Kuvataiteilija Anni Kinnunen Slovakian Art & Tech -festivaaleille UNESCO Creative Cities -yhteistyön siivittämänä
Vuosi sitten Oulu aloitti työnsä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden perintötyön parissa, kun kaupunki hyväksyttiin UNESCOn Creative Cities -verkoston jäseneksi mediataiteen alalla. Nyt verkoston jäsenyys konkretisoituu oululaisille taiteilijoille ensimmäistä kertaa, kun valokuvataiteilija Anni Kinnunen osallistuu Slovakian Košicessa järjestettävään Art & Tech Days -festivaaliin residenssitaiteilijana.
Valokuvataiteilija Anni Kinnunen on työskennellyt yhdessä slovakialaisen taiteilijan Jakub Pišekin kanssa lokakuusta lähtien digitaalisesti etänä toteutetulla residenssijaksolla. Kinnuselle työskentely toisen taiteilijan kanssa työparina oli uusi kokemus, eikä hänellä ole myöskään vastaavaa kokemusta residenssityöskentelystä etäyhteyksien avulla.
"Etätyöskentely oli ratkaisevaa projektin tiukan aikataulun vuoksi, sillä jouduin myös samaan aikaan valmistelemaan omaa näyttelyäni toisaalle. Jakubin kanssa työskentely yhteistyössä täydensi toistemme osaamista: minä vastasin teoksen sisällöstä, ja hän enemmän teknisestä toteutuksesta. Yhteistyö oli äärimmäisen palkitsevaa ja oli onni, että Jakubilla on kokemusta näyttelytilasta ja sen tekniikasta aikaisempien töidensä kautta", Kinnunen kertoo.
Yhteistyön tuloksena syntynyt näyttely avataan osana Art & Tech Days -festivaalia 21. marraskuuta, jolloin City to City: Periphery näyttelykokonaisuus avataan yleisölle.
”Košicessa näyttelytila on todella iso ja hieno ja teoksestamme tulee massiivinen – koko halli otetaan haltuun ja mukana on isoja projisointeja, joten minua tietysti kiinnostaa nähdä kokonaisuus paikan päällä. En ole luonut näyttelyä varten uutta materiaalia, vaan käytämme hyväksemme aikaisempia teoksiani, joista olemme työstäneet Jakubin kanssa Košicessa esitettävän näyttelykokonaisuuden. Annetun aikataulun puitteissa tämä oli toteutettavissa oleva tekotapa ja odotan innolla näkeväni lopputuloksen. Teoksen tekninen pystytys alkaa maanantaina ja näyttely avataan torstaina”, hän jatkaa.
Kinnunen näkee kansainväliset projektit olennaisena osana taiteilijan uraa.
"Jokainen kansainvälinen projekti tuo uusia verkostoja ja uusia mahdollisuuksia. Kun menen paikan päälle, siitä usein poikii jokin seuraava projekti tai yhteistyökuvio", hän sanoo.
Mediataiteelle uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia
Slovakian Košice on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelta 2013 ja kaupunki on myös Unescon Creative City -verkoston jäsen mediataiteen alalla. Siksi ei ole yllätys, että kaupunki halusi yhteistyöhön Oulun, tulevan Euroopan kulttuuripääkaupungin kanssa.
”Mediataiteen kaupunkiverkostossa on tehty city-to-city -projekteja ja niitä esiteltiin meille viime kesänä, kun osallistuimme ensimmäisen kerran Unescon Creative Cities -verkoston tapaamiseen. Košicelta tuli Oululle konkreettinen ehdotus yhteistyöstä Art & Tech days festivaan yhteyteen, jonne he halusivat oululaisen taiteilijan työpariksi työskentelemään paikallisen taiteilijan kanssa. Lähetimme heille esittelyn Oulun taiteilijaseuran taitelijoista ja he valitsivat Anni Kinnusen”, kuvaa Hanna Jakku yhteistyön alkua.
Jakku koordinoi Oulun kaupungin yhteistyötä Unesco Creative Cities -verkostossa, ja uskoo, että verkoston jäsenyys avaa uusia työskentelymahdollisuuksia oululaisille taiteilijoille myös jatkossa.
”Tarvitsemme verkostoja ja kansainvälistä yhteistyötä, kun käynnistämme kulttuuripääkaupunkivuoden perintötyötä. Toivon, että Unescon Creative Cities -verkosto antaa meille uusia mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin projekteihin EU:n ulkopuolellakin, uusia työkaluja ja liikkuvuuksia – ei vain yhdelle taiteilijalle, vaan monelle taiteilijalle. Verkosto on meille aidosti resurssi, jota tarvitsemme”, hän arvioi.
Entä mitä Oulu voi tarjota muille verkoston kaupungeille?
”Pohjoinen sijaintimme tuntuu kiinnostavalta mediataiteen verkostossa. Oululla on paljon annettavaa teknologian saralla, olemme siinä todella pitkällä verrattuna moneen muuhun kaupunkiin”, Jakku vakuuttaa.
Jatkossa mediataiteen parissa työskenteleville taiteilijoille tarjoutuu lisää työskentelymahdollisuuksia maailmalla ja vastaavasti, Oulussa on mahdollisuus nähdä kiinnostavia teoksia ja taiteen tekijöitä entistä useammin. Myös Anni Kinnusen ja Jakub Pišekin toteuttama teos on tarkoitus tuoda myös oululaisen yleisön nähtäväksi.
Unesco Creative Cities -verkostoon kuuluu 350 kaupunkia yli sadassa maassa, jotka edustavat seitsemää luovaa alaa: käsityöt ja kansantaide, muotoilu, elokuvat, gastronomia, kirjallisuus, mediataide ja musiikki.
Mediataide-teemassa on tällä hetkellä mukana 26 kaupunkia viidestä eri maanosasta. Globaalin yhteistyön näkökulmasta mediataiteen teemassa painottuu taiteen, tieteen, teknologian ja digitaalisen median yhteys Oulun kulttuuristrategian mukaisesti.
Oulun lisäksi uusia jäseniä mediataiteen alalla ovat Caen (Ranska), Casablanca (Marokko) ja Novi Sad (Serbia). Vanhoina jäseninä jatkavat muun muassa Austin (US), Toronto (Kanada), Sapporo (Japani), Linz (Itävalta), Hamar (Norja) ja Viborg (Tanska).
Anni Kinnunen
Anni Kinnunen (s. 1978) on Oulussa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka valokuvallisella ajattelulla on kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Hän hakee ilmaisulleen ja viestilleen parhaat mahdolliset kertomisen keinot, ja teos voi taipua valokuvaksi, videoksi, installaatioksi tai veistokseksi. Kinnusen teokset muodostavat laajoja sarjallisia kokonaisuuksia, joiden parissa hän saattaa työskennellä vuosia. Kinnusen teoksia on muun muassa Oulun taidemuseon, Tampereen kaupungin ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.
Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana Annin teoksia on esitelty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Japanissa, Kiinassa, Venäjällä, Saksassa, Sloveniassa, Italiassa, Islannissa, Tanskassa, Luxemburgissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessa hän on osallistunut muun muassa seuraaviin tapahtumiin: Kunsthalle Helsingin Nuoret Taiteilijat -näyttely (2009), The Snowball Effect Northern Finland Biennale (2012, 2014, 2016) ja Mäntän kuvataideviikot (2013, 2018).
Jakub Pišek
Jakub valmistui Atelier of the New Media in Košicesta, saksalaisen taiteilijan Anna Tretterin ohjauksessa. Hän suoritti vaihto-opintoja Bordeaux’n École des Beaux-Arts -koulussa Ranskassa ja oli residenssissä Dortmundissa RUHRin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.
Tuotannossaan Jakub käyttää teknologiaa sekä ilmaisun välineenä että kiinnostuksen kohteena. Sen sijaan, että hän esittelisi vanhoja teoksiaan toistuvasti, hän mieluummin luo teoksia paikan päällä ja reagoi joustavasti syntyneisiin tilanteisiin. Hän tuo esiin paikan henkeä ja työskentelee paikkasidonnaisuuden parissa. Jakub on omistautunut videotaiteelle, tietokonegrafiikalle, vuorovaikutteisuudelle ja musiikille. Hän toimii mediataiteilijana monilla aloilla, kuten interaktiivisissa esityksissä, reaaliaikaisessa grafiikassa sekä ääni- ja videotaiteessa.
Jakubin tausta on poikkitieteellinen, ja hänellä on tutkinnot visuaalisten ja esittävien taiteiden, ohjelmistoprototyyppien ja tietojenkäsittelytieteen aloilta. Hän käyttää avointa lähdekoodia sekä laitteistossa että ohjelmistossa ja työskentelee DIY-hengessä. Jakub on tunnettu esityksistä, kuten Hallogenerator, Turbosampler ja Barcode DJs.