Oululaisia nuoria rikoksentekijöitä autetaan yhteisövaikuttavuusmallin avulla

26.09.2024

Oulun kaupungin alueella on aloitettu työskentely alle 29-vuotiaiden rikostaustaisten parissa yhteisövaikuttavuusmallin keinoin. Tavoitteena on muodostaa nuoren ympärille yhtenäinen palvelukokonaisuus, jonka avulla nuori saa kiinni elämänhallinnasta sekä rikoksettomasta elämästä. Toiminnan kohderyhmänä ovat oululaiset alle 29-vuotiaat rikoksesta epäiltynä olevat tai rikokseen syyllistyneet nuoret. Toiminta on asiakkaille maksutonta ja vapaaehtoista.  

Yhteisövaikuttavuusmalli on eri organisaatioiden muodostama verkosto, joka kohdistamalla ja yhdistämällä toimintansa edistää asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä pyrkii ehkäisemään uusintarikollisuutta. Pilottia koordinoi Rikosseuraamuslaitoksen Oulun yhdyskuntaseuraamustoimisto sekä Oulun kaupungin ja Pohteen koordinoima NURRI-toiminta. 

Palveluverkosto on aloittanut toimintansa huhtikuussa 2024, ja toimintamallin kokeiluaika jatkuu vuoden 2024 loppuun, jolloin toiminnan onnistuminen ja jatkotarve ratkaistaan. Tähänastiset kokemukset ovat olleet lupaavia.

Oulun alueen toimijat ovat halunneet sitoutua työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen ja pitävät tärkeänä rikoksiin syyllistyneiden nuorten oikea-aikaista tukemista. Nuorten rikoksentekijöiden yhteisövaikuttavuusverkostoon kuuluvat tällä hetkellä alla olevat toimijat. Verkostoon voidaan lisätä palveluntuottajia tarpeen mukaan.

  • Asumisneuvonta, Oulun kaupunki
  • Oulun TYP - Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu, Business Oulun työllisyyspalvelut
  • Oppivelvollisuusvastaava, Oulun kaupunki 
  • NURRI-toiminta, Oulun kaupunki ja Pohde
  • Vamos Oulu, HDL Diakonissalaitos
  • ODL, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr
  • Katu2.0-hanke, OsNa Ry
  • Päihdehuollon avopalvelut, Pohde
  • Nuorten sosiaalipalvelut, Pohde
  • Alueelliset psykiatriset palvelut ja mielenterveyspalvelut, Pohde
  • Rikosseuraamuslaitos

Asiakasprosessi käynnistyy ottamalla yhteyttä NURRI-toimintaan, jolloin asiakkaan tilanne ja tarpeet arvioidaan. Kartoituksen jälkeen NURRI kokoaa tarvittavat toimijat ja kutsuu heidät sekä asiakkaan yhteiseen verkostotapaamiseen. Eri toimijoista koostuvan verkoston tavoitteena on luoda yksilöllinen suunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa. Suunnitelman toteutumista seurataan jatkotapaamisilla. 

Tähän mennessä asiakasverkoston kautta on tuotettu palvelut viidelle nuorelle, joiden kanssa verkostot ovat tavanneet kymmenen kertaa. 

Nuorten rikoksentekijöiden yhteisövaikuttavuusmallia on alun perin lähdetty kehittämään vuoden 2023 alussa yhteistyössä Oulun yliopiston työelämäprofessorin Mika Niemelän, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden suunnittelupäällikön Tuula Takalon ja Rikosseuraamuslaitoksen Oulun yhdyskuntaseuraamustoimiston yksikönpäällikön Kati Kettukiven kesken. 

Itsenäisyyden juhlavuoden lasten säätiön (Itla) ja Oulun yliopiston yhteisövaikuttavuustyön tavoitteena on tukea lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen, kehitysympäristöjen sekä yhteisöjen uudistumista tutkimuksen avulla. Yhteisövaikuttavuustyön avulla pyritään vahvistamaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden pärjäävyyttä ja sujuvaa arkea. 

Lisätietoja yhteisövaikuttavuustyöstä