siidaan

10.09.2024

Pohjois-Pohjanmaan museo lahjoitti saamelaisesineistönsä Saamelaismuseo Siidalle vuoden 2024 alussa. Tammikuussa palautettiin kokoelman tekstiilit, ja nyt on vuorossa pienesineistöä sekä kotapuut ja ahkiot. Lahjoituksen toisen osan luovutus tapahtuu Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmatiloissa tiistaina 10.9.2024.  

Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa kokoelmiinsa Suomen saamelaisten henkistä ja aineellista kulttuuria. Pohjois-Pohjanmaan museon saamelaisesineet on hankittu museolle pääasiassa 1900–1960-luvuilla. 

Yhteisöllisessä saamelaisten tapaamisessa Oulun taidemuseolla 10.9. klo 16–19 on esillä noin kolmisenkymmentä Siidaan palautettavaa saamelaisesinettä, joita on mahdollisuus tarkastella. Paikalle voi tulla jättämään jäähyväiset esineille ja kuulemaan siitä, mitä niille seuraavaksi tapahtuu ja miten niihin tämän jälkeen pääsee tutustumaan. 

“Esillä on useita sarvi- ja luulusikoita, kiisa ja naappuja sekä nukkeja”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon intendentti Eija Konttijärvi. Esillä on myös Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkiston saamelaista kuvamateriaalia. Paikalla on arkistonhoitaja Meeri Rauhala, joka ottaa mielellään vastaan lisätietoja kuvista ja niissä esiintyvistä henkilöistä.