Etsitkö kesätyötä – kiinnostaako yrittäjyys?

03.03.2022

Mitäpä jos työllistäisit itse itsesi kesän ajaksi ja hakisit mukaan Talous ja nuoret TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan omalla yritysideallasi?

Kesäyrittäjä on 17–29-vuotiaille suunnattu maksuton kesäajan yrittäjyysohjelma. Se tarjoaa turvallisen ja matalan kynnyksen mahdollisuuden saada kokemuksia yrittäjyydestä sekä oppia tärkeitä yrittäjyys- ja työelämätaitoja.

Kesäyrittäjänä nuori pääsee toteuttamaan yrityskokeilua omien tavoitteidensa mukaisesti, milloin ja miten haluaa. Liikeidea voi olla lähtöisin omasta osaamisesta, kiinnostuksen kohteesta, unelmista tai ympärillä havaitusta mahdollisuudesta.

”Idean ei tarvitse olla vielä hakuvaiheessa täydellinen. Tärkeintä on, että nuorella on alustava ajatus siitä, millaista yritystoimintaa ja miten hän lähtisi kokeilemaan. Usein kesäyrittäjät tarjoavat kotiin tarjottavia palveluja, kuten remontteja, maalausta, ikkunanpesua, siivousta ja lastenhoitoa. Tyypillisiä töitä ovat myös kesäkioskin pitäminen ja somejutut”, valottaa yritysneuvoja Anneli Rinta-Paavola Oulun seudun uusyrityskeskuksesta.

Apu löytyy läheltä

Tulipa tarvetta tukeen missä tahansa yrityselämän tilanteessa, apua saa läheltä ja nopeasti. Tapaamisen asiantuntijan kanssa voi sopia BusinessAsemalle ja myös etävastaanotto on mahdollinen.

”Uusyrityskeskukseen voi varata ajan henkilökohtaiseen neuvontaan. Monia nuoria mietityttää esimerkiksi yritysmuoto, toimiako y-tunnuksella vai ei. Näissä pohdinnoissa me autamme”, kertoo Rinta-Paavola.

Apua saa myös mentoreilta, joka ovat kesäyrittäjien tukena koko kesän ajan. Mentori on vertaissparraaja, joka kuuntelee, rohkaisee ja auttaa löytämään ratkaisuja.

”Nykyisin yrittäjyys on aito vaihtoehto nuorille. Se tuodaan esille jo koulussa. Kuten sekin, että elämässä voi olla erilaisia vaiheita. Siihen voi kuulua ajanjaksoja palkansaajana ja yrittäjänä”, Rinta-Paavola sanoo.

Kaupungilta kesäyrittäjäseteli

Kesäyrittäjä-ohjelma tarjoaa toukokuun alussa järjestettävän yrittäjyyskurssin, jolta saa tietoa ja taitoja liikeidean kehittämiseen ja yritystoiminnan aloittamiseen, henkilökohtaista ohjausta sekä yhteisiä tapahtumia kesän aikana. Kurssille osallistuminen onnistuu opiskelujen ohessa, sillä verkkokoulutukset järjestetään iltaisin. Koulutusten aikana käydään läpi asiantuntijoiden avulla esimerkiksi tuotteistamista, markkinointia, taloushallintoa sekä eri yritysmuotoja.

Yrittäjyyskurssin hyväksytysti suoritettuaan osallistujat saavat Oulun kaupungilta 320 euron tuen.

”Yrityskokeilu voi kestää koko kesän, pari viikkoa tai olla vaikkapa yhden päivän tapahtuma. Mikään ei myöskään estä yritystoiminnan jatkamista kesän jälkeenkin”, huomauttaa Rinta-Paavola.

Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuminen on mahdollista hakea myös osaksi opintoja. Ohjelmaan haku on auki 13.4. asti. Lisätietoja sivulla businessoulu.com/kesatyo.