Kuvituskuva, ilmakuva Oulusta

Euroopan alueiden komitean COTER -valiokunta kokoontuu Oulussa 17.-18.9.2024

12.09.2024

Oulussa keskustellaan 17.-18.9.2024 Euroopan unionin aluepolitiikan tulevaisuudesta, kun kaupunki isännöi Euroopan alueiden komitean COTER-valiokunnan kokousta ja konferenssia. Tapahtumiin osallistuu noin 70-80 alue- ja kuntapäättäjää, jotka edustavat EU:n jäsenvaltioiden paikallis- ja aluehallintoa alueiden komiteassa. 

COTER-valiokunnan 25. kokous pidetään tiistaina 17.9. Oulun kaupungintalolla.  COTER-valiokunta vastaa EU:n alueellisesta yhteenkuuluvuuspolitiikasta ja EU:n talousarviosta. COTER-valiokunta seuraa tiiviisti paitsi koheesiopolitiikkaa myös monivuotista rahoituskehystä ja EU:n talousarviota sekä liikennepolitiikkaa, aluekehitystä, rajat ylittävää yhteistyötä, aluesuunnittelua ja kaupunkiasioita.

"EU:n uuden lainsäädäntökauden alkaessa paikallis- ja aluejohtajat kokoontuvat Ouluun ratkaisevalla hetkellä antamaan panoksensa keskusteluihin EU:n seuraavasta monivuotisesta talousarviosta. Työstämme parhaillaan suosituksiamme koheesiopolitiikan tulevaisuudesta. Niissä korostamme, että koheesiopolitiikan on pysyttävä EU:n keskeisenä investointivälineenä. Vihreä ja digitaalinen siirtymä ja väestörakenteen muutos ovat haasteita, joihin voidaan vastata vain yhdessä alue- ja paikallisviranomaisten kanssa”, toteaa Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Vasco Cordeiro.

Kokouksen yhteydessä hyväksytään keskeinen lausunto, jossa alueet ja kunnat esittävät suosituksensa EU:n koheesiopolitiikan uudistamisesta. Lausunnon on laatinut Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Vasco Cordeiro yhdessä COTER-valiokunnan puheenjohtajan, Cluj-Napocan pormestarin Emil Bocin kanssa. Muut esillä olevat aiheet liittyvät mm. alueiden väliseen yhteistyöhön, pelastuspalveluiden sujuvoittamiseen raja-alueilla sekä koheesiopolitiikan rooliin väestönkehitykseen liittyviin haasteisiin vastaamisessa.

 

Kokouksen ohjelmassa:

  • "Euroopan alueellisen yhteistyön tulevaisuus vuoden 2027 jälkeen", esittelijä Karsten Uno PETERSEN (DK, PES) 
  • ”Uudistettukoheesiopolitiikka vuoden 2027 jälkeen - ketään ei jätetä jälkeen”, esittelijät Vasco Alves Cordeiro (PT, PES) ja Emil BOC (RO, EPP) 
  • "EU:n talousarvio ja paikkalähtöiset politiikat: ehdotukset vuoden 2027 jälkeisen monivuotisen rahoituskehyksen uusiksi suunnittelu- ja toteutusmekanismeiksi, esittelijä Marie-Antoinette MAUPERTUIS (FR, EA) 
  • "Hätäpalvelujen yhteistyön esteiden poistaminen EU:n raja-alueilla", esittelijä Pavel BRANDA (CZ, ECR) 
  • "Koheesiopolitiikan koko potentiaalin hyödyntäminen väestörakenteen muutoksen torjunnassa", esittelijä Raquel GARCIA GONZALEZ (ES, PES). 

 

"Maailmanlaajuiset haasteet edellyttävät paikallistason ratkaisuja. Meillä on ilo kuulla, millä tavoin Oulussa ja Pohjois-Suomessa edistetään innovointia, puhdasta energiaa, kestävää liikennettä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. EU tukee näitä ponnisteluja koheesiopolitiikallaan, jonka tavoitteena on taata, ettei yksikään paikka tai yksikään ihminen jää jälkeen vihreässä ja digitaalisessa murroksessa.", toteaa COTER-valiokunnan puheenjohtaja, Cluj-Napocan pormestari Emil Boc.

Syyskuun 18. päivän aamuna järjestettävä COTER-valiokunnan konferenssi aiheesta ”Kestävän ja turvallisen tulevaisuuden rakentaminen yhdessä– paikkalähtöiset ratkaisut maailmanlaajuisiin haasteisiin” tarjoaa tilaisuuden tarkastella pohjoista toimintaohjelmaa esimerkkinä paikkalähtöisestä ja yhdennetystä strategiasta, jolla pyritään edistämään innovointia, puhdasta energiaa, kestävää liikennettä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Pääpuhuja on elinkeinoministeri Wille Rydman. Konferenssin jälkeen jäsenillä on myös mahdollisuus osallistua tutustumisvierailulle Ouluun. 

”Oulu ja pohjoinen tarjoavat ratkaisuja koko maailmalle. Meiltä löytyy esimerkkejä kiertotalouden, vihreän siirtymän, digitalisaation ja luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseksi. Olemme pystyneet hyödyntämään Euroopan alueiden koheesiorahoitusta kaupunkina yhdessä korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa. Lähiajan isoimmat haasteet kohdistuvat pohjoisen turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen”, sanoo Euroopan alueiden komitean jäsen Mirja Vehkaperä.

”On suuri ilo saada oma Euroopan alueiden komitean valiokunnan jäsenet vieraaksi Ouluun. Omat puheeni pohjoisen olosuhteista saavat nyt konkretiaa. Meillä on tarkoitus nostaa esiin vahvuutemme, mutta myös haasteemme pitkien etäisyyksien, vuodenaikojen ja liikenneyhteyksien osalta. Moni osallistuja on ensi kertaa pohjoisessa ja heillä on toiveissa päästä sanomaan ja luontoon. Revontulia en uskaltanut heille luvata”, jatkaa Mirja Vehkaperä.