Oulun, Kempeleen ja Limingan vuoden lapsiystävällisimmät teot palkittiin Oulu10:ssä
Oulu, Kempele ja Liminka etsivät oman kuntansa vuoden lapsiystävällisintä tekoa yhteisellä kampanjalla lokakuussa. Alle 18-vuotiaat lapset saivat äänestää voittajat Lapsen oikeuksien viikolla marraskuun lopulla. Kaikkien kolmen kunnan voittajat palkittiin yhteisessä tilaisuudessa 13. joulukuuta Oulu10:ssä.
Oulussa lapset äänestivät voittajaksi Perttu Hämäläisen Ylikiimingistä. Oulussa ääniä annettiin yhteensä 1127, joista Perttu Hämäläinen sai 333 ääntä (31 %).
Perustelut:
Perttu Hämäläinen on toiminut Ylikiimingin Vesalan kylässä jo yli kymmenen vuotta opettajana, rehtorina ja nyt apulaisjohtajana. Perttu on kylätoimikunnan aktiivi, joka osaa koota eri toimijat yhteen, jotta alueella saadaan aikaan hyviä asioita.
Perttu on usein alullepanija monen alueella tapahtuvan yhteisen tekemisen osalta. Ilman Pertun jatkuvaa työtä Ylikiimingin Vesalan kylä olisi tapahtumien osalta köyhempi. Perttu on järjestämässä muun muassa joka toinen tiistai Vesala Open -iltoja Vesalan monitoimitalolla, jossa koulu, nuorisopalvelut, kyläyhdistys, päiväkoti, nuoret ja muut toimijat järjestävät toimintaa ylikiiminkiläisille lapsille ja perheille. Vesala Openissa koulun tilat ja toiminnot ovat kaikkien käytettävissä. Tarjolla on erilaista ohjattua tekemistä niin liikunnan, kulttuurin, hyvinvoinnin kuin kädentaitojen osalta. Vesala Openeihin on kutsuttu myös eri harrastustoimijoita, jotta harrastusmahdollisuudet saisivat tietoisuutta ja olisivat saatavilla. FabLab Vesala on kaikilla kerroilla auki.
Perttu Hämäläinen on ahkerasti järjestänyt kylällä talkoita, joiden avulla edistetään lasten hyvinvointia ja viihtymistä alueella. Pertun johtamilla talkoilla on saatu aikaan muun muassa fresbeegolf-rata ja nuotiopaikka koulun läheisyyteen, keppihevosia ja esteitä alueen päiväkotien ja koulujen käyttöön, oppipuutarhoja sekä Vesalan venetsialaiset Oulun päivien yhteyteen.
Perttu ei toimi vain organisoijana, vaan hän kohtaa lapset arjessa poikkeuksellisen hienosti. Hän tekee paljon konkreettista ja merkittävää työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi Ylikiimingin alueella. Tavoitteena on saada yhdessä aikaan yhteistä hyvää koko alueen asukkaille, etenkin lapsille ja nuorille.
Kempeleen voittajaksi äänestettiin Akatemia Action -kerhojen järjestäminen. Kempeleen kokonaisäänimäärä oli 258, joista voittaja sai 93 ääntä (36 %).
Perustelut:
Akatemia Action -kerhojen avulla herätetään lasten kiinnostus harrastusten ja liikunnan eri muotojen pariin. Tavoitteena on lisätä kaikkien koululaisten harrastamisen mahdollisuuksia, mutta erityisesti pyritään tavoittamaan niitä koululaisia, joilla ei vielä harrastusta ole. Toiminta on lapselle maksutonta ja se tapahtuu koulun tiloissa tai sen lähialueilla iltapäivisin koulupäivän päätyttyä. Toiminta sopii kaikille, aiempaa kokemusta harrastustoiminnasta ei tarvita. Harrastustoiminta järjestetään yhteistyössä paikallisten ja lähialueiden seurojen, yhdistysten ja yritysten kanssa.
Teko on lapsiystävällisin matalan kynnyksen luonteensa vuoksi, ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua, sitoutua, ja se on kaikille avoin ja maksuton. Liikunta, leikit ja perheen kesken yhdessä vietetty aika lisäävät lasten ja perheiden hyvinvointia.
Limingassa lapsiystävällisin teko lasten mielestä on Limingan Pallokarhujen toiminta. Se sai 734 äänestä 216 ääntä (30 %).
Perustelut:
Pallokarhut-joukkueen toiminta on vuosikausia tähdännyt siihen, että nuoret voivat omassa kunnassaan harrastaa jalkapalloa mahdollisimman korkealla "sarjatasolla" mahdollisimman pienin kustannuksin. Joukkue on niittänyt myös menestystä - kolmen viimeisen vuoden ajan joukkue on ollut Pohjois-Suomen korkeimmalla sarjatasolla kolmen parhaan joukkueen joukossa. Kuluvan vuoden sijoitus oli P15 Ykkönen -sarjassa pohjoisen toinen. Lisäksi joukkue on tarjonnut mielekästä toimintaa alueen nuorille.
Joukkueen toiminta täyttää suuressa määrin ennalta ehkäisevän nuorisotyön määreen. Kasvaville nuorille - pääasiassa pojille - on tarjottu mielekästä tekemistä jo vuosien ajan. Toiminnan kustannukset on ahkeralla talkoilulla pidetty matalina, joten kasvavat nuoret ovat päässeet kiinni tämän tason huippu-urheiluun murto-osalla vastaavien seurojen kustannuksista. Lisäksi toiminta on ollut sen kaltaista, että nuoret ovat pystyneet osallistumaan harjoituksiin omalla kylällään ilman vanhempien tauotonta kuskausrumbaa.
Tällainen toiminta on varsin harvinaista Limingan kokoisessa kylässä tällä tasolla. Yleensä tämän tasoiset pelaajat viedään muualle jo 13 vuoden iässä. Tällöin harrastamisen kustannukset räjähtävät pilviin ja toimintaa ei järjestetä omalla kylällä. Nyt joukkueessa on vielä mukana pelaajia, jotka ovat jo noin 15−16-vuotiaita oman kylä nuoria.
Oulu, Liminka ja Kempele ovat kaikki mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa. Mallin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja lasten hyvinvointia kunnissa. Vuoden lapsiystävällisin teko -kampanja järjestettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa.