Ikäihmisten kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi tehtiin historiavideoita Oulusta

10.01.2022

Oulun kaupungin ikäihmisten palveluissa on tehty Oulun historiasta kertovia videoita yhteistyössä ammattiopisto Luovin kanssa. Neljässä eri videossa haastatellaan historioitsija Markus H.Korhosta ja ne kertovat tervaperinteestä, vanhoista rakennuksista, Oulun murteesta ja herrasväen elämästä Oulussa.

Koronapandemia loi tarpeen tuottaa mielekästä kulttuuriin liittyvää materiaalia ikäihmisille koteihin ja laitoksiin. Korona on rajoittanut ikääntyneiden elämää ja kodin ulkopuolista toimintaa. Harrasteryhmät, teatterit, liikuntapaikat ja kulttuuritapahtumat ovat olleet kiinni. Pandemian alussa jopa kaupassa käyntiä ja sukulaisten vierailuja rajoitettiin. Tuli tarvetta tuoda kulttuuria ikäihmisten luokse koteihin, vaikka virtuaalisesti.

Kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Minna Alahuhtala, Hiirosenkodin askarteluohjaaja Kristiina Rajala ja kotona asumisen tuen keskuksen palveluesimies Marjaana Teerikangas käynnistivät suunnittelun ja tämä oli alkua kulttuuriyhdyshenkilöverkoston luomiselle kotiin vietävissä palveluissa. Minna Alahuhtala on ensimmäinen kulttuuriyhdyshenkilö kotihoidon palveluissa. Ympärivuorokautisessa hoidossa toimintaa on ollut jo pitempään. Kulttuuriyhdyshenkilötoiminta on osa ikäihmisten kulttuurihyvinvoinnin edistämistä.

Yhteistyökumppaniksi saatiin ammattiopisto Luovi. Työryhmä laati käsikirjoitukset videoihin. Luovin media-alan opiskelijoilla oli mahdollista ottaa vastaan uusia tilauksia ja studiokuvauksista sovittiin. Historioitsija Markus H.Korhonen suostui mielellään yhteistyöhän ja oli tyytyväinen, että hänen asiantuntemustaan Oulun historiasta haluttiin hyödyntää. Haastattelijoina videoissa ovat Kristiina Rajala ja Meeri Alahuhtala.

Alakko nää mua? -videota testattiin koeyleisöillä. Video esitettiin Rajakylän ja Intiön hoivassa ja Hiirosenkodissa. Kaikissa yksiköissä ikäihmiset jaksoivat katsoa hyvin n 15 minuuttia kestävän videon. Muistoja ja tarinoita nousi asukkaiden mieliin ja videon lopuksi syntyi mielenkiintoisia keskusteluja. Ohessa palaute yhdestä vanhusyksiköstä:

Videon aikana vuorohoitolaiset eläytyivät katsomaansa, nyökyttivät päätään, hymähtelivät hyväksyvästi, nauroivat ääneen, kommentoivat muutamalla sanalla… keskittyivät alusta loppuun ja videon päätyttyä keskustelivat videosta ja muistelivat kokemuksiaan Markuksesta. Yksi oli ollut opettajana koulussa, jossa Markus kävi kertomassa oppilaille historiasta, yksi oli työskennellyt pesulassa, jossa Markuksen perhe asioi, kuvaili Markuksen tyylikästä pukeutumista… Videon pituus oli sopiva, sisältö mieluista. Videossa käytettiin tuttuja sanoja, tekstitys ok, sen luku oli helppoa, äänestä sai selvää ja kuva näkyi hyvin, yksi kommentti oli: aivan huippu!

Videot ovat julkisia ja toivotaankin, että niistä olisi iloa mahdollisimman monelle. Videot on julkaistu Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen Youtube-kanavalla

ja omalla koostelistalla.

  • Oululaista herrasväkeä - Markus H. Korhosen haastattelu oululaisista henkilöistä Millainen persoona oli Leevi Madetoja? Milloin Toripolliisipatsas tuli Oulun kauppatorille? Mitä lapset tekivätkään Katri Antellin kirkkohameella? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo herrasväestä Oulussa ennen vanhaan.
  • Oululaisia maamerkkejä – Markus H. Korhosen haastattelu oululaisista rakennuksista Mihin tarkoitukseen tähtitorni on rakennettu? Ketkä presidentit kävivät Triviaalikoulua? Jäikö Ahtisaari luokalle? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo historiallisista rakennuksista Oulussa.
  • Tervan tuoksua Oulussa – Markus H. Korhosen haastattelu tervakaupasta Oulun seudulla Mitä olivatkaan tervanpyörittäjämummot? Entä mikä onkaan paltamo? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo oululaisesta tervaperinteestä.
  • Alakko nää mua? – Markus H. Korhosen haastattelu Oulun murteesta Ookko nää avojalakanen vai tullista tullu? Mikä on sinulle Oulun murteen kaunein sana? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo Oulun murteesta.