Iltamaisema, kuvituskuva

Oulu mukana kuntien datapilotti AlueAvaimessa

10.09.2024

Oulun kaupunki on mukana kuntien datapilotti AlueAvaimessa. AlueAvain on kaksivuotinen Suomen kuuden suurimman kaupungin pilottihanke, jossa tuodaan yksilötason ajantasaiset rekisteriaineistot mahdollisimman käyttökelpoisesti kuntien päätöksentekijöiden hyödynnettäväksi. 

AlueAvain pyrkii löytämään yhteiskunnallisesti kiinnostavia kysymyksiä yhteistyössä päätöksenteon valmistelijoiden kanssa. Kunnissa tehdään päivittäin pienempiä ja suurempia asukkaiden elämään vaikuttavia päätöksiä. Mitä paremmin päätöksentekijällä on aiheeseen liittyen tietoa, sitä parempia päätöksiä osataan tehdä. 

Tutkimusryhmä toimii Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella ja sitä tehdään yhteistyössä Kuutoskaupunkien verkoston ja Kuntaliiton kanssa. AlueAvaimen akateemisena johtajana toimii kaupunkitaloustieteen professori Tuukka Saarimaa. 

Analyyseihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa AlueAvain – Vaikuttavaa tietoa Suomen suurimmista kaupungeista

Huomionarvoinen muutos on tapahtunut aineiston ajantasaistumisessa ja Tilastokeskuksen parantuneissa toimintatavoissa. Kun vielä pari vuotta sitten kaikki sektorirajat ylittävät yhdistetyt datat olivat vähintään kaksi vuotta vanhoja, nykyään tieto maksetuista palkoista, eläkkeistä ja tulonsiirroista päivittyy käytännössä ajantasaisesti. Myös esimerkiksi tieto ihmisen asuinpaikasta on ajantasaista. Tilastokeskus kehittää datavarantoaan jatkuvasti.