Oulun kaupungin henkilöstöä valmennetaan kohti inhimillisesti tehokkaampaa työelämää
Keväällä 2024 käynnistynyt Inhimillisesti tehokas -projekti on vuoden mittainen matka organisaatiokulttuurin kehittämiseen. Tarkoitus on luoda uusia työelämää kehittäviä toimintamalleja.
"Tavoitteenamme on oivalluttaa niin johtoa kuin työntekijöitä sekä juurruttaa inhimillinen tehokkuus osallistuvien organisaatioiden arkeen", Terveystalon organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa kertoo.
Oulun lisäksi mukana ovat Scania, KEVA, Rantalainen, Eurofins, Drama Queen Communications, Tapaus, Nordea Life, Biisoni, Unicef ja SOS-Lapsikylä. Oulu edustaa osallistujista ainoana kuntasektoria.
"Mukana olevat organisaatiot edustavat laajasti eri toimialoja, mikä mahdollistaa monipuolisen näkökulman ja uusien mallien testaamisen erilaisissa työympäristöissä. Projekti toimii lähtölaukauksena työhyvinvoinnin ja suorituskyvyn kehittämiselle kaikilla suomalaisilla työpaikoilla", Sahimaa kertoo.
Hyvinvoiva henkilöstö keskiössä
Oulun kaupunki haluaa projektin avulla kehittää työhyvinvointia ja viedä samalla kaupungin työelämän kulttuurista ilmastonmuutosta kestävämpään suuntaan.
“Haluamme kehittyä niin, että työ on hyvin suunniteltua ja tavoitteet ihmisen kokoisia. Tällä kertaa olemme keskittyneet erityisesti varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän kehittämiseen, mutta lisäksi tavoittelemme tältä tutkimusmatkalta konkreettisia työkaluja, jotka tukevat hyvinvointia koko Oulun kaupungin organisaatiossa”, Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja Tuomas Halonen avaa.
Projektiin osallistuminen oli kaupungille luontevaa, sillä sen tärkeät teemat, inhimillisyys ja hyvinvointi, kytkeytyivät yhteen Oulun tavoitteiden ja arvojen kanssa. Hyvinvoiva henkilöstö on yksi kaupungin strategisista painopisteistä, jonka edistäminen tarkoittaa esimerkiksi työssä onnistumisen tukemista, yhdessä tekemistä ja jokaisen arvostamista. Työhyvinvoinnin edistäminen on Oulussa osa päivittäistä johtamista, esihenkilötyötä ja työntekoa.
“Haluamme luoda avoimen ilmapiirin, jossa jokainen voi onnistua omassa työssään. Samalla olemme matkalla kohti yhtenäistä toimintakulttuuria, Halonen jatkaa.
Terveystalon asiantuntijat tukevat mainittua varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän kehitystyötä muun muassa Oulun kaupungin päiväkodinjohtajille ja varajohtajille suunnattujen haastatteluiden sekä niistä esiin nousseiden teemojen ympärille rakennettujen työpajojen avulla.
Tutkimus kertoo suomalaisen työelämän tilasta
Projektissa tutkitaan muun muassa työssä jaksamisen ja palautumisen merkitystä tuottavuudelle sekä kehitetään konkreettisia toimintatapoja, joilla voidaan tukea työntekijöiden hyvinvointia.
"Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja sen mukana muuttuvat myös työhyvinvoinnin tarpeet. Haluamme näyttää, että inhimillisyys ja tehokkuus voivat kulkea käsi kädessä ja johtaa parempiin tuloksiin niin työntekijöiden kuin organisaatioidenkin näkökulmasta", Sahimaa muistuttaa.
Inhimillisesti tehokas -projekti on käynnissä vuoden 2024 loppuun asti. Se huipentuu kattavaan kyselytutkimukseen, jolla selvitetään työikäisten suomalaisten näkemyksiä työelämän nykytilasta sekä inhimillisestä tehokkuudesta.
Kaikille avoin kyselytutkimus on vastattavissa 23.10.–6.11.2024, ja siihen osallistumalla jokainen voi edistää inhimillisesti tehokasta työelämää. Vastaminen vie noin 10 minuuttia ja se tapahtuu täysin anonyymisti. Voit osallistua kyselyyn Taloustutkimuksen sivuilla. Kyselyn tulokset julkaistaan vuoden 2025 alkupuolella.
Lue lisää Inhimillisesti tehokas -projektista.