Oululaiset lajittelevat biojätettä laiskasti
Oululaiset lajittelevat biojätettä edelleen laiskasti, osoittaa Kiertokaaren toteuttama sekajätteen koostumustutkimus. Taajamien pientaloja koskeva biojätteen lajitteluvelvoite ei vielä näy suurena parannuksena lajittelussa.
”Suunta on oikea, mutta odotimme parempaa tulosta. Uuden lajitteluvelvoitteen vuoksi biojätettä ei tulisi olla taajamassa sijaitsevien pientalojen sekajätteen joukossa juuri lainkaan, mutta siltä luvut eivät vielä näytä”, Kiertokaaren kiertotalouspäällikkö Antero Kiljunen pohtii.
Biojätettä oli pientalojen sekajätteen joukossa 27,5 prosenttia, kun osuus oli vuosi sitten 35 prosenttia. Lajittelututkimuksessa oli mukana noin 1100 kilon otos oululaisten sekajätepusseja kuudelta asuinalueelta sekä omakotitaloista että kerrostaloista.
Tuhannet eivät ole vielä valinneet keräystapaansa
Tuloksiin voi vaikuttaa esimerkiksi lajittelumuutoksen tuoreus: biojätteen lajitteluvelvoite on ollut voimassa vasta muutamia kuukausia.
”Omakotitalojen astiatoimituksissa on ollut viiveitä, minkä vuoksi osa asukkaista ei luultavasti ole ehtinyt juuri lajitella biojätettä siihen päivään mennessä, kun jäteotannat kerättiin”, Kiljunen arvelee.
Kiljunen arvioi, että vasta vuoden päästä toteutettavassa seuraavassa tutkimuksessa nähdään, miten suureksi lajittelemattoman biojätteen määrä todella vakiintuu pientaloissa.
Tiedossa on, että tuhannet velvoitteen piirissä olevat omakotikiinteistöt eivät ole vielä valinneet biojätteen keräystapaansa. Asukkaat voivat kuitenkin edelleen liittyä Kiertokaaren järjestämään biojätekeräykseen joko sähköisessä asioinnissa tai ottamalla yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun (p. 08 5584 0020, ark. kello 8–16).
Vaihtoehtona biojätteen erilliskeräykselle on kompostointi.
Muovipakkauksia paljon sekajätteessä
Koostumustutkimuksen mukaan oululaiset jättävät biojätteen ohella eniten lajittelematta muovipakkauksia (15,2 %), paperia (7,8 %) sekä kartonkia ja pahvia (7,6 %).
Kuitenkin usean kierrätyskelpoisen jätteen määrä sekajätteessä laski eli lajittelu on hieman parantunut viimevuotiseen tutkimukseen verrattuna. Esimerkiksi muovipakkausten määrä laski 17 prosentista 15,2 prosenttiin.
Syyskuun 2024 alussa toteutetussa tutkimuksessa Oulun yliopiston opiskelijat kävivät läpi sekajätteeseen laitetut roskapussit kuudelta asuinalueelta. Opiskelijat lajittelivat niiden sisällön noin 30 eri jätejakeeseen. Jätejakeet punnittiin ja niistä laskettiin prosenttiosuudet.
Sama tutkimus toteutettiin syksyllä 2023 hieman pienemmillä jätemäärillä.