Kasvot-kuvataidenäyttely jatkaa nuorten näyttelysyksyä Valkean kauppakeskuksessa

20.09.2024
Kaksi punamustaa teosta, toinen abstrakti toisessa naamio.

Antti Haatajan Kasvot-näyttely on esillä kauppakeskus Valkeassa sijaitsevassa Nurkan Galleriassa 24.9.–12.10.2024

Nurkan galleria tarjoaa nuorille mahdollisuuden tuoda esille taiteellista tuotantoaan. Galleria on avoinna Nurkan nuorisotilan aukioloaikoina ma–to klo 15–20 ja pe–la klo 15–21. 

Kasvot-näyttelyn avajaisia vietetään Nurkan Galleriassa tiistaina 24.9.2024 klo 18–19. Tervetuloa!

Antti Haataja kertoo yksityisnäyttelystään näin: 

”Kostean muinaisen viidakon kolkossa, jossain Intian niemimaalla mangopuun lehtiä ruokitaan luurankomaiselle lehmälle sen ainoana ravinnonlähteenä. Ja kun aliravitsemuksen runtelema rakko pakottaa rusinan lailla kuihtuneen nautaeläimen irvikuvan virtsaamaan, niin sen erite kerätään, konsentroidaan tulen äärellä ja filtteröidään. Ja lopputuloksesta, kovettuneesta, lemuavasta, keltaisesta pallosta, tehdään pigmenttiä öljyväreihin.

Hindujen pyhää kavioeläintä näännyttämällä hankittua pissapigmenttiä levitän pellavaöljyn tahraamalle paletilleni, ja pyörittelen siinä teurastetun sian karvoista tehtyä pensselinpäätä, jotta voin maalailla pellavakankaalle ihmistä muistuttavia värikakofonioita, joissa itse Intiankeltaista hädin tuskin näkyy, mustan ja punaisen sävyt suureksi osaksi peittäen sen.

Näin uskon että taidemaalari hyväksikäyttää ja riistää luontoa, luomakuntaa, sekä ihmiskunnan taidehistoriaa, kaiketi vain, jotta voisi leikkiä freudilaisesti lasta. Öljyvärin peittämät pensselit toimien sisäisen taaperon vahaliituina, joita harhaluuloinen boheemi lapsenomaisesti mätkii kangaspohjalle. Suuruudenhulluus ja keskivertoinen älykkyysosamäärä ollen ainoat asiat, jotka kiiltävät hänen silmissään.

Uskon myös, että maalauksilla ei ole mitään konkreettista merkitystä tai sanontaa, vaikka piilonarsistinen taiteilija voisikin niin kuvitella. Heti kun maalauksen näkee joku muu, kuin sen tekijä, niin se luo nahkansa, ja siitä tulee näkijän perseption orja. Se on olemassa raaka-aineiden liittona, puun, öljyn ja kankaan yhdistelmänä, jonka katsojan havaintokyky taivuttaa pakolla omaan muottiinsa. Antaen sille vasta silloin taiteellisen arvon, sekä kaiken muun.”

Nurkan galleria on nuorille maksuton näyttelytila Nurkan nuorisotilassa keskellä Valkean kauppakeskusta

Galleriaa ylläpitää kulttuuritalo Valve yhteistyössä Byströmin ohjaamon ja B-Art -nuorten kanssa. B-Art -nuorista koostuva ryhmä on valinnut taiteilijat syksyn 2024 näyttelyihin.

B-Art -ryhmätoiminta on tarkoitettu 16–29 -vuotiaille, jotka haluavat kouluttautua ja työllistyä taiteen kentällä ja etsivät vielä paikkaansa. B-Art -ryhmässä käydään läpi näyttelyprosessiin ja taiteilijana työllistymiseen liittyviä teemoja aina apurahahakemuksista ripustukseen ja esille tulemiseen liittyviin tunteisiin.