Oulun torin ja rantalaiturin uudistaminen käynnistyvät syyskuussa

Oulun torin alueella ryhdytään uudistustoimiin syyskuun toisella viikolla. Kauppatorin kunnallistekniikan viime syksynä alkanut uudistaminen saatetaan nyt loppuun. Työ saadaan valmiiksi lokakuun 2024 loppuun mennessä. Lisäksi torinrannan huonokuntoinen laituri uudistetaan, satama-allas ruopataan sekä teatterin rantarakenteen uloke uudistetaan. Nämä työt ovat valmiita 2025 loppuun mennessä. Jalankulku ja pyöräily ohjataan työmaan takia kiertoreitille.
28.08.2024

Oulun kaupunki uudistaa Oulun torinrannan aluetta tulevina vuosina merkittävästi. 

Kauppatorin kunnallistekniikan uudistaminen käynnistyi viime vuoden elokuussa. Töitä jatkettiin syksyllä niin pitkälle kuin sääolosuhteet sallivat. Uudistuksessa rakennettiin vesijohdot, viemäröinnit ja sähköt torilla tapahtuvan myyntitoiminnan olosuhteiden parantamiseksi ja nykyaikaistamiseksi. Pysäköintialueen torin puoleiselle reunalle rakennettiin myös uusi tukimuuri. 

Torin kunnallistekniikan uudistaminen saatetaan loppuun kuluvan syksyn aikana. Väliaikaiset asfaltit ja öljysorat poistetaan ja torin kiveykset palautetaan ennalleen. Lisäksi Rantakadun puoleiselle reunalle tulee puurivi ja penkkejä parantamaan torin viihtyisyyttä. Työt käynnistyvät syyskuun toisella viikolla syysmarkkinoiden jälkeen. Työt kestävät arviolta lokakuun loppuun. 

Rantalaituri, ruoppaus ja teatterin rantarakenne seuraavaksi 

Yhtä aikaa torin töiden kanssa käynnistyy myös torinrannan laiturin uusiminen Kiikelin sillan ja Kaarlenväylän sillan välillä. Laiturissa on runsaasti lahovaurioita ja se on paikoin kallistunut sekä painunut. Jos laitureita ei uusittaisi, pahiten vaurioituneet kohdat olisi jouduttu mahdollisesti laittamaan käyttökieltoon. 

Laiturin uudistamisen yhteydessä myös koko torinrannan jalankulku- ja pyörätie valaistuksineen ja rakennelmineen uusitaan. Torinrannan laituriin rakennetaan kiinnittymispaikat ravintola- tai risteilyaluksille. Kiinnittymispaikoille toteutetaan kiinteät vesi-, viemäri- ja sähköliittymät. Laiturialueesta tehdään esteetön sekä pohjoisesta että etelästä saavuttaessa. 

Torinrannan laiturin uusiminen ei vaikuta itse torin toimintaan, vaan kauppatori toimii normaalisti myös kesällä 2025.  Rantareitti joudutaan kuitenkin sulkemaan, minkä vuoksi jalankulkijat ja pyöräilijät ohjataan ohittamaan rantalaiturin työmaa Rantakadun kautta. Torin rannan aittojen liikkeisiin kulkeminen opastetaan Kiikelin sillan puoleisesta päästä.

Ruoppauksella laivoille syvyyttä

Torinrannan laiturin uusimisen yhteydessä ruopataan satama-allas sekä uusitaan teatterin rantarakennetta.

”Ruoppauksella haetaan erityisesti lisäsyvyyttä laiturin viereen, jotta siihen mahtuisi jatkossa ravintolalaivoja”, kertoo rakennuttajainsinööri Vilho Vanhatalo Oulun kaupungilta.

Teatterin rantarakenteen uloke puretaan, ja tilalle rakennetaan ulkonäöltään täsmälleen samanlainen. Uloke on alkuperäinen eli teatterin rakentamisen ajalta 1970-luvulta.

Kaikkiaan torinrannan laiturin rakentaminen, satama-alueen ruoppaus ja teatterin rantarakenteen ulokkeen uusiminen ovat valmiita joulukuun loppuun 2025 mennessä.