Oulusta löytyi mobiilipelin innostamana yli 4000 ”uutta” rumpuputkea
Oulussa oli kesällä mahdollisuus tienata rahaa bongaamalla katuja ja väyliä alittavia rumpuputkia Crowdsorsa-mobiilipelillä. Bongauksen tarkoituksena oli tuottaa Oulun kaupungille ajantasainen tieto sen kaikista katuja ja väyliä alittavista rumpuputkista.
Bongauksen tuloksena saatiin yhteensä 15 696 Crowdsorsan laaduntarkistuksen läpikäynyttä ja hyväksyttyä kuvaa. Kuvista löytyi yhteensä 8 385 rumpua. Kaupungin aineistosta uupuvia rumpuputkia oli 4 318 eli yli puolet löydetyistä rummuista. Aineistoista havaittiin 251 tierumpua, joiden toinen pää ei ollut kuvattavissa esimerkiksi umpeen kasvamisen vuoksi. Nämä tierummut tarkistetaan ja tarvittaessa puhdistetaan osana kunnossapitotöitä tai pyydetään rummun omistajaa aukaisemaan rumpunsa.
Yli 1000 pelaajaa mukana
Crowdsorsalta saatujen tietojen mukaan rumpuputkien bongaukseen osallistui noin 1000 henkilöä.
”Olemme todella iloisia, kuinka innokkaasti oululaiset ja muut pelaajat lähtivät tähän mukaan”, kertoo projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola Oulun kaupunkiympäristöpalveluista.
Pelaajat ansaitsivat euron jokaisesta ensimmäisenä kuvaamastaan kadun tai väylän alittavasta rummusta. Löydetyt rummut päivittyivät reaaliajassa mobiilipelin kartalle. Pelin osallistujien ilmoitettu ikä vaihteli 9 vuodesta 66 vuoteen niillä, jotka olivat tehneet maksupyynnön Crowdsorsa-sovelluksessa.
Rumpuputkien bongaus alkoi toukokuussa ja kesti siihen saakka, kunnes pelaajat eivät enää löytäneet uusia kohteita. Kuvaamatta jäivät sellaiset kohteet, jotka sijaitsivat esimerkiksi pelloilla tai muuten vaikeakulkuisissa paikoissa.
Kuvien avulla saatiin tieto rumpuputkien sijainnista sekä toimintakunnosta. Saatujen sijaintitietojen avulla kaikkien rumpujen halkaisijat ja vesijuoksujen korot tullaan mittaamaan. Kerätty data on arvokasta tietoa ja se auttaa Oulun kaupunkia hulevesien hallinnassa aina suunnittelusta kunnossapitoon asti.
”Suuret kiitokset kaikille rumpubongaukseen osallistuneille mahtavasta työpanoksesta hulevesienhallinnan hyväksi!” kiittelee Honkamaa-Eskola.