Piirroskuva, jossa on eri tavoin lukevia ihmisiä ja Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki -logo.

Oulusta Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki

19.10.2024

Oulun kaupungilla on tavoitteena olla Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Aloitamme matkan kohti yhteistä päämäärää Lukevin kaupunni -kampanjan avulla.

Kaupunginjohtaja Ari Alatossava avaa kampanjan Oulun Kirjamessuilla lauantaina 19.10.2024. Kampanja tulee näkymään kaupunkikuvassa, kirjastoissa, kouluilla ja kaupungin eri viestintäkanavissa tulevina vuosina. Lukevin kaupunni -kampanjasta vastaa Oulun kaupungin lukemisen ja kirjastoyhteistyön ohjausryhmä.

Lukevin kaupunni -tempauksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on mahdollistaa jokaiselle oululaiselle vahva lukutaito.  Kampanjan tarkoitus on innostaa lukemaan enemmän ja kehittämään lukutaitoa monipuolisemmaksi.​ Yhteisöjä ja yksilöitä halutaan kannustaa tarttumaan kirjoihin ja huomaamaan, miten lukeminen tuo iloa ja lisää hyvinvointia. Lukevin kaupunni -kampanja toteutetaan Oulussa osana kansallista lukutaitostrategiaa.

Kampanjan avulla tehdään näkyväksi myös oululaista lukutaitotyötä. 

“Oulussa lukutaitotyö on aktiivista, monipuolista ja elävää. Erityisesti olemme kunnostautuneet eri toimijoiden välisessä yhteistyössä ja yli organisaatiorajojen toimimisessa, kirjastoyhteistyö on kattavaa varhaiskasvatuksesta lukioon. Lukutaitotyöhön panostetaan Oulussa myös henkilöresurssein kirjastolla ja opetuspuolella” kertoo Elina Kauppila, Oulun kaupunginkirjaston vastaava informaatikko.

Lukukuntoon-lukuhaasteet käynnistyvät

Lukevin kaupunni -kampanjan sydän on Oulun kaupungin lukutaidon edistämisen kehittäjäopettaja Tanja Salon kehittämä Lukukuntoon-lukuhaaste. Sen avulla eri ikäisiä lukijoita kannustetaan jumppaamaan lukutaitolihakset kuntoon ennen lukemisen juhlavuotta 2026. Lukukuntoon-haaste kehittää lukuintoa ja -taitoa matalan kynnyksen tehtävillä. Lukukuntoon-haasteperheeseen kuuluu neljä lukuhaastetta: aikuisten, koululaisten, perheiden ja varhaiskasvatuksen sekä työyhteisöjen lukuhaaste. Haasteet julkaistaan kirjamessuilla 19.10. 

Oulun koulukirjastot ja varhaiskasvatus ovat vahvasti toteuttamassa kampanjaa.

“Oulun koulut ja varhaiskasvatuksen yksiköt ovat ottaneet varaslähdön Lukevin kaupunni -kampanjaan osana valtakunnallista Lokakuu on lukukuu -tempausta ja Oulun koulujen juhlavuotta”, iloitsee Tanja Salo.

“Lukukuntoon-haasteita on otettu käyttöön ja yksiköissä onkin viime päivinä muun muassa mietitty, missä oppilaiden kirjastokortit mahtavat olla ja millaisia koulun aikuisten lempikirjat ovat.”

Lukukuntoon haasteeseen kutsutaan mukaan kaikki oululaiset. Kannustamalla mukaan omat läheiset, ystävät ja työkaverit teemme yhdessä Oulusta Euroopan lukevimman kulttuuripääkaupungin.

Lisätietoa: ouka.fi/lukevinkaupunni