ErasmusPlus-hankkeen helmiä: Game Based Learning and Gamification Fort-de-Francessa
Rehtori Outi Lohi hankkimassa uusia ideoita pelillisyyden kautta, Martinique, Fort-de-France 2.–8.4.2023
Martinique on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue Länsi-Intiassa Karibianmerellä.
Game Based Learning and Gamification
Teema sisältyi monipuolisesti koko kurssin sisältöön eli sekä moninaisella pelillistävällä opetuksella että teknologiaa sisältävällä pelillisyydellä.
Paransin englannin kielen taitojani, koska kurssin opetuskieli ja kurssilaisten yhteinen kommunikointikieli oli englanti. Parantelin myös saksan kielen taitojani, koska kurssilla oli paljon saksalaisia (16 kurssilaisesta 8 oli saksalaista). Kokeilin opetella myös kreikan, ranskan, puolan ja unkarin kielen sanoja.
Olin todella vaikuttunut opettajan taidoista opettaa pelillisyysasioista syvällisellä pedagogiikalla ilman teknisiä apuvälineitä. Työvälineinä käytettiin paperia, värikyniä, rytmiikkaa, hoxautusta, itse tuotettuja ääniä, kieltä, puhetta, liikkumista, keskustelua, arvuuttelua ja niin edelleen.
Kurssilaiset opiskelemassa yhdessä luokkahuoneessa.
Sain ideoita myös henkilöstöasioiden hoitamiseen, henkilöstöpalavereiden vetämiseen, erilaisten tilaisuuksien ja koulutusten vetämiseen. Justin, opettajamme ohjasi syvällisesti perehtymään eettisiin kysymyksiin pelillisyyskokeiluillaan. Aion viedä näitä esimerkkejä omaan opistooni ja ohjata keskustelua elämän olennaisiin asioihin niin työssä kuin työajan ulkopuolella. Toivon ihmisten parantavan keskinäistä vuorovaikutustaan työkavereiden kanssa niin, että töitä voidaan tehdä yhdessä, vaikka ei kavereita ollakaan.
Justinin, opettajamme koulutus- ja työkokemustausta oli vaikuttava. Aion jatkossa tehdä yhteistyötä hänen kanssaan ja toivon saavani hänet meille kouluttajaksi eri yhteyksiin. Sain monia kontakteja, joita voin jatkossa hyödyntää rehtorin työssäni koko opistomme henkilöstön ja sitä kautta myös opiskelijoidemme hyväksi.
Sain uusia ideoita Erasmus prosesseihin, ideoita uusille Erasmus kursseille, uusille Erasmus kokonaisuuksille ja tietoa mahdollisuuksista, joita Erasmus antaa. Kurssinpäivien ajoitus oli hyvä: Aamulla kurssia klo 8.00 tai 9.00 alkaen klo 12.00 /13.00 saakka. Sen jälkeen oli vapaata useimpina päivinä.
Tutustumista kulttuuriin ja nähtävyyksiin
Yhtenä päivänä teimme yhteisen retken aamuopetuksen jälkeen uskomattoman kauniiseen luonnonpuistoon, jossa nähtävyytenä olivat kasvit, puut, kukat, hämähäkit, linnut mukaan lukien kolibrit. Tämä retki tehtiin kurssilaisten vuokraamilla autoilla. Oli muuten mielenkiintoista, kuinka valtaosa kurssilaisista vuokrasi auton saarella ja kulkivat niillä saaren monille kauniille uimarannoille, vaeltamaan tulivuorelle, tutustumaan muihin nähtävyyksiin saarella tai matkaamaan vaikkapa vesiputouksille.
Toisen päivän aikana teimme päivän pituisen bussimatkan saaren nähtävyyksiä katsomaan: Sacre Ceurin kirkko, historiallinen nähtävyys liittyen saarella aikanaan tapahtuneeseen tulivuorenpurkaukseen, sademetsä, rommitislaamo (yksi saaren 18 tislaamosta) ja mustahiekkainen uimaranta. Saarellahan oli sekä valkohiekkaisia että mustahiekkaisia uimarantoja, riippuen millä puolella saarta uimaranta sijaitsi. Opin, että osa saaren rannoista sijaitsee Karibianmeren puolella ja osa Atlantin valtameren puolella. Opimme saaren historiaa sekä upean oppaamme kertomana, että kerraten ja keskustellen siitä keskenämme.
Erasmus kurssin järjestävälle organisaatiolle, Pricalicalle, esitän että jatkossa olisi niin ekologista, kustannustehokasta kuin organisatorisesti järkevää järjestää vähintään 10 päivän, mieluummin kahden viikon kursseja Martiniquelle ja Guadeloupelle (sekä lähialueille), koska matka on niin pitkä (lento Pariisista 9 tuntia) ja kallis sekä luonnollisesti luontoa kuormittava, että vain viikkoa pidempiä kursseja kannattaa tarjota. Kiitos, iso kiitos Erasmus<3 ja Pricalica<3
Martiniquen historiaa / Ranska
Myönteiset kokemukset olivat lähes kaikki laidasta lukien. Tutustuimme saaren/Ranskan uskonnolliseen elämään. Kokemus oli senkin takia vahva, koska oli pääsiäisaika, joka on suuri juhla-aika monissa Euroopan maissa. Koululaisilla oli tuohon aikaan kahden viikon loma, myös meistä kurssilaisista monilla oli loma-aika, jolloin he pääsivät lähtemään oppilaitoksistaan osallistumaan kurssillemme.
Yksi meistä jäi saarelle vielä toiselle Erasmus kurssille (Green School) vaihtaen vain kylää ja sitä myöten myös hotellia. Neljä saksalaista vaihtoi heti kurssin loputtua toiselle Karibian saarelle ja jatkoivat matkaansa loman merkeissä. Oli mielenkiintoista myös se, että kahdella kurssilaisella oli lähisukulaisia mukanaan. Fiksu tapa yhdistää omaan opintomatkaan lähisukulaisen lomamatka.
Samalla kun opiskelimme pelillisyyttä, sain taas oppia ihmisten kanssa työskentelystä. Samalle kurssille osui kaksi vahvaa henkilöä, joiden välillä leimahti pari kertaa. Oli haastavaa pohtia, mikä on oma rooli silloin kun olet ”oudossa” (tai tutummassakin porukassa) kun hyvät käytöstavat unohtuvat!
Mikä syynä edellisen lisäksi? Kyllä me Euroopan eri kansalaiset olemme erilaisia: jossakin maassa ollaan helpommin tyytymättömiä, kun olemme oppineet niin hyvälle ja jossakin maassa taas ollaan tyytyväisempiä vähemmästäkin, jossakin kulttuureissa ei ehkä huomioida toisia riittävästi tai ollaan jopa ylimielisiä toisia kansallisuuksia kohtaan.
Olen tyytyväinen, että olen suomalainen, olen ylpeä maastani, sen ihmisoikeustilanteesta ja sananvapaudesta sekä monista muista asioista.
On surullista kuulla kuinka joissakin Euroopan maissa (EU-maissa) kansalaiset elävät jatkuvan pelon alla, ihmisoikeuksia poljetaan, tulevaisuutta ei ole, palkat ovat surkeat (opettajan palkka joissakin maissa on 700–800 euroa elinkustannusten kohotessa jatkuvasti.
Kokemuksia ja elämyksiä
Tärkeimmät kokemukseni liittyvät upeaan kurssin osallistujajoukkoon, huikeaan opettajaan, kurssin sisältöön kokonaisuudessaan, elämäni ensimmäiseen lentoon Atlantin yli, ensimmäiseen kokemukseeni oikeasta maasta, ensimmäinen pitkä lentoni (menomatkan yllättävä laskeutuminen pienelle Portugalin saarelle sairastapauksen takia), Martiniquen historiaan perehtyminen ja tutustuminen (saaren historia on alati läsnä paikallisten elämässä) ja ikimuistoinen retki ja uinti kahdessa vesiputouksessa sademetsän keskellä. Kaiken tämän kokonaisuuden kruunasi Martiniquen ainutlaatuinen lämpö, huikea auringonpaiste ja mustaakin mustempi illan ja yön pimeys. Koko kokonaisuus oli huikea!
Tätä kokonaisuutta voisi kutsua jopa termillä "Once in Lifetime".
Tulen hakemaan opistollemme uusia Erasmus kursseja, tulen hakemaan muita Erasmus rahoituksia opistollemme yhteistyössä tällä kurssilla tutustumieni henkilöiden ja heidän edustamiensa organisaatioiden kanssa. Haaveilen mahdollisuudesta alkaa toimia Erasmus kurssien järjestäjäorganisaationa Oulu-opiston toimesta.
Vesiputouksessa uimassa yhdessä uusien ystävien kanssa.
Koska olen luontoihminen "henkeen ja vereen" oli kurssimatkani virallisten osuuksien osalta unohtumattomin kokemukseni ikinä uida sademetsän keskellä kahdessa eri vesiputouksessa. Villeimmissä unelmissanikaan en olisi koskaan osannut unelmoida tällaisesta kokemuksesta. Sen mahdollistivat unkarilaiset ystäväni Anita ja Orzi sekä saksalainen Sabrina, joka on kotoisin Itävallasta. Näiden kolmen rohkean nuoren naisen ja auton kyytiin, kun tämä mummi istahti rohkeasti, ja seurasi kohtalaisen vaikeakulkuista (lue suljettua) reittiä heidän perässään, odotti perillä satumainen näkymä ja unelmakokemus.
Oli muuten mielenkiintoista se, kun kurssimme kaikki muut jäsenet, paitsi minä, olivat suunnitelleet tarkasti etukäteen mitä kaikkea tekevät, missä käyvät, milloin tekevät mitäkin, varanneet netistä etukäteen lippuja yms. Minulla ei ollut aikaa yhtään paneutua etukäteen asioihin. Vasta Pariisin lentokentällä luin netistä kaikkea mahdollista mitä löysin.
Martiniquen ainutlaatuista luontoa kera sademetsien ja vesiputouksien
Nämä minun ihanat kurssikaverini ottivat minut avosylin mukaansa: yhtenä iltapäivänä edellä mainittu retki, yhtenä iltapäivänä retki neljän saksalaisen kanssa, yksi iltapäivä kuljin kahden suomalaisen ja kahden saksalaisen opettajan kanssa. Yhden päivän retkeilin kreikkalaisten kanssa laivalla ja kaksi muuta päivää/iltapäivää myös heidän kanssaan.
Yhden iltapäivän vietin opettajamme Justinin kanssa tutustuen paikallisen kauppahallin tarjontaan ja aivan uudenlaisiin kasveihin ja hedelmiin.
Kauppahallin tarjontaa
Toinen minäni, sieluni rakastaa kreikkaa ja sen kansalaisia eli oli upeaa tutustua kolmeen hyvin erilaiseen kreikkalaiseen opettajaan, jotka opettavat samassa koulussa. Tiedän, että olen aina tervetullut sinne heidän luokseen. Luonnollisesti myös he ovat aina tervetulleita luokseni.
Päivääkään, hetkeäkään en vaihtaisi tästä Erasmus matkasta pois kirjoittaa Outi, joka ei ole koskaan tykännyt uida meressä ja joka tällä matkalla suorastaan lillui vedessä eli tuntikausia uin meressä nautiskellen ja ollen onnellinen saamastani mahdollisuudesta.
Oli hienoa olla osana 16 + 1 henkilön kokonaisuutta, oppia tuntemaan eri ikäisiä ihmisiä viidestä eri maasta.
Kiitos ERASMUS+ ja Pricalica sekä Justin<3
-