Kuvituskuva, ilmakuva Oulusta

Oulun kaupunki laatii rasisminvastaisen ohjelman

30.09.2024

Kaupunginjohtaja Ari Alatossava on perustanut moniammatillisen työryhmän, joka valmistelee kaupungin rasisminvastaiselle työlle uuden mallin. 

Rasisminvastaisen työn mallissa keskitytään kolmeen näkökulmaan; rasismin ennaltaehkäisyyn, korjaaviin toimenpiteisiin sekä yhteiskunnalliseen tasoon.  Rasismia ennaltaehkäistään vaikuttamalla erityisesti lapsiin, nuoriin ja perheisiin sekä heidän kanssaan työskenteleviin ammattilaisiin. Rasismin yhteiskunnalliseen tasoon puututaan lisäämällä väestöryhmien välistä vuorovaikutusta ja rakentamalla luottamusta väestöryhmien välille. Oulun kaupunki hakee myös hankerahoitusta, jolla voidaan toteuttaa ainakin osa tulevan rasismin vastaisen ohjelman toimenpiteistä. Hankerahoitus tulee kohdistumaan rakeenteellisen rasismin kitkemiseen, rasismia kokeneiden uhrien tukemiseen ja vihapuheen ennaltaehkäisyyn.

Työryhmää vetää hallintojohtaja Ari Heikkinen ja siinä on jäseniä kaupungin konsernihallinnosta, sivistys- ja kulttuuripalveluista, yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sekä maahanmuuttajaneuvostosta.  Työryhmä voi kuulla myös muita asiantuntijoita. Esitys uudeksi Oulun kaupungin toimenpideohjelmaksi laaditaan 30.11.2024 menneessä.

Laki kotoutumisen edistämisestä velvoittaa kuntia edistämään hyviä väestösuhteita ja rasisminvastaisen ohjelman valmistelu tukee myös kotoutumisen edistämisen lain vaatimuksia. 

Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisella on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi – Oulun kaupungillakin sellainen luonnollisesti on, mutta nyt valmistelussa oleva toimenpideohjelma tulee keskittymään erityisesti rasismin torjuntaan ja sitä kautta täydentää suunnitelmaa konkreettisin toimenpide-esityksin. Lisäksi laki velvoittaa viranomaisia arvioimaan yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava viranomaisen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän ja eriarvoisen kohtelun henkilön taustan perustella, mutta käytännössä rasismi ilmenee suomalaisessa yhteiskunnassa eri muodossa - rakenteellisesti, vuorovaikutuksessa ja päätöksenteossa. Myös tilastojen ja tutkimusten valossa voidaan todeta, että rasismi on yhteiskunnallinen ongelma Suomessa.

Viimeaikaisten tapahtumien vuoksi voidaan todeta, että Oulussa on rasismia. Sitä halutaan nyt torjua yhdessä ja sitä tullaan torjumaan yhdessä. Mukaan tähän yhteistyöhön tullaan kutsumaan Oulussa toimivia organisaatioita, yrityksiä, yhteisöjä ja ihmisiä laajasti mukaan.

 

Rasisminvastaisen ohjelman etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti.