Oululaista pyöräily- ja kävelybaanaa.

Oulun kaupunki palkittiin pyöräilyolosuhteiden kehittämisestä

04.10.2024

Maanrakennusalan neuvottelukunta (MANK ry) on palkinnut Oulun kaupungin pyöräilyinfran pitkäjänteisestä ja päämäärätietoisesta kehittämisestä Iso Tömppä -palkinnolla.  Iso Tömppä -tunnustus voidaan myöntää alalla merkittävästi vaikuttaneelle projektille, hankkeelle, tutkimukselle tai yritykselle. Aiemmin palkinto on jaettu esimerkiksi Raide-Jokerille, Vt12 Lahden eteläiselle kehätielle ja Kehä I Keilaniemessä -hankkeelle. 

Oulussa pyöräliikenteen infraa on kehitetty päämäärätietoisesti 1960-luvun lopulta alkaen. Oulun pyörätieverkko on linjattu autoliikenteestä verkosta erilleen ja se on osaltaan mahdollistanut kustannuksiltaan edullisen, helposti kunnossapidettävän, viihtyisän, turvallisen ja paikoin autoiluakin nopeamman liikkumisen polkupyörällä kaupungin sisällä. Myös pyöräbaanojen rakentaminen muita kaupunkeja nopeammassa tahdissa on ollut mahdollista erillisen pyörätieverkon ansiosta.

Pyöräväylien talvikunnossapitoa on kehitetty Oulussa pitkäjänteisesti. Sen ansiosta Oulu on noussut talvipyöräilyn edelläkävijäkaupungiksi maailmanlaajuisessakin tarkastelussa. Oululainen, ympärivuotinen pyöräilykulttuuri ei ole syntynyt hetkessä, vaan vuosikymmenten tavoitteellisen työn tuloksena. Oulun kaupungin viranhaltijat, päätöksentekijät, asukkaat ja muut sidosryhmät ovat tehneet yhteistyötä tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Oulussa on rakennettu merkittävä määrä pyöräliikenteen alikulkuja, mikä omalta osaltaan mahdollistaa koululaisten omatoimisen ja turvallisen liikkumisen kouluun heti ensimmäisestä luokasta alkaen. Lapsena opittu pyöräilykulttuuri kantaa pitkälle aikuisuuteen saakka. 

Lisätietoa palkinnosta: https://www.mank.fi/tompat/

Oulun kaupungin työntekijöitä Tömppä-palkinnon kanssa Ympäristötalolla.
Oulun kaupungin työntekijöitä Iso Tömppä -palkinnon kanssa Ympäristötalolla.