Kuvituskuva, Oulu

Oulu luo suuntaviivoja konkreettisen rasisminvastaisen ohjelman tekemiseen

18.10.2024

Oulun kaupunki on luomassa rasisminvastaista ohjelmaa. Työryhmätyöskentely kestää marraskuun 2024 loppuun asti, ja sen jälkeen alkaa konkreettinen työskentely ohjelman sisältöjen parissa. Ohjelma tulee olemaan koko Oulun ja kaikkien oululaisten yhteinen. 

Kaupunginjohtaja Ari Alatossavan asettaman työryhmän tavoitteena on laatia raamit konkreettiselle rasisminvastaiselle ohjelmalle, joka sisältää selkeitä painopisteitä. Suunnitelmissa on panostaa esimerkiksi rasismin uhrien tukeen ja neuvontaan sekä lasten oikeuksiin, segregaation ja asuinalueiden eriytymisen torjumiseen, kaupungin turvallisuuden tunteen kasvattamiseen, kaupungin omien henkilöstöhallinnon käytänteiden kehittämiseen jne. 

Työtä varten tavoitellaan kattavan oululaisen toimijaverkoston rakentamista, ja niinpä siihen halutaan vahvasti mukaan niin oululaiset yksityisen ja julkisen sektorin toimijat, mukaan lukien kaupungin omat yksiköt, kuten koulut ja päiväkodit. Samalla luodaan suunnitelmaa, miten oululaiset laajassa mitassa kutsutaan mukaan ohjelman toteuttamiseen. Syksyn aikana on tarkoitus luoda rasisminvastaisen ohjelman Oulun tavoitteet vuosille 2025 ja 2026.

Tietoa ja tausta-aineistoa kootaan ja resursseja kohdennetaan oikeisiin toimenpiteisiin. Euroopassa on jo olemassa rasisminvastaisten kaupunkien verkosto, jonka parhaita käytäntöjä hyödynnetään. Suomen valtiolla on oma rasisminvastainen ohjelma ja Oululla yhdessä muiden kuuden suurimman kaupungin kanssa on oma roolinsa valtion ohjelman toteuttamisessa.

Rasisminvastainen ohjelma tulee edesauttamaan hyvän hallinnon ja yhdenvertaisuuden toteuttamista kaupungissa. Sen toivotaan lisäävän kaupungin vetovoimaisuutta myös tulevaisuudessa.

Oulun kaupungin rasisminvastaisen työryhmän toinen kokous pidettiin 15.10.2024. Kokouksista tiedotetaan säännöllisesti.