Oulun kaupunki kohdentaa koronajäljitystä, alle 70-vuotiaille ei enää automaattisesti soiteta 31.1. alkaen

28.01.2022

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos on moninkertaistunut päivittäisten tartuntojen määrän joulukuun alun jälkeen ja ruuhkauttanut useissa kunnissa koronavirustestauksen, tartunnanjäljityksen ja perusterveydenhuollon palvelut. Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavat yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä. Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Tartuntatautilain edellyttämää epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei siten enää ole.

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä epidemian hidastamiseksi, sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi ja lähipiirin suojaamiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan. Koronavirustautiin sopivien oireiden tullen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Positiivisesta testituloksesta ei enää soiteta kaikille

Oulun kaupungin tartunnanjäljitys ei enää soita kaikille 31.1. päivänä ja sen jälkeen virallisessa koronatestissä käyneille, jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen. Jäljitys on puhelimitse yhteydessä edelleen 70 vuotta täyttäneisiin ja sitä vanhempiin henkilöihin, raskaana oleviin henkilöihin, sekä sosiaali- ja terveysalan yksiköihin ja työntekijöihin. Virallisella testillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa henkilö tarvitsee todistuksen tartunnasta Kelan tartuntatautipäivärahaa varten.

Tartuntatautitodistuksen saa Oulun omahoidon kautta 31.1. alkaen

Tartuntatautitodistuksen saa tilattua sähköisesti Oulun omahoidon kautta 31.1. alkaen. Tartuntatautitodistus sisältää eristämispäätöksen tai lapsen eristämispäätöksen, joka tarvitaan Kelalta haettavan tartuntatautipäivärahan hakemuksen liitteeksi.

Hae tartuntatautitodistusta 31.1. alkaen täyttämällä tartuntatautikysely Oulun omahoidossa (vaatii tunnistautumisen). Linkki tartuntatautikyselyyn löytyy Omahoidosta 31.1. alkaen, kun kirjaudut sisään. Ammattilainen vastaa sinulle Omahoito-viestillä mahdollisimman pian. Saat tartuntatautitodistuksen vastauksen yhteydessä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi tehdä töitä.

Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.