Ouluun rakennetaan valokuitua – kaupunki korjaa kaivutöiden pinnat

02.09.2024

Oulussa on tänäkin kesänä lukuisia kaivutöitä eri puolilla kaupunkia, kun kuntalaisille rakennetaan mm. valokuitua nopeaan tiedonvälitykseen.

Kaivutöitä on tänä vuonna mm. Oulunsalossa, Kaakkurissa, Oulunsuussa, Knuutilassa, Korvensuoralla, Talvikankaalla, Herukassa, Myllyojalla, Parkkisenkankaalla, Haapalehdossa, Kynsilehdossa, Kuivasjärvellä ja Haukiputaalla. Kaikki kaivulupakohteet ovat nähtävissä Oulun karttapalvelussa.

Yritykset vastaavat kaivutöistä ja alueen siistimisestä

Kaivutöistä vastaavat eri yritykset, jotka merkitsevät kohteet työmaataululla. Työmaataulussa lukee yrityksen yhteystiedot sekä työn kesto.

Kaivu-urakoitsijan tulee muotoilla ojat tai painanteet muodoltaan sellaiseen kuntoon, että kuivatus toimii myös rankkasateella. Urakoitsija myös siistii väylät irtoaineksesta. Kaivajan tulee myös korjata kaivukohdan kiveys ja asfaltti väliaikaisella päällysteellä. Kaivuluvan saaja (esimerkiksi valokuituoperaattori) vastaa kohteen kunnossapidosta siihen saakka, kunnes lopulliset korjaukset tehdään.

Jos katu on urakoitsijan jäljiltä jäänyt siistimättä, ole yhteydessä kaivu-urakoitsijaan. Myös mahdollisista vahingoista kuten ojarummun tukkeutumisesta vastaa kaivu-urakoitsija.

Kaivuluvan saaja vastaa myös työnaikaisesta liikenteenohjauksesta. Urakoitsijalla tulee olla hyväksytty liikenteenohjaussuunnitelma, ja työmaan ohi pitäisi päästä koko ajan kulkemaan sujuvasti ja turvallisesti.

Kaupunki korjaa pinnat alueittain

Oulun kaupunki korjaa kadun ja viheralueet kaivu-urakan jälkeen. Ensimmäisenä korjataan asfaltti- ja kiveyspinnat, ja vihertyöt tehdään viimeisenä. Korjauksissa edetään alueittain, eikä korjaustöitä tehdä yksittäisissä kohteissa heti kaivun jälkeen. Korjaustöitä voivat viivyttää myös uudet, eri valokuituyritysten tekemät kaivut samalla alueella.

”Joissakin tapauksissa yritykset kaivavat samassa paikassa peräkkäin. Kunta ei kuitenkaan pysty lain mukaan pakottamaan kaivajia samaan kaivantoon tai määräämään kaivuiden aikatauluja”, toteaa lupapäällikkö Kai Mäenpää.

Kaivulupien suuren määrän takia korjausten aikataulua yksittäiselle kohteelle ei pystytä kertomaan etukäteen.

Valokuituopas auttaa

Kaupunki on laatinut nettisivuilleen valokuituoppaan, joka löytyy osoitteesta www.ouka.fi/valokuituopas. Oppaan tarkoituksena on helpottaa tiedon löytymistä niin valokuituverkon rakentajille, operaattoreille kuin kuntalaisillekin.

Kaivutyöt merkitään ennen niiden aloittamista.