Kaupungintalon juhlasali

Oululaiset juhlivat kaupungintalon avajaisia – lähes 17 000 kävijää osallistui avajaisviikon tapahtumiin

14.10.2024

Oulun kaupungintalon avajaisviikko keräsi suuren suosion, kun lähes 17 000 oululaista osallistui viikon aikana järjestettyihin monipuolisiin tapahtumiin. Kaupungintalo avattiin yleisölle kolmen vuoden mittavan remontin jälkeen, ja avajaisviikon aikana talon uudet tilat todistettiin monikäyttöisiksi. Ohjelma sisälsi tanssiaisista syystoriin ja klubi-illasta elokuvanäytökseen. Kellarikerrokseen remontoiduissa uusissa näyttelytiloissa vieraili viikon aikana 3460 kävijää tutustumassa Pohjois-Pohjanmaan museon ’Seurahuone – kaupunkilaisten talo’ ja Oulun taidekoulun ’Kaupunkitarinoita’ -näyttelyihin. 

 

Kolme vuotta kestäneen remontin jälkeen kaupunkilaisille avoimin ovin avattu kaupungintalo houkutteli lähes 17 000 kävijää viikon aikana. Vilkkain päivä oli lauantai, jolloin kävijämäärä ylitti 5000 henkeä. Avajaisviikon monipuolisen ohjelmiston suunnittelu aloitettiin jo vuosi sitten, ja se sisälsi erilaisia tapahtumia eri-ikäisille kohderyhmille, myös ainutkertaisen tilaisuuden kahdelletoista parille, jotka vihittiin sunnuntaina kaupungintalon juhlasalissa. 

Kaupungintalon avajaisviikko osoitti, että kaupungintalon tilat soveltuvat monenlaisiin tapahtumiin remontin jälkeen ja avajaisviikosta saatujen kokemusten perusteella taloa voidaan avata entistä monipuolisemmin yleisölle. 

”Kaupungintalo haluttiin avata yleisölle remontin jälkeen, mutta ei ole mitään valmista sapluunaa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Avajaisviikon ohjelmistosta muodostui monipuolinen, ja saimme paljon arvokasta kokemusta siitä, millaisiin erilaisiin tapahtumiin kaupungintalon tilat jatkossa soveltuvat”, kaupungintalon avajaisten tapahtumatuottaja Eeva Ojala toteaa. 

Kaupungintalon avajaisviikon ohjelmiston suunnittelussa on ollut mukana sadan hengen tiimi edustaen kaupungin eri yksiköitä, yhdistyksiä ja kaupungin kulttuurikumppaneita.

”Aloitimme kaupungintalon avajaisviikon suunnittelun vuosi sitten. Lopullisesta ohjelmatoteutuksesta vastasi arvioni mukaan liki 200 henkeä”, Ojala sanoo. 

Oppia kulttuuripääkaupunkivuotta varten

Kaupungintalon virastomestareille avajaisviikko toi uudenlaisia haasteita, kun suuren yleisön kiinnostus avoimien ovien aikana yllätti. Kokemukset kaupungintalon avajaisviikosta tarjoavat arvokasta oppia tulevia tapahtumia, kuten Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta varten.

”Palo- ja turvallisuusmääräysten vuoksi yleisöä ei voi ottaa sisään kaupungintalolle 500 henkeä enempää ja vastaavia tilanteita, että ovella on väkeä jonoksi asti, ei usein ole ollut. Viikko on ollut opettavainen myös tulevaa kulttuuripääkaupunkivuotta ajatellen, jolloin talolle sijoittuva Rauhankone-teos varmasti kiinnostaa yleisöä ja ehkä jatkossa talolla nähdään enemmän näitä yleisöä vetäviä tapahtumia”, virastomestari Ville Räisänen arvioi.

Kaupungintalon tiloihin pääsee tutustumaan myös jatkossa, sillä kaupungintalon ravintola on avoinna lounasaikaan myös kuntalaisille ja talon kellarikerroksessa uusissa näyttelytiloissa Pohjois-Pohjanmaan museon Seurahuone – kaupunkilaisten talo -näyttely on avoinna elokuulle 2025 saakka. Kaupungintalon näyttelytiloihin on esteetön sisäänkäynti Hallituskadun puolelta, näyttelytilojen aukioloajat tarkentuvat lokakuun aikana.