Linnunradan suurin kirjavinkkaus – Kohti lukulomaa! -vinkkausviikko tavoitti ennätysyleisön
Joka vuosi Oulun kaupunginkirjaston kirjavinkkarit saattelevat lapset ja nuoret syyslomalle lukuvinkkien kera. Tänäkin vuonna on meneillään valtakunnallinen kampanja, Syysloma on lukuloma. Vinkkauksessa kerrotaan kirjan tapahtumista tiiviisti ja jännittävästi, mutta ei paljasteta loppuratkaisua. Vinkkarit esittelevät kirjoja niin, että kuulija haluaa lukea ne itse.
Tänä vuonna etävinkkauksissa oli ennätysmäärä osallistujia, yli 13 000 lasta ja nuorta opettajineen! Suosion kasvu on ollut voimakasta, edelliseen vuoteen verrattuna osallistujamäärät ovat kaksinkertaistuneet. Noin 70 % etävinkkausviikon osallistujista on Oulusta, loput muista Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnista.
Kirjastoreitin Kohti lukulomaa! -etävinkkaukset ovat niille koululaisille, joille ei ole lähitoteutuksena kirjavinkkauksia. Etävinkkausten ansiosta kirjasto pystyy tarjoamaan vinkkauksen kaikille perusasteen ja lukion oppilaille. Myös opettajilta on tullut kiittävää palautetta:
“Etäkirjavinkkaus on mainio matalan kynnyksen tapa osallistua Lukemisen superviikkoon suoraan omasta luokkahuoneesta. Sen kun napsauttaa videon päälle!”
“Harmittava totuus on, että opettajan kiireisessä arjessa on hankala itse pysyä perillä uusimmista nuortenkirjoista. Ihanaa, että kirjastoammattilaiset auttavat tässä!”
Kirjavinkkauksia on kehitetty yleisöjen arkeen sopiviksi. Nykyään vinkkaukset kuvataan etukäteen ja linkki lähetetään mukaan ilmoittautuneille opettajille. Näin vinkkaukset pystytään katsomaan päiväkodeissa ja kouluissa oman aikataulun mukaan. Kirjaston verkkosivujen kautta vinkkauksia pääsevät katsomaan kaikki muutkin.
“Tieto hyvin toimivasta palvelusta on selvästi tavoittanut asiakkaat. Tänä vuonna laajat etävinkkaukset olivat myös osa Oulun koulujen juhlavuotta, “Lukemisen superviikkoa” ja tietenkin Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki -kokonaisuutta” kirjaston vastaava informaatikko Elina Kauppila kommentoi vinkkausten valtavaa suosiota.
Vinkkausviikko näkyy kirjastolaisten arjessa monin tavoin
Etävinkkausviikon järjestelyt vaativat monenlaista osaamista ja järjestelyä kirjastolla. Joka vuosi mukaan saadaan innokkaita vinkkareita, jotkut ovat olleet mukana alusta saakka. Osalle kameralle vinkkaaminen on jännittävämpää, kuin luokassa vinkkaaminen. Osalle taas toisin päin.
Yksi vinkkareista, kirjastoautossa työskentelevä Elina Kanerva, kuvailee etävinkkausviikon tunnelmia:
“Minusta tuntuu nöyrältä, liikuttavalta, hirveän innostavalta, kutkuttavalta ja jännittävältä ajatus siitä väkimäärästä, joka linjoilla on. Kirjavinkkausten vaikuttavuus tulee hyvin konkreettisesti esille kirjastoauto Onnelissa ja Kaunossa, kun asiakkaina on kymmeniä kouluja ja sata päiväkotia, joista tullaan lainaamaan etävinkkauksissa vinkattuja kirjoja.”
Oulun kaupunginkirjaston etävinkkaustoiminta käynnistettiin pikavauhtia keväällä 2020, kun oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Matkan varrella on opittu paljon ja toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti eteenpäin. Tekniset ratkaisut ovat kehittyneet ja toteutustapoja on muokattu opettajien toiveiden mukaan.
Vinkkauksia on yhteensä kahdeksan eri ikäisille lapsille ja nuorille. Lisäksi oululaisille osallistujille on tarjolla kaksikielinen pohjoissaame-suomi satutuokio. Tavoitteena vinkkareilla on valita mukaan mahdollisimman kiinnostavia ja innostavia kirjoja, monipuolisesti eri genreistä. Tarinoiden yllätyksellisyyttä unohtamatta. Mukana on sekä kotimaista kirjallisuutta että käännöksiä. Myös erilaiset lukijat ja selkokirjat huomioidaan kirjalistoilla. Yhden vinkkauksen pituus on noin 20 minuuttia.