Oululaiset lapset ja huoltajat tyytyväisiä iltapäivätoimintaan
Oulussa toteutettiin tänä keväänä kolmannen kerran lukuvuosittainen palautekysely iltapäivätoimintaa osallistuville lapsille ja heidän huoltajilleen. Vastausprosentti kyselyyn on ollut 43-45 %. Tänä keväänä vastauksia saatiin 505.
Kolmen viime vuoden vastauksien välillä ei ole suuria eroja: lapset ja huoltajat kokevat toiminnan hyväksi ja tärkeäksi. Lasten antamien tähtien keskiarvo on 4,39 ja huoltajien antamien 4,50, kun maksimi on viisi tähteä.
Lapsilla on iltapäivätoiminnassa yleensä paljon kavereita; tätä mieltä on 95 prosenttia lapsista. Kiusaamista on suhteellisen vähän. Ohjaajat puuttuvat kiusaamiseen ja tukevat lapsia erimielisyyksien sopimisessa. Lapset kokevat toiminnan turvalliseksi ja yleensä viihtyvät siellä hyvin. Toiminnassa leikitään ja touhutaan iltapäivisin kaikkea kivaa niin sisällä kuin ulkona.
Iltapäivätoiminta vastaa hyvin huoltajien toiveita. Vanhemmille on tulosten mukaan tärkeintä, että iltapäivätoimintaympäristö on turvallinen ja että he tietävät missä lapsi on. Kaverit, välipala ja ulkoilu ovat myös huoltajille erittäin tärkeitä.
Huoltajien ja lasten toiveet eivät aina käy yksiin
Huoltajat pitävät tärkeänä, että lapset ovat mahdollisimman paljon ulkona. Monen lapsen mielestä ulkona ollaan liikaakin, etenkin talvella, kun on kylmää ja pimeää. Huoltajat arvostavat myös sitä, että lapsilla on monipuolista tekemistä ja sitä, etteivät lapset ole puhelimella tai pelaamassa netissä. Lapset vastaavasti toivoivat mahdollisuutta olla puhelimessa ja pelata netissä.
Lasten ja huoltajien mielestä suurimmat haasteet toiminnassa ovat meteli ja pienet tilat. Suurin osa toiminnasta on kouluilla. Tilan puute on suurinta kello 12–15, kun luokissa on edelleen opetusta. Hyvällä koulun ja iltapäivätoiminnan yhteistyöllä toiminta kuitenkin pystytään järjestämään hyvin ja turvallisesti.
Meteli ja levottomuus on myös suuri haaste. Sitä pyritään hillitsemään jakamalla lapsia pienempiin ryhmiin ja eri tiloihin mahdollisuuksien mukaan. Usein kova ääni tulee vain siitä, kun 25–30 lasta leikkii ja touhuaa iloisesti. Jos aikuisia on saman verran esimerkiksi kahvitauolla, keskustelusta syntyy yllättävän paljon ääntä.
Iltapäivätoimintaa on tässä muodossa järjestetty Oulussa jo vuodesta 1997 alkaen. Perusopetuslakiin aamu- ja iltapäivätoiminta tuli vuonna 2004. Opetushallitus teki vuosina 2004–2017 säännöllisesti palautearviointeja, joissa Oulun tulokset olivat aina keskiarvon yläpuolella.
Lue lisää Oulun iltapäivätoiminnasta.