Oulu Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Oulu haluaa luoda suuntaviivat Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden juurruttamiseksi kaupunkiin

10.10.2024

Oulun kaupungin Oulu2026-yhteistyöryhmä kokoontui 30.9. ja kävi keskustelua Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 perinnöstä ja sen juurruttamisesta osaksi kaupungin toimintaa myös tulevaisuudessa. Vuoden 2026 perinnön juurruttamien on olennainen osa onnistunutta Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Yhteistyöryhmän tehtävänä on luoda suuntaviivat sille, miten kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutukset saadaan pysyviksi ja pitkäkestoisiksi. Lisäksi yhteistyöryhmän suunnittelee ja toteuttaa toimenpiteitä vuoden 2026 käytäntöjen juurruttamiseksi.

Kulttuurikaupunkivuosi kasvattaa kulttuurin merkitystä kaupungin vetovoiman ja elinvoiman luojana. Esimerkiksi Turun pääkaupunkivuonna 2011 aluetalouden kasvuksi arvioitiin 260 miljoonaa euroa ja uusia työpaikkoja luotiin yli 3300 henkilötyövuoden edestä. Oulu2026-vuoden odotetaan tuovan samanlaisia positiivisia vaikutuksia, ja tavoitteena on saada nämä vaikutukset juurrutettua pysyviksi.

Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tulee näkymään mm. tuhansina tapahtumina ja satojen kumppaneiden kautta. Kulttuuri-ilmastonmuutos näkyy mm. siinä, että joka päivä on Oulu2026-ohjelmaa, odotettavissa on noin 2 miljoonaa osallistujaa ja matkailijamäärän oletetaan kasvavan 20 %. Lisäksi kiinnostusta on herättänyt taide ja teknologia -teema, joka on mukana 70 % tuotannoissa.

Oulu2026-yhteistyöryhmä jatkaa kulttuuripääkaupunkivuoden perinnön ja juurruttamisen edistämistä mm. kartoittamalla aikaisempien kulttuuripääkaupunkivuosien toimintamalleja ja luomalla kokonaiskuvaa eri kulttuuri- ja tapahtumatoimijoiden nykytilanteesta. Asiaa käsitellään lisää yhteistyöryhmän seuraavissa kokouksissa.