Kestävää taiteen tekemistä Oulu-opistolla – Kesyttämätön virta -näyttely tutkii ekologisuutta ja luonnon monimuotoisuutta
Kuvataiteen aikuisten taiteen perusopetuksessa kolmannen lukuvuoden teemana on ollut Virran viemää. Näyttelyyn Kesyttämätön virta on koottu teoksia, jotka rakentuvat kestävään taiteen tekemiseen pohjaten – ekologisuutta ja luonnon monimuotoisuutta pohtien. Teoksissa pohditaan ympäristöä, luontoa ja elämän kiertoa värien, muotojen ja materiaalien kautta. Näyttely on esillä 19.4.-10.5.2023 Pohjankartanossa, Leevi Madetojankatu 1.
Pyöreät ”luonnonvärimandalat” ovat syntyneet kasvivärejä eli luonnonväripalettia käyttäen. Niissä pohditaan sitä, millaisia ajatuksia mandalat, luonnonvärit ja työskenteleminen itse valmistetuilla, luonnosta saatavilla väreillä herättää. Väriaineet ovat orgaanisia, muuttuvia ja osa väreistä herkempiä muuttumaan ajan saatossa. Värinlähteinä on ollut muun muassa krappijuuri, sinipuu, tammen äkämä -muste, hiili, avokado, nokkonen, poimunlehti, keltasipulin kuoret jne. Värien syntyä ja sävyjä on muokkailtu niin alunan, raudan, kuin happo-/emästasapainon avulla.
Paperi-installaatiossa on tutkittu paperin monimuotoisuutta ja ulottuvuuksia sekä sitä, mihin kaikkeen paperi taiteen tekemisessä taipuu. Kaikki käytössä olleet paperimassat ovat olleet yhdessä valmistettuja kierrätysmassoja. Erilaisia papereita valmistettiin sanomalehtipaperimassasta, kopiopaperisilppumassasta sekä munakennomassasta, lisäksi massan mukana on voinut olla muuta materiaalia, esimerkiksi mesiangervoa ja pellavakuituja. Jokainen opiskelija on osaltaan tutkinut sitä, miten voisi luoda oman näkemyksensä herkästä ja hauraasta paperista, millainen paperi on kevyt ja ilmava, entä raskas tai runsas paperi.
Tervetuloa ihastumaan, rauhoittumaan ja inspiroitumaan luonnon värien äärelle!